Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Ryan Giggs sa stal dočasným trénerom Manchestru United

Ryan Giggs z Manchestru United Foto: TASR/AP

Štyridsaťročný stredopoliar je hrajúcou legendou United.

Londýn 22. apríla (TASR) - Novým dočasným trénerom anglického futbalového klubu Manchester United sa stal Ryan Giggs. Najoceňovanejší hráč v histórii "červených diablov" prebral taktovku po odvolanom Davidovi Moyesovi.

"Manchester United oznámil, že po odchode trénera Moyesa prevezme zodpovednosť za prvý tím Ryan Giggs, pokým nebude trvalé vymenovanie," píše sa na oficiálnej stránke klubu.

Moyesa odvolalo vedenie klubu v utorok, pričom škótsky kouč nevydržal vo funkcii ani celý rok. Moyesa angažovali v máji namiesto jeho legendárneho krajana Sira Alexa Fergusona, ktorý ozdobil svoje pôsobenie na Old Trafford ziskom trinástich anglických titulov. Dôvodom boli zlé výsledky klubu, keďže United momentálne figurujú až na siedmom mieste v tabuľke Premier League a po mnohých rokoch nebudú v novej sezóne účinkovať v Lige majstrov.

Poslednou kvapkou v pohári bola nedeľňajšia ligová prehra s bývalým Moyesovým klubom FC Everton 0:2. Čoskoro päťdesiatjedenročný kouč tak paradoxne dosiahol to, čo vždy vyhlasoval ešte ako kouč "The Toffees", že verí, že Everton bude raz v tabuľke vyššie ako United.

Moyesa pritom na post trénera vybral sám Ferguson a označil ho ako "chosen one" - vyvoleného, no jeho nasledovník nedokázal s takmer identickým tímom, ktorý pred sezónou získal majstrovský titul, naplniť očakávania. Hneď po svojom príchode na Old Trafford odstránil viacero ľudí z dobre fungujúceho Fergusonovho realizačného tímu, množstvo z nich ovenčených trofejami. Odborníci mu vyčítali aj nedostatočnú prácu na prestupovom trhu. Zo svojho bývalého klubu si síce priviedol verného služobníka Marouana Fellainiho za 27,5 milióna libier, no vysoký belgický stredopoliar prepadol a ďaleko zaostával za svojimi výkonmi v Evertone. V januári potom prišiel španielsky tvorca hry Juan Mata, ale ani on už nedokázal obrátiť skazenú sezónu.

Z vybraného nenávidený

Manchester ju síce začal víťazstvami v Community Shield nad Wiganom 2:0 a v prvom ligovom kole nad Swansea (4:1), no potom nasledovali tri prehry zo šiestich úvodných duelov Premier League a "červení diabli" tak zaznamenali najhorší štart do sezóny za 24 rokov. V decembri spadli až na deviate miesto tabuľky, no väčšina fanúšikov aj tak stále stála za Moyesom a vedenie vyhlasovalo, že nový tréner dostane dostatok času. Ani ďalšie mesiace však nepriniesli obrat. United síce prešiel cez Olympiakos Pireus do štvrťfinále Ligy majstrov, no domáce prehry v derby s tradičným rivalom Liverpoolom a mestským sokom City (obe 0:3) zanechali veľmi trpkú chuť u fanúšikov a nad "Divadlom snov" preletel transparent s nápisom už nie "Chosen one", ale "Wrong one - Moyes out" (Nesprávny: Moyes preč). Nasledovalo vypadnutie vo štvrťfinále LM s Bayernom Mníchov a definitívna kvapka - nedeľňajšia prehra s Evertonom, ktorá znamenala, že "Red devils" si prvýkrát od sezón 1996/97 nezahrajú v najlepšej súťaži Európy.

Moyes tak z 51 zápasov na lavičke Manchestru dokázal vyhrať 27, deväť sa skončilo remízou a až v pätnástich utrpeli jeho zverenci prehru.

Denník Daily Telegraph teda správne predpovedal, že k odvolaniu Moyesa príde ešte pred sobotňajším stretnutím s Norwich City, ktoré tak už bude premiérou Giggsa v novej úlohe hlavného kouča.

Štyridsaťročný stredopoliar je hrajúcou legendou United. Waleský reprezentant strávil celú svoju kariéru v tomto klube a v prebiehajúcej sezóne pôsobil zároveň aj ako asistent hlavného trénera. Ligový debut absolvoval 2. marca 1991 a celkovo odohral v najvyššej anglickej súťaži 671 zápasov, v ktorých strelil 114 gólov a zaznamenal rekordných 271 asistencií. Počas 24 rokov v drese "červených diablov" získal 13 ligových titulov, štyri triumfy v Pohári FA, tri v Ligovom pohári, dvakrát sa tešil z víťazstva v Lige majstrov a na konte má aj množstvo individuálnych trofejí.

