Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

V nominácii Kozáka je aj duo navrátilcov, Švento s Hološkom

Hráč Slovenska Dušan Švento Foto: TASR/Michal Svítok

Celkovo tréner Ján Kozák nominoval 23 hráčov, z domácej Fortuna ligy figuruje v kádri len štítový stredopoliar Viktor Pečovský z MŠK Žilina.

Bratislava 4. novembra (TASR) - V nominácii slovenskej futbalovej reprezentácie na zápas C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 proti Macedónsku (sobota 15. novembra o 20.45 SEČ v Skopje) figurujú aj navrátilci Dušan Švento s Filipom Hološkom. Premiérovú pozvánku do A-tímu dostali dvaja stabilní členovia reprezentácie do 21 rokov - stredopoliari Ondrej Duda a Patrik Hrošovský.

Celkovo tréner Ján Kozák nominoval 23 hráčov, z domácej Fortuna ligy figuruje v kádri len štítový stredopoliar Viktor Pečovský z MŠK Žilina. Súčasťou novembrového asociačného termínu je aj prípravný duel s Fínskom, ktorým Slováci v utorok 18. novembra v Žiline uzavrú kalendárny rok. V ňom zatiaľ majú mimoriadne priaznivú bilanciu šiestich víťazstiev a len jednej prehry, ktorú utrpeli v májovom prípravnom zápase v Rusku.

"S Dušanom Šventom som vždy počítal do nominácie. Mal zdravotné problémy, preto z nominácie vypadol. Teraz po prestupe do Kolína a po operácii sa dostal do dobrej športovej formy, pravidelne hráva Bundesligu, čomu som rád a teším sa na stretnutie s ním," povedal vo videonahrávke na stránke www.futbalsfz.sk tréner Kozák. "Jakubko, keď prišiel do reprezentácie, stále poctivo trénoval, bol pripravený podať čo najlepší výkon a nikdy nesklamal, ale mal operáciu a teraz dlhodobo nehráva. Takže na rozdiel od Hološka, ktorý po prestupe z Besiktasu pravidelne a dobre hráva, som sa rozhodol pre Hološka," vysvetlil tréner výmenu v útoku a objasnil aj nomináciu dvoch nováčikov z dvadsaťjednotky: "Dlhodobejšie podávajú Duda a Hrošovský vo svojich kluboch dobré výkony. Boli členmi úspešnej dvadsaťjednotky, hrali dobre v baráži. Škoda, že sa chlapcom nepodarilo postúpiť. Teraz je situácia iná. Nechcel som zasahovať do dvadsaťjednotky skôr, aby bol káder kompaktný. Rozhodol som sa ich nominovať, lebo majú na to kvality. Ale chcel by som ich vidieť v priamej konfrontácii s tými najlepšími hráčmi. Či dostanú príležitosť v kvalifikačnom zápase alebo proti Fínsku, to ukáže čas," dodal Kozák.

Slováci fantasticky vstúpili do nového kvalifikačného cyklu, keď z troch náročných duelov vyťažili maximum 9 bodov. Najskôr v septembri zvíťazili 1:0 na Ukrajine a o mesiac neskôr šokovali ďalšieho favorita C-skupiny Španielsko, ktoré v Žiline zdolali 2:1. Následne si Hamšík a spol. poradili aj s domácim Bieloruskom 3:1. Na čele tabuľky majú trojbodový náskok pred Španielskom a Ukrajinou.

Macedónsko vydolovalo z troch zápasov tri body a patrí mu 4. priečka v tabuľke. "Videl som všetky tri kvalifikačné zápasy Macedónska. Súboj so Španielskom jeho hráči nezvládli a prehrali 1:5. S Luxemburskom dokázali otočiť výsledok, vyhrali 3:2 a podali celkom slušný výkon. Ich forma má stúpajúci trend. Naposledy na Ukrajine hrali veľmi dobre. Prehrali síce 0:1, ale za bezgólového stavu mali dve dobré príležitosti. Chceme sa na Macedónsko čo najlepšie pripraviť. Proti Fínom chcem dať príležitosť ďalším hráčom, pretože prípravných zápasov na skúšanie je málo. Šancu dostanú hráči širšieho kádra, ale do takej miery, aby mužstvo malo svoju tvár a bolo kompaktné. Aj tento zápas berieme vážne," dodal Kozák.

Nominácia SR na zápas C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 s Macedónskom (15. novembra o 20.45 SEČ v Skopje) a prípravný zápas s Fínskom (18. novembra o 17.00 h v Žiline):

brankári: Ján Mucha (FC Samara), Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň), Ján Novota (SK Rapid Viedeň)

obrancovia: Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín), Martin Škrtel (FC Liverpool), Norbert Gyömbér (Catania Calcio), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Ľubomír Michalík (FC Kairat Almaty), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva), Dušan Švento (1. FC Kolín)

stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Filip Kiss (Ross County FC), Juraj Kucka (FC Janov), Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzeň), Róbert Mak (PAOK Solún), Stanislav Šesták (VfL Bochum), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Legia Varšava), Vladimír Weiss (Lekhwiya SC), Miroslav Stoch (Al-Ain FC)

útočníci: Michal Ďuriš (FK Mladá Boleslav), Adam Nemec (Union Berlín), Filip Hološko (Caykur Rizespor)

Náhradníci:

brankári: Dušan Kuciak (Legia Varšava), Martin Dúbravka (Esbjerg fB), Dušan Perniš (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Košický (Asteras Tripoli)

obrancovia: Pavol Farkaš (FK Gabala), Jozef Piaček (MŠK Žilina), Kornel Saláta (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Branislav Niňaj (ŠK Slovan Bratislava), Lukáš Štetina (FK Dukla Praha), Martin Juhar (SK Slavia Praha), Lukáš Pauschek (Bohemians 1905 Praha)

stredopoliari: Karim Guédé (SC Freiburg), Ján Vlasko (FC Spartak Trnava), Erik Sabo (FC Spartak Trnava), František Kubík (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Ďubek (FC Slovan Liberec)

útočníci: Adam Zreľák (MFK Ružomberok), Marek Bakoš (FC Viktoria Plzeň), David Depetris (FC Monarcas Morelia), Jakub Sylvestr (1. FC Norimberg), Martin Jakubko (FK Amkar Perm)

Realizačný tím

tréner: Ján Kozák
asistent: Štefan Tarkovič
tréner brankárov: Miroslav Seman
kondičný tréner: Martin Rusňák
lekári: Ján Baťalík, Vladimír Pener
fyzioterapeuti: Marián Drinka, Peter Hečko
masér: Mário Prelovský
kustód: Ján Beniak
videoanalytik: Michal Slyško
technický vedúci: Róbert Tomaschek

najbližší program C-skupiny:

sobota 15. novembra:

18.00 Luxembursko - Ukrajina (Luxemburg)
20.45 Macedónsko - SR (Skopje)
20.45 Španielsko - Bielorusko (Huelva)

tabuľka C-skupiny:

1. SR 3 3 0 0 6:2 9
2. Španielsko 3 2 0 1 10:3 6
3. Ukrajina 3 2 0 1 3:1 6
4. Macedónsko 3 1 0 2 4:8 3
5. Bielorusko 3 0 1 2 2:6 1
6. Luxembursko 3 0 1 2 3:8 1