Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Höjlund hrdinom Dánska: Nikdy predtým som nič také nezažil

Dánsky futbalista Rasmus Höjlund (vľavo) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu na 2:1 v kvalifikačnom zápase H-skupiiny Dánsko - Fínsko o postup na ME 2024 v Kodani vo štvrtok 23. marca 2023. Foto: TASR/AP

Höjlund otvoril skóre v 21. minúte, keď v sklze poslal do siete center Martina Braithwaitea z pravej strany.

Kodaň 24. marca (TASR) - Nezabudnuteľný večer zažil vo štvrtok mladý dánsky futbalista Rasmus Höjlund. Nielen, že sa prvýkrát v kariére predstavil v základnej zostave v národnom drese, svoju premiéru navyše okorenil hetrikom a zariadil tak víťazstvo nad Fínskom 3:1.

Dvadsaťročný útočník bol hlavnou hviezdou severského šlágra v úvode kvalifikácie ME 2024. V národnom drese si doteraz pripísal len dva zárezy, keď vlani v septembri nastúpil na záverečnú polhodinu v Lige národov proti Chorvátsku (1:2) a Francúzsku (2:0). Vo štvrtok mu dal tréner Kasper Hjulmand prvýkrát dôveru od začiatku a mladík ho nesklamal. "Odohral fantastický zápas. Je to veľmi mladý útočník a za posledných štrnásť mesiacov, čo opustil tento štadión, sa fantasticky zlepšil. Je to mladý muž, ktorý tvrdo pracuje pre tím, a taktiež je skvelý strelec," pochválil ho tréner.

Höjlund sa vo štvrtok vrátil na štadión FC Kodaň, kde odštartoval profesionálnu kariéru. Vlani v januári zamieril do rakúskeho Sturmu Graz a v lete si ho vyhliadla Atalanta Bergamo. V jej drese stihol odvtedy odohrať 25 zápasov, v ktorých strelil osem gólov a pridal dve asistencie. Teraz si otvoril strelecký účet už aj v národnom tíme a to rovno hetrikom.

"Bolo to pre mňa niečo obrovské. Nikdy predtým som nič také nezažil, takže som nesmierne šťastný. Sníval som o tom, odkedy som na tomto štadióne sedel ja sám," povedal pre uefa.com.

Höjlund otvoril skóre v 21. minúte, keď v sklze poslal do siete center Martina Braithwaitea z pravej strany. Fínsko vyrovnalo krátko po zmene strán zásluhou Olivera Antmana a dlho sa zdalo, že duel dospeje do nerozhodného výsledku. V závere však domáci pretavil svoju hernú prevahu do ďalších gólov. Höjlund zvýšil na 2:1 v 82. minúte hlavou po rohovom kope a v nadstavenom čase sa presadil strelou z päťky. "V prvom polčase sme hrali veľmi dobre. V druhom sme boli pomalí, oni vyrovnali, no my sme zostali sústredení, vypracovali sme si niekoľko veľkých šancí a dali sme ďalšie góly," dodal.