Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Futbal

Kozák využije Ukrajinu na test hráčov: Súper je kvalitný, organizovaný

Na snímke vpravo tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák a vľavo jeho asistent Štefan Tarkovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenský kouč si chce na Ukrajine, ako aj následne proti Nórsku (14. novembra o 18.00 v Trnave), otestovať hráčov a zistiť, s kým bude môcť počítať na Ligu národov a následnú kvalifikáciu EURO 2020.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Slovenských futbalistov čakajú v novembrovom asociačnom dvojtermíne kvalitné previerky, prvú absolvujú v piatok 10. novembra v Ľvove proti domácej Ukrajine. Pôjde o súboj tímov, ktoré nepostúpili z kvalifikácie na MS 2018 do Ruska. Slovenský kouč si chce na Ukrajine, ako aj následne proti Nórsku (14. novembra o 18.00 v Trnave), otestovať hráčov a zistiť, s kým bude môcť počítať na Ligu národov a následnú kvalifikáciu EURO 2020.

"Ani chvíľu som nezaváhal, Ukrajina totiž disponuje veľmi kvalitným kádrom a hrá veľmi organizovane. Majú krásne štadióny a verím, že aj na piatkový zápas príde dostatočný počet divákov. Chcem dať šancu chlapcom, ktorí menej hrávali proti súperom podobnej sily, akú máme my. Nechcem však všetkých hodiť naraz do vody, mužstvo musí mať na ihrisku svoju tvár. Ťažko povedať, ako sa bude zápas v Ľvove vyvíjať. Sledoval som Ukrajincov v súboji s Chorvátskom, v ktorom v prvom polčase prepálili tempo a po zmene strán ich súper potrestal dvoma gólmi. Bude to dostatočná motivácia pre našich hráčov," predstavil Ján Kozák najbližšieho súpera. Do Ľvova s výpravou neodcestoval Juraj Kucka, ktorý sa po zdravotných problémoch vrátil do Turecka. Vladimíra Weissa skolila viróza.

Peter Pekarík by proti Ukrajine rád napodobnil výsledky z kvalifikácie EURO 2016. "Verím, že to bude veľmi dobrá previerka. Ukrajina má skúsené mužstvo a výborných hráčov z bundesligy či domácej súťaže. Posledné výsledky s týmto súperom boli pre nás priaznivé. Verím, že na ne nadviažeme a privezieme domov dobrý výsledok. Motivácia je veľká, aj v prípravných zápasoch sa chce každý ukázať a vyhrať. Jedna kvalifikácia sa skončila a pomaly sa začne ďalšia. Pre trénera je to dobrá príležitosť vyskúšať si nové veci. V podstate sa dvojzápasom s Ukrajinou a Nórskom začína príprava na nový cyklus."

Ukrajina figuruje v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na 30. mieste, o šesť priečok nižšie ako Slovensko. V kvalifikácii MS 2018 mužstvo vedené bývalým vychýreným kanonierom Andrejom Ševčenkom obsadilo v tabuľke I-skupiny tretiu pozíciu za priamo postupujúcim Islandom a druhým Chorvátskom, ktoré sa predstaví v baráži. "Žlto-modrí" v desiatich zápasoch dosiahli päť víťazstiev, dve remízy a tri prehry (skóre 13:9). Na novom štadióne v Ľvove s kapacitou takmer 35.000 miest, ktorý bol jedným z dejísk EURO 2012, ešte ukrajinský národný tím neprehral - z ôsmich zápasov šesťkrát zvíťazil a dvakrát remizoval. Ukrajinci pôvodne v novembrovom termíne rokovali s argentínskou stranou ohľadom odohratia prípravného zápasu, napokon si "tľapli" so Slovákmi. "Je dobré, že hráme so Slovenskom. Je to tiež kvalitný súper. Pozvali sme niekoľkých nových hráčov. Chceme ich vidieť v akcii, nech predvedú svoje ľudské i herné kvality," poznamenal Ševčenko, v ktorého kádri figuruje sedem legionárov. Najskúsenejším vo výbere je 36-ročný kapitán Ruslan Rotaň, ktorý od leta pôsobí v pražskej Slavii. Dve veľké ukrajinské hviezdy "kopú" nemeckú bundesligu - Jevhen Konopľanka hrá za Schalke 04 Gelsenkirchen a Andrij Jarmolenko za Borussiu Dortmund.

