Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

Futbalisti SR do 23 rokov obhájili prvenstvo v prípravnom turnaji

Na snímke zľava Christián Herc a Ľubomír Tupta (obaja Slovensko) oslavujú gól vo finále turnaja International Challenge Trophy Slovensko 23 - Anglicko C na futbalovom štadióne v Žiari nad Hronom 8. novembra 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Filip Oršula, Dávid Ivan a striedajúci Michal Faško s Christiánom Hercom strelili góly zverencov Pavla Hapala.

Žiar nad Hronom 8. novembra (TASR) - Slovenskí futbalisti do 23 rokov obhájili prvenstvo v International Challenge Trophy. V stredajšom finále dlhodobého prípravného turnaja v Žiari nad Hronom zdolali Anglicko C 4:0 a nadviazali na triumf nad Tureckom spred dvoch rokov. Filip Oršula, Dávid Ivan a striedajúci Michal Faško s Christiánom Hercom strelili góly zverencov Pavla Hapala.



International Challenge Trophy - finále:

Slovensko 23 - Anglicko C 4:0 (1:0)

Góly: 37. Oršula, 47. Ivan, 52. Faško, 69. Herc, ŽK: Skovajsa (SR), ČK: 42. Cartwright (Ang.), rozhodovali: Jonasson - Tryggvason, Arnason (všetci Isl.), 2215 divákov.

zostavy a striedania:

Slovensko 23: Jakubech (46. Greif) - Šatka, Niňaj, Valjent, Skovajsa - Huk - Oršula (46. Faško), Chrien (57. Herc), Ivan (75. Černák), Paur - Šafranko (66. Tupta)

Anglicko C: Smith (82. Hall) - Cartwright, John, Wynter, Ferguson - Croasdale, Gallagher (67. Powell) - Barratt (46. Ward), Rees (46. Johnson), Okenabirhie (76. Afalayan) - Ferrier




Šafranko mal prvú príležitosť domácich, hlavičkou netrafil bránku súpera. Úvodné minúty nepriniesli mnoho pútavých momentov, až Skovajsa vybojoval v 17. minúte rohový kop. Paur ho rozohral na Šatku, ktorému prekazil gólovú radosť anglický brankár Smith. O päť minút neskôr vystrelil Paur z priameho kopu v dobrej pozícii, Smith si poradil aj s touto šancou Slovákov. Chrien potom potiahol rýchly protiútok, prihral Paurovi, jeho prihrávka do pokutového územia však nemala adresáta. Aktivita Slovákov pokračovala, lopta sa dostala k Šafrankovi, ktorého tečované zakončenie skončilo na bočnej sieti. Aj vyplývajúci roh bol nebezpečný, keď lopta prepadla v šestnástke, nedostal sa k nej nik z útočiacich hráčov. Ivan stratil s blížiacou sa polhodinou hry loptu v strede poľa, hostia založili kontru a zahrozili vo väčšom počte, slovenský brankár Jakubech zasahoval pri strelách Okenabirhieho i Barratta, neskôr chytil aj pokus Ferriera. V 37. minúte odcentroval Skovajsa z ľavej strany a v páde sa presadil Oršula - 1:0. Skovajsa sa z postu ľavého obrancu zapojil aj do ďalšej ofenzívnej akcie, nabehol si do šestnástky a po zákroku naňho odpískal hlavný rozhodca Jonasson pokutový kop. Paur ho však nepremenil, keď loptu napálil iba do brvna. Slováci išli do šatní s jednogólovým náskokom, ale aj početnou výhodou o jedného muža. V závere prvého polčas videl červenú kartu hosťujúci Cartwright po zákroku na Ivana.

Domáci tréner Hapal pristúpil cez prestávku ku dvom zmenám, Greif nahradil v bránke Jakubecha a Faško vystriedal autora otváracieho gólu Oršulu. Slováci zvýšili krátko po zmene strán na 2:0, keď krížnou strelou z rohu šestnástky skóroval Ivan. V 52. minúte bolo už 3:0, práve striedajúci Faško si nabehol na vydarenú prihrávku za obranu a s prehľadom prekonal Smitha. Domáci mohli po zmätku v hosťujúcej defenzíve vzápätí pridať aj štvrtý gól, ale Paur sa nepresadil ani v druhej vyloženej možnosti. Smith tentoraz predviedol pohotový zásah. Slovensko sa štvrtého gólu v sieti Anglicka dočkalo v 69. minúte, dal ho ďalší náhradník Herc po centri Šatku. Slováci si ešte vypracovali šance, Černák trafil v závere žrď. Aj keď ich nepremenili, v zostávajúcom čase nemohlo byť o víťazovi stretnutia a obhajobe trofeje pochýb.


Hlasy po zápase:

Pavel Hapal, tréner SR 23: "Určite by to bolo zložitejšie, keby nemali vylúčeného hráča. Na začiatku zápasu hrali dynamický, klasický anglický futbal s mnohými osobnými súbojmi. Osobne si myslím, že sme preukázali dostatok kvality, vypracovali sme si šance, nakoniec sme dali štyri krásne góly. Zaslúžene sme zvíťazili."

Branislav Niňaj, kapitán SR 23: "Myslím si, že zo začiatku sme nedominovali na lopte tak, ako sme chceli. Stále sme však mali hru pod kontrolou, nedali sme jedenástku, ale nepoložilo nás to. Hrali sme svoje, potom prišla podľa môjho názoru oprávnená červená karta. Dosť to ovplyvnilo zápas, odvtedy sme to iba držali a nechali sme ich behať. Premenili sme šance, takže výborný výkon."

Martin Chrien, stredopoliar SR 23: "Zápas sme zvládli 4:0, divákom sa to muselo páčiť, keďže sme dali naozaj pekné góly. Hodnotím to veľmi pozitívne. Ešte nekončíme, máme večeru a posedenie. Potom budeme spomínať na celý kvalifikačný cyklus aj záverečný turnaj majstrovstiev Európy, boli to nádherné zážitky, ktoré nám zostanú do konca života.



Prehľad víťazov International Challenge Trophy: Belgicko (2007 - 2009), Portugalsko (2009 - 2011), Turecko (2011 - 2013), Slovensko (2013 - 2015, 2015 - 2017)