Na snímke vľavo hráč Olympiakosu Leandro Salino, vpravo hráč United Ryan Giggs v odvete osemfinále futbalovej Ligy majstrov Manchester United - Olympiakos Pireus na štadióne Old Trafford v stredu 19. marca 2014.
Foto: TASR/AP
Giggsa čakajú po premiére s Norwichom ešte tri zápasy do konca sezóny. Najprv si zmeria sily so Sunderlandom, potom s Hull City a nakoniec zavíta do Southamptonu.

"Myslím si, že je to pre Giggsa perfektné. Nemyslím si, že zostane dlhodobým trénerom, ale do konca sezóny si to vychutná. V chlapcoch opäť zapáli iskru a naštartuje ich," reagoval na Giggsovo menovanie jeho bývalý spoluhráč z United obranca David May.

Ďalší bývalý zadák United Gary Neville si nemyslí, že odvolanie Moyesa bol dobrý nápad a podľa jeho slov mal dostať viac času. "Myšlienka, že dáte ľuďom štyri či šesťročné kontrakty a potom sa ich zbavíte po desiatich mesiacoch, je mi cudzia. No na druhej strane, futbal v tejto sezóne bol zlý a aj výsledky boli zlé. Ako fanúšik som si ju neužíval a som si istý, že ani David Moyes si ju nevychutnával. Verím však, že tréneri by mali dostať čas, aby mohli dokončiť svoju robotu," uviedol Neville, ktorý odohral za ManU vyše 400 zápasov. "S mnohými z tých chalanov som hral, milujú ten klub a sú odhodlaní zaň bojovať, no úplne stratili sebadôveru a vieru. To bolo nakoniec to, čo stálo Moyesa post trénera," pokračoval.

"No veľkú zodpovednosť nesú hráči. Oni bojujú na ihrisku. Za 18 rokov v United som si ani raz nepomyslel 'tréner, ty si nám prehral zápas'. Vždy sú to hráči," dodal Neville.

Podľa niekdajšieho obrancu FC Liverpool a anglickej reprezentácie Jamieho Carraghera bolo Moyesovo prepustenie prirodzenou reakciou na výsledky tímu: "Bola to katastrofálna sezóna. Bolo to neodvratné... tieto mesiace pre neho boli hrozné, no Moyes odviedol skvelú prácu v Evertone a Prestone. Ako tréner sa opäť dostane hore."

"Je veľké sklamanie nebyť v boji o ligový titul, vypadnúť z Ligy majstrov a nemať ani miesto v jej nasledujúcej sezóne. No rovnako vinní sú aj hráči," myslí si bývalý útočník United Dwight Yorke. "Ľudia hovoria, že je to klub, ktorý nevyhadzuje trénerov. Mali dôvod, prečo žiadneho nevyhodili 26 rokov. Je to preto, že mali toho najlepšieho. Inak sú rovnakí, ako všetci ostatní," zdôraznil pre agentúru Reuters stredopoliar Jamie Redknapp, ktorý obliekal dres Liverpoolu, najväčšieho rivala Manchestru.

Anglické médiá sú presvedčené, že Giggs neostane na poste hlavného trénera aj v nasledujúcej sezóne. Podľa stávkových kancelárií je najväčším favoritom na funkciu Louis van Gaal. Holandský svetobežník už dávnejšie avizoval, že po majstrovstvách sveta v Brazílii skončí ako hlavný kouč reprezentácie "Oranjes". Bývalý tréner Bayernu Mníchov, Barcelony, či Ajaxu Amsterdam sa spomína aj v súvislosti s ďalším anglickým tímom Tottenhamom.

Tréner Dortmundu Jürgen Klopp
Foto: TASR/AP
Druhým horúcim kandidátom je šéf Borussie Dortmund Jürgen Klopp, ktorý však vyhlásil, že chce zotrvať vo svojom doterajšom pôsobisku. "Manchester United je vynikajúci klub, no nemôžem zlomiť moje záväzky voči Borussii a jej fanúšikom," uviedol pre denník Guardian. Populárny a charizmatický Nemec priviedol vestfálsky klub k dvom ligovým titulom a vlani do finále Ligy majstrov. Ďalším v poradí je podľa bookmakerov práve Giggs a šancu majú aj tréner Atletica Madrid Argentínčan Diego Simeone, či bývalý hráč United a francúzskej reprezentácie a v súčasnosti kouč Paríža Saint-Germain Laurent Blanc.