Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

Juventus Turín zdolal AS Monaco 2:1 a zahrá si o svoj tretí titul

Futbalisti Juventusu Turín sa tešia z postupu do finále Ligy majstrov Foto: TASR/AP

inále sa bude hrať v sobotu 3. júna v Cardiffe na Millennium Stadium a Juventus v ňom privíta lepšieho z druhého duelu medzi madridskými klubmi Atleticom a Realom.

Bratislava 9. mája (TASR) - Futbalisti Juventusu Turín sa stali prvými finalistami Ligy majstrov 2016/2017. Hráči "stare dámy" zvíťazili v utorňajšej odvete semifinále na vlastnom štadióne nad AS Monaco 2:1, v prvom stretnutí triumfovali v Monaku 2:0 a postúpili do boja o svoj tretí titul v prestížnej súťaži. Na Juventus Stadium sa o góly postarali v prvom polčase Mario Mandžukič a Dani Alves, v druhom znížil Kylian Mbappe, ktorý tak dal turínskemu klubu prvý gól za 600 minút v LM. Juve však natiahol svoju domácu sériu bez prehry v európskych klubových súťažiach už na 23 zápasov.

Finále sa bude hrať v sobotu 3. júna v Cardiffe na Millennium Stadium a Juventus v ňom privíta lepšieho z druhého duelu medzi madridskými klubmi Atleticom a Realom. Odveta je na programe v stredu, 10. mája o 20.45 h, prvý zápas vyhral "biely balet" na svojom štadióne jasne 3:0.

Zranený Dirara

Na snímke druhý sprava zranený nemecký stredopoliar Juventusu Sami Khedira opúšťa ihrisko v odvete semifinále Ligy majstrov vo futbale Juventus Turín - AS Monaco v utorok 9. mája 2017.
Foto: TASR/AP
Monaco nastúpilo bez Dirara, ktorý sa zranil počas predzápasovej rozcvičky a nahradil ho Mendy. Aj Juventus postihli problémy, už v 10. minúte musel ísť z ihriska Khedira a na jeho miesto nastúpil Marchisio. V úvode zaujala Mbappeho strela do žŕdky, no tá prišla po ofsajdovej pozícii. Inak mal duel zo začiatku pomalé tempo a chýbali šance. To sa zmenilo až po úvodnej dvadsaťminútovke, o ofenzívne výpady sa starali najmä domáci hráči. Tí si vypracovali do konca prvého polčasu niekoľko tutoviek a vyťažili z nich dva góly. V 22. minúte vykopol Higuainov lob spred bránky jeden z obrancov, o tri minúty neskôr sa predviedol výborným zákrokom Subašič po šanci Mandžukiča. V 33. minúte však už chorvátsky útočník rozvlnil sieť. Centrom z pravej strany ho výborne našiel Dani Alves, Subašič ešte vyrazil hlavičku Mandžukiča, ale na jeho dorážku už nemal nárok - 1:0. Monaco si vypracovalo šance až ku koncu polčasu. Pri prvej zachránil pohotovým sklzom Chiellini pred Falcaom a následne trafil Mbappe z ostrého uhla len do žŕdky. Samotný záver však patril opäť domácim. V 44. minúte síce Subašič ešte zachránil pri šanci Dybalu, no o minútu neskôr ho volejom spoza šestnástky prekonal Alves - 2:0.

Pohodlný náskok

V druhom dejstve sa domáci futbalisti už sústredili najmä na bránenie pohodlného štvorgólového náskoku z oboch zápasov. Hralo sa tak najmä medzi šestnástkami a Monaco sa len ťažkopádne dostávalo do šancí. Na druhej strane sa predstavil v dvoch akciách striedajúci Cuadrado. V 67. minúte unikol Mbappe, ale Buffona zblízka neprekonal. To sa mu však podarilo o dve minúty neskôr, keď sa presadil po Moutinhovom prieniku z ľavej strany popri bránkovej čiare a jeho prihrávku doťukol do siete. Ďalší nápor hostí v snahe ešte niečo urobiť s výsledkom však neprišiel. Záver zápasu sa už len dohrával a Juventus tak bez väčších problémov postúpil do cardiffského finále.
.

odveta semifinále LM 2016/2017:

Juventus Turín - AS Monaco 2:1 (2:0)
Góly:
33. Mandžukič, 45. Alves - 69. Mbappe. Rozhodoval: Kuipers (Hol.), ŽK: Bonucci, Mandžukič - Falcao, Mendy, 40.000 divákov.

zostavy a striedania:

Juventus: Buffon - Barzagli (85. Benatia), Bonucci, Chiellini - Alves, Pjanič, Khedira (10. Marchisio), Alex Sandro - Dybala (54. Cuadrado), Mandžukič - Higuain
Monaco: Subašič - Raggi, Glik, Jemerson, Mendy (54. Fabinho) - Sidibe, Bakayoko (78. Germain), Moutinho, Silva (69. Lemar) - Falcao, Mbappe

/prvý zápas: 2:0, do finále postúpil Juventus/