Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Holanďania valcujú ďalej, proti Čile rozhodli náhradníci

Leroy Fer skóruje do bránky Čile v poslednom zápase základnej skupiny na futbalových MS v Brazílii. Foto: TASR/AP

Čile v pondelok nepotvrdilo povesť ofenzívneho mužstva hrajúci atraktívny útočný futbal.

Sao Paulo 24. júna (TASR) - Úradujúci vicemajstri sveta z Holandska zvíťazili aj vo svojom treťom vystúpení na futbalových MS v Brazílii. V pondelkovom súboji o prvenstvo v B-skupine zdolali Čile 2:0 a v osemfinále tak nebudú musieť hrať s domácou Brazíliou. Večerné stretnutia v A-skupine rozhodli o tom, že súpermi "oranjes" v boji o účasť vo štvrťfinále budú Mexičania, ktorí si poradili s Chorvátskom 3:1.

Víťazný gól Holandska strelil v 77. minúte hlavou striedajúci Leroy Fer, v nadstavenom čase poistil triumf "oranjes" ďalší náhradník Memphis Depay. Tréner Louis van Gaal tak opäť ukázal cit pre hru a taktické zmeny. "Je to aj otázka šťastia. Samozrejme, vedel som, že Leroy je dobrý hlavičkár a môže uspieť proti nižším obrancom súpera," povedal van Gaal, ktorý poslal Fera na ihrisko výmenou za neefektívneho Wesleyho Sneijdera.

Šesť minút predtým Jeremaina Lensa striedal Memphis Depay. Víťazný strelec zo zápasu s Austráliou, keď svojim prvým presným zásahom v reprezentačnom drese zariadil triumf 3:2, si obul gólové kopačky aj v pondelok. Leví podiel na jeho góle v nadstavenom čase mal Arjen Robben, ktorého asistencia bola presná na desatiny milimetra. "Pri striedaní Depaya sme vychádzali z výsledkov analýzy, ktorú sme si robili pred zápasom. Tá nám hovorila, že Čile v závere zápasu viac otvára hru a pre súpera sa tak vytvára viac priestoru. To vyhovuje technicky vyspelým hráčom, medzi ktorých patrí aj on," dodal holandský kouč.



Oranžová obrana

Čile v pondelok nepotvrdilo povesť ofenzívneho mužstva hrajúci atraktívny útočný futbal. Juhoameričania sa počas celého zápasu nevedeli proti dobre organizovanej hre súpera presadiť. Vplyv na to mal aj fakt, že do hry nezasiahol ich najlepší hráč Arturo Vidal. "Arturo si musel oddýchnuť. Okrem neho sme postavili to najlepšie, čo sme mali k dispozícii," komentoval duel čilský tréner Jorge Sampaoli, ktorý dodal, že súper ho zaskočil nezvyčajným postavením.

Van Gaal sa rozhodol pre defenzívnu taktiku 5-3-2, keď v obrane okrem troch stopérov a krajného beka Janmaata hral na poste ľavého obrancu skúsený krídelník Dirk Kuyt. Ten nastúpil na svoj 99. zápas v reprezentačnom drese a hoci väčšinu kariéry strávil v útoku, nastúpiť v defenzíve mu nerobilo problémy. "Nikdy predtým som na tejto pozícii nehral, ale kouč už pred niekoľkými týždňami naznačil, že existuje taká možnosť. Užil som si to, myslím, že som nesklamal," povedal Kuyt.