Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Futbalisti Mexika zdolali Chorvátsko 3:1 v A-skupine

Mexický futbalista Peralta (v strede) so svojimi spoluhráčmi. Foto: TASR/AP

Z druhej priečky sa do vyraďovačky kvalifikovali 7-bodoví Mexičania.

Recife 24. júna (TASR) - Postup do osemfinále 20. majstrovstiev sveta si z A-skupiny vybojovali futbalisti domácej Brazílie a Mexika. Brazílska reprezentácia v pondelňajšom vyvrcholení zdolala Kamerun 4:1, pričom so ziskom 7 bodov obsadila prvé miesto vďaka lepšiemu skóre.

Z druhej priečky sa do vyraďovačky kvalifikovali rovnako 7-bodoví Mexičania, ktorí v kľúčovom vzájomnom súboji zdolali v Recife Chorvátsko 3:1 gólmi kapitána Rafaela Marqueza, Andresa Guardada a Javiera Hernandeza po zmene strán. Chorvátsko už len znížilo po zásahu Ivana Perišiča, ktorý zrušil čistý štít brankára Guillerma Ochou na turnaji. Chorváti s tromi bodmi skončili tretí, Kamerun s nulou na bodovom konte obsadil posledné 4. miesto.

V prvom osemfinálovom súboji sa v sobotu 28. júna o 18.00 SELČ v Belo Horizonte stretne druhý tím z B-skupiny Chile s Brazíliou, Holandsko ako víťaz "béčka" bude v nedeľu 28. júna o 18.00 SELČ vo Fortaleze bojovať o postup do štvrťfinále s Mexikom.

Účasť do osemfinále si okrem kvarteta tímov z A a B-skupiny zaistili už pred posledným kolom Kolumbia, Kostarika, Argentína a Belgicko.

Fotogaléria: MS vo futbale: Chorvátsko - Mexiko


Priebeh zápasu

Mexický fanúšik čaká na štadióne Pernambuco na začiatok stretnutia A-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Chorvátsko - Mexiko v brazílskom meste Recife 23. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Chorvátsko s Mexikom hrali zápas o všetko. Kým Mexiku stačil na preklenutie skupinovej fázy aj nerozhodný výsledok, Chorváti museli hrať na víťazstvo, aby sa prebojovali do osemfinále. Prvý polčas priniesol rýchle tempo a spočiatku mali navrch Chorváti, ale dostávali sa iba po šestnástku súpera. Dva rohy Pranjiča nepriniesli výraznejší vzruch pred bránou na šampionáte doposiaľ neprekonaného Ochou.

Najväčšiu šancu mal v 17. minúte na opačnej strane Herrera, ktorý spoza šestnástky opečiatkoval brvno. O dve minúty sa za chrbtom chorvátskych obrancov ocitol Peralta, ktorý dostal skvelú prihrávku od Herreru, no v rozhodujúcej chvíli sa pošmykol.

Chorváti sa v útoku nevedeli presadiť. Mandžukič bol stratený, pravda, chýbala mu väčšia podpora od Oliča a ďalších ofenzívne ladených spoluhráčov. V 27. minúte vyskúšal šťastie z diaľky Pranjič, ku ktorému sa dostala odrazená lopta, jeho volej presvišťal nad brvnom mexickej brány. Mexiko podobne ako v predošlých dvoch vystúpeniach v skupine výborne bránilo a po úvodnom dejstve držalo v rukách postupové tromfy.

Chorváti vstúpili do druhého dejstva svižne

Trojbodovú a postupovú definitívu Mexika zariadil Hernandez, ktorý v 82. minúte zasunul loptu do prázdnej brány - 0:3.
Foto: TASR/AP
Chorváti vstúpili do druhého dejstva svižne s jasnou taktikou streliť gól, ale naďalej narážali na kompaktnú defenzívu protivníka. V 58. minúte chorvátsky kouč poslal na ihrisko Kovačiča s cieľom posilniť ofenzívu. V 64. minúte Mexičania reklamovali ruku Srnu vo vlastnej šestnástke, ktorá zmenila trajektóriu lopty mieriacej na bránu, lenže píšťalka rozhodcu Irmatova zostala nemá. Mexiko si po hodine hry vytvorilo miestami drvivý tlak a v 72. minúte po rohu Herreru prekonal Pletikosu hlavou kapitán Marquez - 0:1.

Chorvátom hra vabank absolútne nevyšla. Do ich otvorenej obrany sa už o tri minúty vyrútil Peralta, ktorý sa však neulakomil na strelu, prihral lepšie postavenému Guardadovi a ten poslal balkánsky tím do kolien - 0:2. V 78. minúte striedajúci Rebič mohol ešte vykresať iskierku nádeje, ale Moreno pred bránou zastúpil Ochou a loptu odkopol do bezpečia. Trojbodovú a postupovú definitívu Mexika zariadil Hernandez, ktorý v 82. minúte zasunul loptu do prázdnej brány - 0:3. Zásah Perišiča už znamenal len korekciu výsledku na konečných 1:3. V 89. minúte si ešte frustrovaný Rebič vyšliapol na Peňu a videl zaslúženú červenú kartu.

Hlasy (zdroj: ČT Sport):

Miguel Herrera, tréner Mexika: "Sľúbili sme, že v poslednom zápase vydáme zo seba všetky sily, aj keby sme mali na ihrisku umrieť. Zdolali sme silného súpera a môžeme oslavovať s našimi fanúšikmi."

Rafael Marquez, kapitán Mexika a autor 1. gólu: "Ďakujeme všetkým fanúšikom za podporu. Ukázali sme, že náš tím má dušu. Musíme sa počas voľných dní nabiť energiou a pripraviť sa na osemfinále proti Holandsku. Som štvrtýkrát na majstrovstvách sveta ako kapitán, ale snažím sa hrať ako na svojich prvých MS. Verím, že budeme v Brazílii písať ako tím peknú históriu."

A-skupina, 3. kolo:
Chorvátsko - Mexiko 1:3 (0:0)
Góly:
87. Perišič - 72. Marquez, 75. Guardado, 82. Hernandez. ŽK: Rakitič - Marquez, Vazquez, ČK: 89. Rebič (Chorvátsko). Rozhodovali: Irmatov - Rasulov (obaja Uzb.), Kochkarov (Kirg.), 40.000 divákov.

Chorvátsko: Pletikosa - Vrsaljko (58. Kovačič), Čorluka, Lovren, Pranjič (74. Jelavič) - Modrič, Rakitič - Srna, Olič (69. Rebič), Perišič - Mandžukič

Mexiko: Ochoa - Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno, Layun - Herrera, Vazquez, Guardado (85. Fabian) - Dos Santos (62. Hernandez), Peralta (79. Pena)

Tabuľka A-skupiny:
1. Brazília 3 2 1 0 7:2 7
2. Mexiko 3 2 1 0 4:1 7
-----------------------------
3. Chorvátsko 3 1 0 2 6:6 3
4. Kamerun 3 0 0 3 1:9 0


Program osemfinále MS:
sobota 28. júna
osemfinále:

Brazília - Chile, 18.00, Belo Horizonte
1C - 2D, 22.00 Rio de Janeiro

nedeľa 29. júna
osemfinále:

Holandsko - Mexiko, 18.00, Fortaleza
1D - 2C, 22.00, Recife

pondelok 30. júna
osemfinále:

1E - 2F, 18.00, Brasilia
1G - 2H, 22.00, Porto Alegre

utorok 1. júla
osemfinále:

1F - 2E, 18.00, Sao Paulo
1H - 2G, 22.00, Salvador