Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Prezidentom SFZ je Kováčik, získal maximálny počet hlasov

Staronový prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik Foto: TASR/Oliver Ondráš

Volebnej konferencie v Poprade sa zúčastnilo z celkové počtu 86 delegátov dovedna 84.

Poprad 21. februára (TASR) - Na piatkovej konferencii Slovenského futbalového zväzu (SFZ) jeho delegáti jednoznačne potvrdili vo funkcii prezidenta SFZ Jána Kováčika aj na nasledujúce štvorročné obdobie. Post prvého muža slovenského futbalu zastáva od konca septembra 2010 a ako jediný kandidát získal v kongresovej sále popradského Aquacity maximálny počet 84 hlasov.

"Uvedomujem si aká je to zodpovednosť, urobím všetko preto, aby som vás nesklamal," konštatoval tesne po jednomyseľnom zvolení Kováčik. Podporu mu vyjadrili všetky štyri regionálne zväzy - bratislavský, západoslovenský, stredoslovenský i východoslovenský.

Kováčik je tretím prezidentom SFZ po Milanovi Služaničovi a Františkovi Laurincovi. Konferencia je najvyšším zastupiteľským orgánom SFZ, ktorý má legitimitu prijať najzávažnejšie rozhodnutia futbalového hnutia v SR. Volebnej konferencie v Poprade sa zúčastnilo z celkové počtu 86 delegátov dovedna 84. Tento počet tvorili predstavitelia za oblastné a regionálne zväzy (58), zástupcovia za Úniu ligových klubov (ÚLK - 22) a účastníci zastupujúci ženský futbal, futsal, trénerov, rozhodcov a hráčov (4).




"Keďže som absolvoval množstvo stretnutí s takmer všetkými delegátmi po celom Slovensku, tak ma neprekvapilo jednohlasné zvolenie. Našli sme cestu ako komunikovať," uviedol na krátkom brífingu Kováčik a pokračoval: "Veľa vecí sa podarilo, veľa nie. A-mužstvo je vlajková loď a podľa toho sa hodnotí. Nevyšli nám kvalifikácie a beriem za to i zodpovednosť. Čo sa týka podmienok, tak som odviedol maximum a urobil, čo bolo v našich silách. Budem sa snažiť vylepšiť vzťahy medzi amatérskym a profesionálnym futbalom, ktoré sa mi nepodarilo v predchádzajúcom období spojiť. Futbal je len jeden, nemôžeme ho rozdeliť na dve časti," dodal Kováčik, ktorý očakával vo voľbách aspoň jedného protikandidáta.

Delegáti Slovenského futbalového zväzu voľba prezident
Foto: TASR/Oliver Ondráš
V predchádzajúcom období sa SFZ potácal s finančnými problémami, spôsobenými nevýhodnými zmluvami. "Zbavili sme sa nevýhodných zmlúv, ktoré nás pripravili o niekoľko miliónov eur. Keby sme to neurobili, tak by sme boli úplne inde," ozrejmil Kováčik, ktorý sa vyjadril i k športovým ambíciám. "Neviem garantovať športový úspech, no urobíme čo najlepšie podmienky pre hráčov a pokúsime sa chlapcov v spolupráci s trénermi čo najviac motivovať. Verím, že s trénerom Jánom Kozákom pri kormidle budeme úspešný v najbližšej kvalifikácii ME," skonštatoval.

Noví funkcionári

Delegáti na piatkovej konferencii zvolili aj ďalších funkcionárov SFZ. Viceprezidenta SFZ pre štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy Karola Belaníka, člena VV SFZ pre legislatívno-právne otázky Petra Sepešiho, člena VV SFZ - zástupcu trénerov Milana Lešického, člena VV SFZ - zástupcu rozhodcov Mariána Ružbarského. Ďalej zvolili i štyroch zástupcov amatérskeho futbalu za regionálne zväzy (BFZ - Juraj Jánošík, ZsFZ - Ladislav Gádoši, SsFZ - Jozef Paršo a VsFZ - Richard Havrilla), člena VV SFZ viceprezident pre profesionálny futbal Ivana Kozáka a predsedov revíznej komisie (Ján Lipták), disciplinárnej komisie (Miroslav Vlk), rozhodcovského súdu (Marek Števček), odvolacej komisie (Milan Ľalík), prvostupňového orgánu licenčného konania (Juraj Obložinský) a odvolacieho orgánu licenčného konania (Peter Kohút).



Jedinou otázkou bolo, kto zo štyroch kandidátov obsadí tri miesta zástupcov VV SFZ profesionálneho futbalu. O tento post sa uchádzali Petr Kašpar, Viliam Ondrejka, Róbert Rybníček a Pavel Halabrín. V prvom kole volieb získali potrebné hlasy (minimálne 17) Kašpar (19) a Ondrejka (17) a v druhom sa rozhodovalo (minimum 13 hlasov) medzi Rybníčkom a Halabrínom, no v hlasovaní delegátov ÚLK obaja získali po 10 hlasov. Následne sa Rybníček vzdal kandidatúry.

Jedným z programov konferencie SFZ bolo aj odovzdávanie najvyšších ocenení národného zväzu. Strieborné odznaky si osobne prevzali Ján Šuniar a Ján Fašung, zlaté František Vorel, Ján Hlaváč, Ján Žitňan a Jozef Pecho.

Hospodárska správa konštatovala, že k 31. decembru 2013 zaznamenal SFZ zisk približne 187.000 eur. Rozpočet na rok 2014 očakáva zisk v hodnote 1,102.000 eur.