Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

V Iráne sa zatýkalo pre radosť z futbalu

Na archívnej snímke iránsky futbalový tím Foto: AP/TASR

Policajný šéf označil video za "nemravné" a vyzval mládež, aby sa nezúčastňovala na takýchto aktivitách. Predstaviteľ dodal, že zatknuté osoby budú zrejme trestne stíhané.

Teherán 24. júna (TASR) - Iránska polícia zatkla troch ľudí, ktorí sa objavili na internete vo videu zachytávajúcom mladých mužov a ženy, ako spievajú a tancujú, pričom takto povzbudzujú futbalový tím svojej krajiny na majstrovstvách sveta. Informovala o tom v pondelok oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA.

Šéf provinčnej polície Rahmatolláh Táherí uviedol, že videoklip patrí britskej hudobnej skupine Ajam so sídlom v Londýne a zachytáva scénky z Iránu aj mimo neho, vrátane mesta Šáhrúd. Práve v tomto meste boli zatknutí dvaja 23-roční ľudia vystupujúci vo videu a 26-ročný fotograf.

Video zachytáva mladých ľudí vrátane žien bez povinnej šatky, ako spievajú a tancujú na podporu iránskeho národného futbalového tímu v Brazílii a tieto zábery sa striedajú so zábermi zo zápasov. Mladí ľudia takisto mávajú iránskymi zástavami a tancujú v autách, na uliciach, doma a vo verejných parkoch.

Policajný šéf označil video za "nemravné" a vyzval mládež, aby sa nezúčastňovala na takýchto aktivitách. Predstaviteľ dodal, že zatknuté osoby budú zrejme trestne stíhané.

V máji iránska polícia zatkla šesť mladých iránskych mužov a žien za video na internete, na ktorom tancovali na pieseň Pharrella Williamsa "Happy", ale neskôr ich prepustila.

Iránski zástancovia tvrdej línie islamu pokladajú takéto správanie za propagovanie západného "úpadku" a za podkopávanie islamskej republiky, ktorá zakazuje ženám tancovať na verejnosti alebo sa objavovať mimo svojho domova bez pokrývky hlavy nazývanej hidžáb, komentuje americká tlačová agentúra AP. Vláda zakazuje aj niektoré webové stránky.



Iránsky prezident Hasan Rúhání, pomerne umiernený politik, presadzuje politiku sociálnej a kultúrnej otvorenosti a zároveň väčšej spolupráce so Západom ohľadne iránskeho jadrového programu.

Jeho súperi - zástancovia tvrdej línie islamu - sa ho snažia brzdiť a obviňujú ho z preukazovanie priveľkej zhovievavosti voči tým, čo odporujú konzervatívnym islamským normám.