Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Futbalové kluby z Krymu menia názvy, chcú sa začleniť do ruských líg

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Niekdajšie kluby ukrajinskej najvyššej súťaže PFC Sevastopol a Tavrija Simferopol zmenili svoje názvy na FC BSF resp. Skif.

Kyjev 5. júna (TASR) - Najpopulárnejšie futbalové kluby z Krymu zmenili svoje názvy v snahe začleniť sa od budúcej sezóny do ruských súťaží. Rusko v marci anektovalo Krym po tom, ako sa tam uskutočnilo narýchlo zorganizované referendum.

Niekdajšie kluby ukrajinskej najvyššej súťaže PFC Sevastopol a Tavrija Simferopol zmenili svoje názvy na FC BSF resp. Skif. Spolu s tromi ďalšími klubmi z nižších súťaží očakávajú, že na špeciálnom zasadnutí Ruskej futbalovej únie 7. júna dostanú povolenie vstúpiť do súťaží organizovaných na teritóriu Ruskej federácie.

"Založili sme nový právny subjekt s názvom FC BSF (Futbalový klub Čiernomorskej flotily), ktorý je pripravený hrať v Rusku," cituje ruský denník Sport-Express slová klubového prezidenta Alexandra Krasilnikova. "Nie sme nástupníci bývalých štruktúr PFC Sevastopol. Toto je nový klub s ruským zakladateľom."

Tavrija bola prvým šampiónom nezávislej Ukrajiny po rozpade Sovietskeho zväzu pred 23 rokmi a je pripravená odštartovať novú sezónu v ruskej súťaži, s najväčšou pravdepodobnosťou ale nie v tej najvyššej. Krymské kluby sa snažia nájsť riešenie ako sa vysporiadať s pravidlami FIFA. Tie hovoria o tom, že kluby z istej krajiny majú zakázané hrať súťaže na teritóriu iného štátu bez povolenia futbalových asociácií oboch krajín, FIFA i UEFA. Ukrajinská futbalová federácia sa zatiaľ v tejto súvislosti oficiálne nevyjadrila.