Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Kouč Spalletti po demontáži Ajaxu: Aj Maradona by bol na nás hrdý

Na snímke slovenský futbalový reprezentant v drese SSC Neapol Stanislav Lobotka (tretí zľava) sa teší so spoluhráčmi po výhre 6:1 v zápase 3. kola A-skupiny Ligy majstrov Ajax Amsterdam - SSC Neapol v Amsterdame 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Za Neapolom figuruje na druhej priečke s mankom troch bodov Liverpool, ktorý v utorok vyhral prvý diel "bitky o Britániu" doma nad Glasgowom Rangers 2:0.

Amsterdam 5. októbra (TASR) - Futbalisti SSC Neapol sa v utorok postarali o najťažšiu prehru Ajaxu Amsterdam od decembra 1964. V základnej zostave so Stanislavom Lobotkom deklasovali holandského šampióna v A-skupine Ligy majstrov na jeho štadióne 6:1 a prvýkrát v klubovej histórii nastrieľali na európskej scéne šesť gólov.

"Aj Maradona by bol dnes na nás hrdý," tešil sa po zápase tréner hostí Luciano Spalletti. Jeho zverenci síce už v 9. minúte na ihrisku Ajaxu prehrávali, ale ešte do polčasu zareagovali gólmi Giacoma Raspadoriho, Giovanniho Di Lorenza a Piotra Zielinského. V druhom pridali ďalšie tri zásahy a bez straty bodu figurujú na čele tabuľky, keď v troch doterajších stretnutiach nastrieľali spolu 13 gólov. "Po tomto zápase už máme naozaj veľkú šancu na postup, ale ešte to musíme potvrdiť. Odohrali sme skvelý zápas, ešte viac ako jasný výsledok má teší výkon, akým sme sa prezentovali. Nie je ľahké sa na tomto štadióne a v takej kulise vzchopiť po rýchlo inkasovanom góle spôsobom, akým sme to dokázali my," uviedol podľa DPA Spalletti, ktorého zverenci majú skvelý štart do sezóny a aj v Serii A sú bez prehry na čele tabuľky. Lobotka hral do 80. minúty.

Ajax utrpel naposledy podobný debakel v súťažnom stretnutí ešte v roku 1964, vtedy podľahol v holandskej lige Feyenoordu 4:9. Na európskej scéne bol jeho doteraz najvyššou prehrou výsledok 1:5 s Bayernom Mníchov v roku 1980. "Toto nie je hodné Ajaxu. Bol to pre nás ťažký a bolestivý večer," neskrýval sklamanie kouč Ajaxu Alfred Schreuder. "Mali sme veľmi zlý deň, ale keď sa na to pozrieme reálne, Neapol a Liverpool sú pre nás v tejto skupine asi až príliš veľkým sústom."

Za Neapolom figuruje na druhej priečke s mankom troch bodov Liverpool, ktorý v utorok vyhral prvý diel "bitky o Britániu" doma nad Glasgowom Rangers 2:0. Gólmi sa o to postarali Trent Alexander-Arnold parádnym zásahom z priameho kopu už v 7. minúte a Mohamed Salah v druhom polčase z penalty. "Presne toto sme potrebovali. Konečne môžem zasa otvoriť noviny," smial sa po dueli tréner Liverpoolu Jürgen Klopp, ktorého tím vyhral iba štyri z predchádzajúcich 11 súťažných zápasov v sezóne a bol pod paľbou kritiky zo strany médií. "Kritika však bola oprávnená, ani my sme neboli nadšení z našej situácie. Ale odohrali sme už aj pár dobrých zápasov a na tomto výkone môžeme opäť stavať," myslí si Klopp.

Liverpool mal proti Rangers jasne navrch a priznal to aj kouč hostí Giovanni Van Bronckhorst: "Rozdiel vo výkonnosti medzi oboma tímami je zrejmý. Možno si niekto myslel, že Liverpool je v kríze a že tu môžeme niečo uhrať, ale každý videl, aký výkon domáci podali. Mali sme proti sebe jeden z najlepších tímov v Európe a bolo to zreteľné." Rangers sú po troch zápasoch bez bodu na poslednom mieste A-skupiny so skóre 0:9.