Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Podľa Merkelovej musí nový šéf FIFA očistiť inštitúciu od korupcie

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Blatter vedie strešnú organizáciu svetového futbalu už 17 rokov, v súčasnosti sa však ocitol pod paľbou kritiky po prevalení korupčného škandálu a zatknutí viacerých čelných predstaviteľov FIFA.

Berlín 29. mája (TASR) - Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ktokoľvek vyhrá vo voľbách prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), musí podniknúť kroky na očistenie organizácie od korupčného škandálu.

"Ten, kto napokon vzíde ako víťaz z volieb, musí v prvom rade riešiť tieto obvinenia a zabezpečiť, aby FIFA nebola v budúcnosti zaťažená podobnými problémami," citovala agentúra DPA Merkelovú.

O kreslo prezidenta FIFA sa uchádzajú dvaja kandidáti - súčasný šéf Joseph Blatter a jordánsky princ Ali Bin Al Hussein. Blatter vedie strešnú organizáciu svetového futbalu už 17 rokov, v súčasnosti sa však ocitol pod paľbou kritiky po prevalení korupčného škandálu a zatknutí viacerých čelných predstaviteľov FIFA. Navyše federáciu ťažia aj vlečúce sa problémy ohľadom usporiadania svetového šampionátu v Rusku (2018) a Katare (2022). Voľby prezidenta FIFA prebehnú v piatok na kongrese v Zürichu.