Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Platini požiadal Blattera, aby skončil.Kováčik bude voliť princa Aliho

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik Foto: TASR/Martin

Na mítingu futbalových zväzov združených v UEFA sa delegáti dohodli sa na tom, že Európa by mala podporovať jedného kandidáta, pričom skonštatovali, že najlepším riešením bude podpora princa Aliho.

Zürich 28. mája (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) nebude bojkotovať piatkovú voľbu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vo švajčiarskom Zürichu. Napriek korupčnému škandálu tak proces prebehne v riadnom termíne, hoci sa uvažovalo o jeho presune.

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik podporil iniciatívu prezidenta UEFA Michela Platiniho: "Zhodli sme sa, že pán Blatter by mal odísť z tejto funkcie a UEFA vo voľbách podporí princa Aliho bin Al-Husejna. Nikto nás nenútil a nie je to diktát, že ho musíme voliť, pretože voľba bude tajná, ale my budeme hlasovať v zmysle tejto zhody," uviedol Kováčik pre oficiálnu stránku SFZ.

Na konfederačnom mítingu futbalových zväzov združených v UEFA sa delegáti dohodli sa na tom, že Európa by mala podporovať jedného kandidáta, pričom skonštatovali, že najlepším riešením bude podpora princa Aliho.

Ďalším zásadným momentom bolo oznámenie Davida Gilla (Anglicko), ktorý vo výkonnom výbore FIFA zastupuje UEFA, že nie je ochotný byť členom tohto orgánu a spolupracovať s dlhoročným šéfom FIFA Seppom Blatterom, pokiaľ bude v najvyššej funkcii.

Vo štvrtok predpoludním požiadal na stretnutí medzi štyrmi očami šéf UEFA Blattera, aby zložil funkciu. „Vždy som hovoril, že je pre mňa ako strýko, ale už je toho dosť. Pozrel som Seppovi do očí a povedal som mu: Odstúp! Skonči!,“ cituje slová Platiniho internetový portál spiegel.de. Švajčiar mu však odpovedal slovami: „Mrzí ma to, nemôžem. Nie na začiatku tohoto kongresu. Je neskoro.“

Pokiaľ by bol Blatter opätovne zvolený, Platini nevylúčil stiahnutie európskych klubov zo súťaží organizovaných medzinárodnou federáciou a kolektívny odchod európskych funkcionárov z exekutívy FIFA.