Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Manchester City sa zúčastní európskych súťaží, Klopp nie je spokojný

Hráči Manchestru City, archívne foto. Foto: TASR/AP

Guardiola považuje tento verdikt za najväčšie víťazstvo v sezóne. Jürgen Klopp a Jose Mourinho naopak neboli s verdiktom vôbec spokojní.

Londýn 14. júla (TASR) - Rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu (CAS) umožniť anglickému futbalovému klubu Manchestru City účasť v európskych súťažiach vyvolalo medzi trénermi Premier League rozdielne reakcie. Tréner "Citizens" Pep Guardiola ho považuje za "dobrý deň pre futbal" a za najväčšie víťazstvo v sezóne, Jürgen Klopp a Jose Mourinho naopak neboli s verdiktom vôbec spokojní.

CAS v pondelok vyhovel odvolaniu City voči trestu od Európskej futbalovej únie pre porušenie pravidiel finančnej fair play a licenčných predpisov. "Ak by sme porušili pravidlá, zaslúžili by sme si trest. Lenže klub veril, že koná správne a traja sudcovia dospeli k rovnakému názoru. Ľudia, ktorí tvrdia, že sme podvádzali a klamali, neuznávajú prezumpciu neviny. Viem, že niektoré elitné kluby sme dostali do nepohodlnej situácie. Lenže my si nepotrebujeme pýtať povolenie, či patríme do Európy, zaslúžime si tam byť," vyhlásil Guardiola.

Kouč čerstvého majstra FC Liverpool má odlišný názor: "Neprajem nikomu nič zlé, ale nemyslím si, že to je dobrý deň pre futbal. Finančné fair play je dobrá idea. Je tu pre to, aby chránila kluby a súťaž. V Nemecku máme iný systém správy klubov a vždy je jasné odkiaľ peniaze do klubu prišli," povedal Klopp.

Rozhorčenosť deklaroval aj tréner Tottenhamu. "Je to hanebné rozhodnutie. Ak je City vinné, tak nepatrí do Európy. Ak City nie je vinné, tak prečo musí zaplatiť pokutu 10 miliónov libier?" opýtal sa Jose Mourinho. Druhý tím tabuľky Premier League naopak podporil kouč Arsenalu Londýn Mikel Arteta, ktorý predtým robil asistenta práve Guardiolovi. "Bez pochýb, City si zaslúži byť v Lige majstrov. Dokázali si to vybojovať na ihrisku a po kontrole sa prišlo na to, že neurobili nič zlé," podporil súpera španielsky tréner. Správu priniesla agentúra DPA.

"Citizens" vo februári dostali mimoriadne tvrdý trest zákazu účasti v pohárovej Európe a aj vysokú pokutu 30 miliónov eur. Klub sa proti rozhodnutiu riadiaceho orgánu odvolal na CAS vo švajčiarskom Lausanne. Verdikt sa ale zdržal v dôsledku pandémie koronavírusu.

Podľa pondelňajšieho verdiktu niektoré obvinenia voči porušeniu finančných pravidiel už boli aj premlčané. Klub sa ďalších porušení finančnej fair-play nedopustil, zle však spolupracoval s nezávislými vyšetrovateľmi, a preto sa nevyhol pokute. Tá sa ale z pôvodnej výšky zredukovala na tretinu.