Slováci odohrajú s Ukrajinou šiesty vzájomný zápas. Doterajšia bilancia je vzácne vyrovnaná, popri troch remízach si oba tímy pripísali po jednom víťazstve a celkové skóre je 5:5. V kvalifikácii EURO 2016 mali navrch Slováci, ktorí do nej vstúpili víťazstvom 1:0 v Kyjeve. V "odvete" v Žiline uhrali bezgólovú remízu a aj tieto výsledky im pomohli k postupu na finálový turnaj do Francúzska.

Zápas Ukrajina - SR, ktorý má úvodný výkop o 19.00 SEČ, odvysiela v priamom prenose televízia JOJ Plus. Rozhodcovia sú z Lotyšska, hlavným je Andris Treimanis.

Prípravný zápas (piatok 10. novembra o 19.00 SEČ, Aréna Ľvov):

Ukrajina - SLOVENSKO /rozhodcovia: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (Lot.)/

predpokladaná zostava SR: Kozáčik - Sabo, Škriniar, Gyömbér, Hubočan - Lobotka, Hrošovský - Mak, Hamšík, Rusnák - Nemec

Vizitka Ukrajinskej futbalovej federácie (FFU):

rok založenia: 1991
člen FIFA: 1992
člen UEFA: 1992
rebríček FIFA: 30. miesto (október 2017)
najväčšie úspechy: štvrťfinále MS (2006), 2x účasť na ME (2012, 2016)
najvyššie víťazstvo: 9:0 nad San Marínom (6. septembra 2013 v Ľvove)
najvyššie prehry: 0:4 s Chorvátskom (25. marca 1995 v Záhrebe), 0:4 so Španielskom (14. júna 2006 v Lipsku), 0:4 s Českom (6. septembra 2011 v Prahe)
prezývka: "žlto-modrí, "Tím"
farby: žltá, modrá
tréner: Andrij Ševčenko
štadión: Olympijskij v Kyjeve (70.050 miest)
najviac štartov: Anatolij Tymoščuk (144)
najviac gólov: Andrij Ševčenko (48)
najväčšie hviezdy: Andrij Pjatov, Ruslan Rotaň, Andrij Jarmolenko, Jevhen Konopľanka

Nominácia ukrajinskej reprezentácie na prípravný zápas so SR:

brankári: Andrij Pjatov (Šachtar Doneck), Maxim Koval (Dynamo Kyjev)
obrancovia: Oleksandr Kučer (Kayserispor), Jevhen Chačeridi (Dynamo Kyjev), Bohdan Butko a Ivan Ordec (obaja Šachtar Doneck), Oleksandr Karavajev (Zorja Luhansk), Mykola Matvijenko (Vorskla Poltava), Eduard Sobol (Slavia Praha), Arťom Šabanov (Olimpik Doneck), Oleksandr Svatok (Zorja Luhansk)
stredopoliari: Ruslan Rotaň (Slavia Praha), Andrij Jarmolenko (Borussia Dortmund), Jevhen Konopľanka (Schalke 04 Gelsenkirchen), Ruslan Malinovskij (KRC Genk), Jevhen Šachov (PAOK Solún), Marlos (Šachtar Doneck), Serhij Mjakuško (Karpaty Ľvov), Oleksandr Andrijevskij (Zorja Luhansk), Vjačeslav Tankovskij (Mariupol)
útočník: Jurij Kolomojec (Vorskla Poltava)