Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Súboj Holandska s Čile s otázkou kalkulácie kto sa vyhne Brazílii

Holandskí futbalisti pózujú pre skupinovú fotografiu pred zápasom B-skupiny MS vo futbale 2014 Španielsko - Holandsko na štadióne Fonte Nova arena v brazílskom meste Salvador v piatok 13. júna 2014. Foto: TASR/AP

Vo výhode budú Holanďania, ktorým aj remíza stačí na to, aby B-skupinu vyhrali.

Sao Paulo 22. júna (TASR) - Holandsko i Čile si už s predstihom zabezpečili postup do osemfinále na futbalových MS v Brazílii, napriek tomu v ich pondelkovom vzájomnom zápase pôjde o veľa. Víťazný tím bude mať nielen o jeden voľný deň viac na oddych, ale v priamom súboji o postup do štvrťfinále sa vyhne prvému mužstvu z A-skupiny, ktorým bude podľa všetkého domáca Brazília.

Vo výhode budú Holanďania, ktorým aj remíza stačí na to, aby B-skupinu vyhrali. "Oranjes" majú totiž po triumfoch nad Španielskom 5:1 a Austráliou 3:2 lepšie skóre ako Juhoameričania. V súboji proti Čile sa tréner Louis van Gaal musí zaobísť bez služieb kapitána Robina van Persieho. Trojgólový strelec na šampionáte videl v stretnutí s Austráliou svoju druhú žltú kartu, čo na turnaji automaticky znamená stop na jeden zápas. Kanonier Manchestru United má však dôveru k spoluhráčom a je presvedčený, že ho niekto gólovo zastúpi.

"V útoku máme veľmi kvalitných hráčov. Všetci chalani sa na tréningu snažia, verím, že tréner za mňa vyberie vhodnú náhradu," povedal van Persie, ktorého by mal nahradiť jeden z dvojice Memphis Depay - Jan Klaas Huntelaar. Prvý menovaný sa prezentoval výborným výkonom v predchádzajúcom stretnutí, keď proti Austrálii zaznamenal svoj prvý presný zásah v reprezentačnom drese a pridal aj gólovú asistenciu. V základnej zostave úradujúcich vicemajstrov sveta bude podľa všetkého chýbať aj obranca Bruno Martins Indi. Ten po tvrdom zákroku v podaní Tima Cahilla nedohral duel proti "Socceroos" a s podozrením na otras mozgu ho museli neskôr hospitalizovať v nemocnici. Jeho stopérsky post by mal zaujať Paul Verhaegh. Holandsko po prvý raz na šampionáte nastúpi vo svojich klasických oranžových dresoch.

Oslabené Čile

Aj Čile by mal v pondelkovom súboji na štadióne Corinthians v Sao Paule chýbať kľúčový hráč. Tréner Jorge Sampaoli podľa všetkého nechá oddychovať Artura Vidala. Ofenzívny univerzál turínskeho Juventusu sa stále rozohráva po operácii kolena, navyše v súboji proti Španielsku si poranil achilovku. Nenastúpi zrejme ani stredopoliar Charles Aranguiz. Ten si potom, ako proti Španielom skóroval a neskôr pripravil aj druhý gól svojho tímu, v závere stretnutia mierne podvrtol koleno. Pri neúčasti van Persieho si Čile bude musieť dávať pozor na bleskového Arjena Robbena. "Je to veľmi rýchly futbalista a strieľa aj góly. Ale celý tím súpera hrá tu v Brazílii veľmi dobre, čiže očakávame náročný duel," uviedol po sobotňajšom tréningu stredopoliar Francisco Silva. Jeho spoluhráč Carlos Carmona upozorňoval na nebezpečné rýchle protiútoky Holanďanov. "Hrajú zo zabezpečenej obrany, spoliehajú sa na víťazné súboje v strede poľa a potom okamžite vyrážajú do rýchlych kontier. Na to si musíme dať pozor," dodal Carmona.

B-skupina - 3. kolo:

Holandsko - Chile, pondelok 18.00 SELČ, Sao Paulo, Arena Corinthians, hlavný rozhodca: Bakary Gassama (Gam.)

pravdepodobné zostavy:

Holandsko: Cillessen - Vlaar, de Vrij, Verhaegh - Janmaat, de Jong, de Guzman, Blind - Sneijder - Depay, Robben

Chile: Bravo - Medel, Silva, Jara - Isla, Gutierrez, Diaz, Mena - Carmona - Vargas, Sanchez