Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Holandsko postupuje cez Kostariku až po penaltovom rozstrele

Holandský brankár Tim Krul (uprostred vľavo) sa teší po chytení poslednej jedenástky v penaltovom rozstrele vo štvrťfinále Holandsko - Kostarika na MS vo futbale v brazílskom meste Salvador 5. júla 2014. Foto: TASR/AP

Futbalisti Holandska sa stali poslednými semifinalistami svetového šampionátu.

Salvador 5. júla (TASR) - Holandskí futbaloví reprezentanti sa stali poslednými semifinalistami MS v Brazílii, keď v druhom sobotňajšom štvrťfinále zvíťazili nad Kostarikou po jedenástkovom rozstrele 4:3. Duel v aréne Fonte Nova v Salvadore sa skončil po predĺžení 0:0.

"Oranjes" si v stredu o 22.00 SELČ v Sao Paule zmerajú sily s Argentínou, ktorá zdolala Belgicko 1:0.

Holanďania nastúpili na sobotňajší duelu už bez Nigela de Jonga. Defenzívny stredopoliar si v stretnutí s Mexikom natrhol sval v oblasti slabín a šampionát sa pre neho predčasne skončil. Tréner Louis van Gaal postavil zostavu s tromi stopérmi de Vrijom, Vlaarom a Martinsom Indim. Dirk Kuyt sa presunul z ľavej na pravú stranu zálohy, na druhej strane operoval Daley Blind. V útoku sa predstavila trojica Arjen Robben, Robin van Persie a mladík Memphis Depay. V zostave Kostariky chýbal potrestaný Oscar Duarte po červenej karte z osemfinále i obranca Roy Miller, ktorý na tréningu utrpel zranenie stehna. Trénerovi Pintovi ale spadol kameň zo srdca, pretože nastúpil uzdravený brankár Keylor Navas, jeden z najlepších hráčov tímu.

Kostarický brankár čaroval

Brankár Kostariky Keylor Navas vyráža loptu vo štvrťfinále Holandsko - Kostarika na MS vo futbale v brazílskom meste Salvador 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Úvodným minútam posledného štvrťfinále chýbalo tempo, napätie aj šance. Holanďania síce držali loptu, ale proti pozorne brániacemu súperovi sa nevedeli presadiť. Ich ofenzíve chýbali nápad, myšlienka a aj kvalitná finálna prihrávka. Kostarika sa z defenzívneho bloku snažila vyrážať do brejkov, ale ani tie nič nepriniesli a centrované lopty z krídelných priestorov Holanďania bez väčších problémov odvracali. Prvá vážna príležitosť prišla až v 22. minúte, Kuyt z pravého krídla našiel prízemnou prihrávkou na šestnástkovom oblúku Depaya, ten ju posunul do veľkej šance van Persiemu, jeho strelu však vyrazil Navas a kostarický gólman si poradil aj s následným pokusom Sneijdera. Ďalšiu možnosť mal Depay, ale Navas kryl aj jeho strelu. Kostarika pohrozila v 33. minúte, brankár Cillessen si však s Bolanosovým priamym kopom poradil. Vzápätí spálil dobrú možnosť Borges. V 39. minúte zahrávali priamy kop aj Európania a Sneijder poslal na bránku dobrý pokus, no výborným zákrokom sa prezentoval Navas.

Holanďania tlačili, Navas bol proti

Kapitán Holandska Robin van Persie strieľa na brankára Kostariky Keylora Navasa vo štvrťfinále Holandsko - Kostarika na MS vo futbale v brazílskom meste Salvador 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Ani v úvode druhého dejstva sa obraz hry nezmenil. "Oranjes" držali loptu na svojich kopačkách, ale z tlaku šance neprichádzali. Kostaričania začali postupne vyššie napádať rozohrávku súpera a dostali sa aj do nebezpečných situácií. Po hodine hry unikol Kuytovi Diaz, jeho prihrávka do šestnástky sa však ku Campbellovi nedostala. Ďalšiu Kostarickú štandadrku zakončil Gonzalez hlavou vysoko nad. V 81. minúte spadol tesne pred šestnástkou Robben a Sneijder mohol z priameho kopu rozhodnúť, jeho zatočená strela však skončila na žŕdke. Holandský tlak pokračoval, po závare pred bránkou sa dostal k lopte van Persie, ale opäť úradoval Navas. V 88. minúte mal gól na kopačke znovu van Persie, no v tutovke netrafil loptu. Gól nepriniesla ani superšanca z druhej minúty nadstaveného času. Na Blindov výborný prízemný center nabiehali de Vrij i Kuyt, no ani jeden loptu netrafil. Tá sa dostala až na van Persieho, ale kanonier Manchestru United neuspel ani do tretice. Jeden z obrancov totiž vytlačil jeho delovku na brvno.

Infarktové predĺženie

Holanďan Arjen Robben a brankár Tim Krul, ktorý nastúpil na penaltový rozstrel vo štvrťfinále Holandsko - Kostarika na MS vo futbale v brazílskom meste Salvador 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Najlepší hráč duelu, kostarický brankár Navas si udržal čisté konto aj po prvej šanci v predĺžení, keď vyrazil Vlaarovu hlavičku po rohu. V 98. minúte spadol v pokutovom území Urena po súboji s Vlaarom, no rozhodcova píšťalka ostala nemá. V 113. minúte si vypracovala gólovú možnosť aj Kostarika. Bolanos sa šikovnými kľučkami v šestnástke zbavil dvojice obrancov, ale jeho strelu zblokoval tretí. V 117. minúte pálil zblízka Urena, ale Cillessen zachránil Holandsko. Na druhej strane mohol rozhodnúť Sneijder, no jeho delovka skončila na brvne. Tréner Louis van Gaal v 121. minúte ešte vystriedal brankára a na penaltový rozstrel nabehol Krul. Van Gaalov krok vyšiel, Holanďania vyhrali 4:3 a postúpili.

.
štvrťfinále MS v Salvadore:
Holandsko - Kostarika 0:0 po predĺžení, 4:3 rozstrel z 11 m

Rozhodovali: Irmatov - Rasulov (obaja Uzb.), Kočkarov (Kirg.), ŽK: Martins Indi, Huntelaar - Diaz, Umana, Gonzalez, Acosta, 50.000 divákov

rozstrel: Borges - 0:1, van Persie - 1:1, Ruiz - nedal, Robben - 2:1, Gonzalez - 2:2, Sneijder - 3:2, Bolanos - 3:3, Kuyt - 4:3, Umana - nedal

zostavy:
Holandsko: Cillessen (121. Krul) - de Vrij, Vlaar, Martins Indi (106. Huntelaar) - Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Blind - Robben, van Persie, Depay (76. Lens)
Kostarika: Navas - Acosta, Gonzalez, Umana - Gamboa (79. Myrie), Tejeda (97. Cubero), Borges, Diaz - Ruiz, Campbell (66. Urena), Bolanos