Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Futbal

Kapitán Slovákov Škrtel: Získali sme štyri body v ťažkej skupine

Na snímke vpravo Martin Škrtel (Slovensko) a Jamie Vardy (Anglicko) pred brankárom Matúšikom Kozáčikom (Slovensko) počas zápasu B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom, 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne. Foto: TASR/Michal Svítok

Jeho tím si na EURO 2016 pripísal dôležitý štvrtý bod do tabuľky B-skupiny, ktorý ho s veľkou pravdepodobnosťou posunie do vytúženého osemfinále.

Vichy 21. júna (TASR) - V tvári kapitána slovenskej futbalovej reprezentácie Martina Škrtela sa po tvrdo vybojovanej remíze s Anglickom (0:0) zračila obrovská úľava. Jeho tím si na EURO 2016 pripísal dôležitý štvrtý bod do tabuľky B-skupiny, ktorý ho s veľkou pravdepodobnosťou posunie do vytúženého osemfinále.

"Získali sme štyri body v ťažkej skupine. Mohlo ich byť viac, ale aj menej. Sú štyri a veríme, že nám zaručia postup do ďalších bojov," povedal Škrtel, ktorý si remízu s favoritom pondelňajšieho súboja v Saint-Étienne vysoko cení. "Hrali sme proti jednému z najlepších mužstiev na svete. Myslím si, že uhrať proti takému súperovi remízu 0:0, je dobrý výsledok. Vedeli sme, že sa s Angličanmi nemôžeme púšťať do otvoreného boja a tomu sme prispôsobili aj naše plány a taktiku. Chceli sme vychádzať zo zabezpečenej obrany, pokúšať sa o brejky. Získali sme bod, ktorý sa počíta," poznamenal 31-ročný defenzívny pilier slovenského tímu.

Hráči v bielych dresoch si proti Albiónu siahli na dno síl. Neklamným znakom boli kŕče, ktoré začali trápiť viacerých z nich s blížiacim sa koncom zápasu. Neobišli ani Škrtela, ktorý sa v záverečných minútach vo vlastnej šestnástke zvíjal v bolestiach ležiac na trávniku. "Je náročné odohrať v krátkom čase tri skutočne náročné zápasy. Tobôž, keď sme v nich hrali dlhý čas bez lopty. Máme však pár dní na to, aby sme sa dali dohromady a dúfajme všetci spolu v to, že sa budeme pripravovať na osemfinálového súpera." Preferencie pri jeho výbere "Škrťo" nemá - obaja najreálnejší rivali Nemci alebo Španieli majú podľa neho vysokú kvalitu. "Keď však budeme hrať na sto percent a necháme na ihrisku srdce, môžeme pri troche šťastia prejsť aj cez nich," prízvukoval Škrtel.

Skúsený stopér, ktorý v lete po osem a pol rokoch pravdepodobne opustí FC Liverpool, zhodnotil umiestnenie jednotlivých tímov v tabuľke B-skupiny: "Prekvapilo ma, že Rusi získali iba bod. Chvalabohu. Všetci čakali, že Angličania budú dominovať, ale Wales bol prekvapením skupiny. Čo sa týka nášho tímu, mrzí nás, že sme nezvládli prvý zápas s týmto súperom. Ktovie, možno ak by sme vyhrali, tak by sme potom nezdolali Rusko. Je to tak, ako to má byť," zachoval si Škrtel pragmatický nadhľad.

Slovenských futbalistov prišlo aj do Saint-Étienne podporiť okolo 8-tisíc fanúšikov a bolo ich počuť. Azda najviac počas predzápasovej rozcvičky, keď štadiónom Geoffroya Guicharda znela populárna pieseň Macejko. Tá dostala Slovákov do varu. "Keď naši fanúšikovia spievali Macejka, mal som na tele husiu kožu. Ďakujeme im za to, že opäť prišli vo veľkom počte. Mali to ťažké, prekričať anglických fanúšikov bolo prakticky nemožné, ale bolo počuť aj tých našich. Verím, že budú mať ešte príležitosť, aby nás prišli podporiť." Po zápasu bolo v slovenskej šatni veselo, žiadne bujaré oslavy sa však nekonali. "Skôr to bolo o psychickom oddychu, pretože vypätie po zápase bolo obrovské a cítili sme únavu. Dosiahli sme to, čo sme si priali. Získali sme bod, preto bol dôvod na to, aby sme si zaspievali a zakričali tak, ako sa patrí," dodal Škrtel.