Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Kozák si zaspomínal na státisícové návštevy v Riu i Sao Paulo

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák Foto: TASR/ Martin Baumann

V roku 1978 tam vtedajší tím Československa prehral 0:2, no v Sao Paule o štyri roky neskôr uhral cennú remízu 1:1.

Košice 7. júna (TASR) - Štadión Maracana v brazílskom meste Rio de Janeiro sa 13. júla stane dejiskom finálového stretnutia majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii. Na najslávnejšom štadióne vo futbalových dejinách si v minulosti zahral i súčasný lodivod slovenskej mužskej reprezentácie Ján Kozák.

V roku 1978 tam vtedajší tím Československa prehral 0:2, no v Sao Paule o štyri roky neskôr uhral cennú remízu 1:1. "Môžem povedať, že Rio a Sao Paulo sú naozaj prekrásne. Keď sme ešte ako Československo hrávali zápasy proti Brazílii, tak na štadióne Maracana bolo stotisíc divákov a pri tom bola jedna polovica štadióna zatvorená," zaspomínal v rozhovore pre TASR Kozák a pokračoval: "V Sao Paulo bolo na zápase dokonca stotridsaťtisíc divákov. V tej dobe malo Československo svoju silu, kvalitu a hralo i proti tímom ako Brazília a Argentína. Na ich štadiónoch hralo vyrovnané partie, takže ja mám na Južnú Ameriku iba dobré spomienky."

Zápasy s brazílskym národným tímom "Selecao", či Argentínou neboli pre československú futbalovú školu jedinou konfrontáciou s juhoamerickým futbalom. "Chodievali sme tam pravidelne s pánom trénerom Venglošom v priebehu šiestich rokov, vždy v januári. Hrali sme nielen proti týmto družstvám, ale i Paraguaju, Uruguaju, Peru, či Bolívii. Naša generácia odohrala zápasy takmer proti všetkým družstvám juhoamerického kontinentu," skonštatoval najlepší futbalista ČSSR z roku 1981.

Po približne tridsiatich rokoch si brazílske prostredie i atmosféru bude kormidelník SR užívať v pohodlí domova a do dejiska MS odcestuje iba jeho asistent Štefan Tarkovič. "Prísť do Ria a odsledovať zápasy je jedna vec, no je potrebné cestovať aj do iných brazílskych miest, čiže sme sa dohodli so Štefanom takto," ozrejmil Kozák. Ako priznal, po absolvovaní mnohých ciest počas hráčskej i trénerskej kariéry, nerád cestuje. "V priebehu života, či už pri futbale alebo inak, sme toho nalietali dosť. Nie veľmi rád lietam, pretože som istejší na zemi, ale na druhej strane je letecká doprava najbezpečnejšia, takže treba to tak brať," dodal Kozák.