Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Oranjes bronz nezaujíma, Brazília hrá o reparát

Tréner domácej Brazílie Luiz Felipe Scolari sa rozpráva so svojimi zverencami po semifinálovom zápase futbalových MS v brazílskom meste Belo Horizonte Foto: TASR/AP

Pre Scolariho a jeho realizačný tím to bude s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou rozlúčka na trénerskej lavičke reprezentácie.

Brasilia 11. júla (TASR) - Mimoriadne nevďačná úloha pripraviť mužstvá na zápas o 3. miesto iba niekoľko dní po semifinálových knokautoch stojí pred futbalovými trénermi Brazílie Luizom Felipem Scolari, resp. Holanďanom Louisom van Gaalom. Ich výbery nastúpia proti sebe v sobotňajšom zápase o bronz na vrcholiacich 20. MS v Brazílii, hrá sa na 69-tisícovom Národnom štadióne v hlavnom meste Brasilia (22.00 SELČ), hlavným rozhodcom je Alžírčan Djamel Haimoudi.

Najmä to K.O. do tváre výberu organizátorskej krajiny má dejinný dopad. Po historickej semifinálovej potupe 1:7 s Nemeckom sa "kanárici" ale tlaku z výsledku opäť nezbavia. Šiesty titul majstra sveta je už utópiou, no väčšina futbalového národa bude od nich aj tak chcieť reparát. Prípadná ďalšia prehra by bola o to bolestivejšia, že hlavný juhoamerický rival 5-násobných šampiónov Argentína, je stále v hre o zlato a práve na brazílskej pôde. Pre Scolariho a jeho realizačný tím to bude s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou rozlúčka na trénerskej lavičke reprezentácie. Prehra na MS, a to ešte doma a takým spôsobom, to sa v Brazílii jednoducho nedá odpustiť. Po nej "Big Phil", ktorý katastrofu s Nemeckom označil za najhorší deň jeho života, zdôraznil: "Budúcnosť budeme riešiť po MS. Máme dohodu, že po sobotňajšom zápase, možno len niekoľko dní po ňom, sa porozprávame a vyriešime to. Budem pokračovať v mojom živote, aj hráči budú chcieť byť opäť víťazi, my musíme jednoducho pokračovať. História si zapamätá, že Brazília prvýkrát od roku 2002 dosiahla semifinále."

Zmenené zostavy

Zaujímavé bude sledovať, akú zostavu pošle na ihrisko Scolari, ktorý v 2002 priviedol svoj tím na MS k zlatu. Či tradične, ako to v takýchto súbojoch býva, dá šancu náhradníkom, ktorí na turnaji veľa príležitostí nedostali. Alebo či postaví to najlepšie, čo mu po nemeckej decimácii, zostalo, aby sa opäť našla pošliapaná hrdosť. Hrať však zrejme nebude Fred, ktorého vlastné publikum v semifinále vypískalo a Scolariho ho radšej stiahol.

Holandský futbalista Arjen Robben odchádza z ihriska po prehre v druhom semifinále svetového šampionátu
Foto: TASR/AP
Oproti "kanárikom" budú stáť zlomení Holanďania, ktorí tesne po prehre na jedenástky s Argentínou o duel o bronz záujem nejavili. "Zápas o bronz je mi ukradnutý. Počíta sa iba zlato," povedal Arjen Robben a po ňom v rovnakom duchu hovoril aj jeho tréner. Podľa muža, ktorý na lavičke trojnásobných vicemajstrov sveta po turnaji skončí a prevezme Manchester United, sú tieto zápasy "bez zmyslu". Na tlačovke po semifinále uviedol, že "zápasy o tretie miesto by sa nikdy nemali hrať" a dodal, že toto on tvrdí už desať rokov. "Najhoršie na tom je, že mužstvo má veľkú šancu, že môže prehrať druhýkrát za sebou. Z turnaja, na ktorom ste hrali tak výborne, sa potom môžete vrátiť domov ako lúzer, ktorý prehral dva posledné zápasy. A to z môjho uhla pohľadu nemá nič spoločné zo športom. Takže na takomto turnaji by nemal byť zápas o tretie miesto. Lebo je len jedna trofej, ktorá sa počíta, a to je byť majstrom sveta," povedal lodivod, ktorý tiež čelil kritike, lebo jeho mužstvo vo štvrťfinále ani semifinále v hre neskórovalo.

Vzájomná bilancia oboch je 11 zápasov, z toho 4 na MS. Pred štyrmi rokmi v JAR neskorší vicemajstri sveta Brazíliu vyradili po výsledku 2:1. Brazília bude hrať štvrtýkrát o bronz, v roku 1978 zdolala Talianov, v roku 1974 podľahla Poľsku a v roku 1938 zvíťazila nad Švédmi. Holanďania hrali o 3. miesto len raz, v roku 1998 prehrali s Chorvátmi 1:2.

MS v Brazílii - o bronz:

Brazília - Holandsko, sobota 12. júla, 22.00 SELČ, Národný štadión, Brasilia, hlavný rozhodca: Djamel Haimoudi (Alž.)

pravdepodobné zostavy:

Brazília: Jefferson - Alves, Thiago Silva, Luiz, Marcelo - Ramires, Gustavo - Hulk, Hernanes, Bernard - Jo

Holandsko: Krul - Blind, de Vrij, Vlaar, Martins Indi, Kuyt - Robben, Wijnaldum, Sneijder - van Persie, Depay