Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Gazprom pozval Schalke na návštevu Moskvy, nemeckí politici protestujú

Hráč Schalke Roman Neustaedter oslavuje úvodný gól. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Viacerí vládni predstavitelia vzhľadom na vypätú politickú a spoločenskú situáciu medzi Ruskom a Ukrajinou toto rozhodnutie kritizovali.

Berlín 24. apríla (TASR) - Rozhodnutie futbalového klubu Schalke 04 Gelsenkirchen akceptovať pozvánku tímového sponzora na návštevu Moskvy sa stretlo u nemeckých politikov s nevôľou. Klubový prezident Clemens Tönnies začiatkom týždňa pre denník Handelsblatt povedal, že hráči prejavili záujem o návštevu Moskvy a vládneho sídla v Kremli. Pozvanie prišlo od ruského štátneho energetického giganta Gazprom, ktorý je ako najväčší svetový producent plynu generálnym sponzorom Schalke 04.

Rozhodnutie futbalistov Gelsenkirchenu cestovať do Ruska sa však v Nemecku nestretlo s nadšením. Viacerí vládni predstavitelia vzhľadom na vypätú politickú a spoločenskú situáciu medzi Ruskom a Ukrajinou toto rozhodnutie kritizovali. "Za súčasnej situácie súhlasiť s návštevou Kremľu, nechať sa fotografovať a vlastne tak podporiť tamojší režim, považujem minimálne za netaktné," uviedol generálny sekretár vládnej strany CDU Peter Tauber.

Tönnies bol podľa svojho hovorcu reakciou politikov prekvapený a sklamaný. Pripomenul, že návšteva Ruska nie je na sto percent dohodnutá a že aj on si je vedomý nepriaznivého načasovania celej akcie. Priznal, že jej súčasťou by malo byť aj stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Gazprom podporuje Schalke 04 ročne sumou na úrovni 17 miliónov eur.