Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

V Nice vyžrebujú kvalifikačné skupiny na EURO 2016, Slováci v 3. koši

Foto: uefa.org

O postup na finálový turnaj bude bojovať rekordných 53 krajín

Bratislava 21. februára (TASR) - Európsky aj slovenský futbal sústredí hlavnú pozornosť v nedeľu 23. februára do Nice. V tamojšom Palais des Congres Acropolis sa uskutoční žreb kvalifikácie EURO 2016. O postup na finálový turnaj kontinentálneho šampionátu, ktorý zorganizujú Francúzi, bude bojovať rekordných 53 krajín v ôsmich šesťčlenných a jednej päťčlennej kvalifikačnej skupine a to v revolučnom formáte.

Prvýkrát totiž bude na finálovom turnaji bojovať o kontinentálny titul až 24 krajín. To si vyžiadalo veľké zmeny, Európska futbalová únia musela zmeniť kvalifikačný formát a zaviedla nový koncept tzv. Týždňov futbalu. Prvýkrát sa do boja zapojí nový riadny člen UEFA Gibraltár, ktorý v historickom debute zahanbil Slovákov minulý rok bezgólovou remízou.

Krajina organizátora EURO 2016, ktoré sa bude hrať v deviatich mestách Paríži, Marseille, Lyone, Lille, Lens, St. Etienne, Bordeaux, Nice a Toulouse na desiatich štadiónoch (dva v Paríži-pozn.), má účasť automatickú. Bude však nesúťažnou súčasťou 5-člennej kvalifikačnej skupiny, v ktorej odohrá prípravné zápasy s jej účastníkmi. Body do tabuľky tejto I-skupiny zo zápasov s Francúzskom sa nebudú počítať a nebudú mať vplyv na konečné poradie.

Postup si z kvalifikácie vybojuje deväť víťazov a deväť druhých tímov zo skupín plus jeden najlepší z tretieho miesta. Zvyšných osem tretích bude hrať o štyri zostávajúce miestenky play off baráž na dva zápasy systémom doma - vonku.

Slovenskú reprezentáciu budú žrebovať z tretieho koša. Je to o jeden kôš nižšie ako v predchádzajúcej kvalifikácii EURO 2012, do ktorej išli Slováci, vtedy úspešní v kvalifikácii MS 2010 v JAR, z druhého koša. Zverenci trénera Jána Kozáka sa tak určite nebudú môcť v jednej skupine stretnúť so Srbskom, Tureckom, Slovinskom, Izraelom, Nórskom, Rumunskom, Rakúskom a Poľskom. UEFA rozdelila výbery do šiestich výkonnostných košov, v prvých piatich je po 9 reprezentácií, v poslednom šiestom osem.

Reprezentáčia Španielska
Foto: TASR/AP
V prvom koši elitnú deviatku vedú úradujúci majstri Európy a sveta zo Španielska a spoločnosť im robí Nemecko, Holandsko, Taliansko, Anglicko, Portugalsko, Grécko, Rusko a Bosna a Hercegovina. Bosna, ktorá v kvalifikácii MS 2014 v Brazílii vyradila Slovákov, poskočila v ranking UEFA pri neúčasti Francúzska až do prvého koša, vďaka dosiahnutým výsledkom v predchádzajúcich kvalifikáciách. V rebríčku koeficientov UEFA pre nasadenie do výkonnostných košov pri žrebe kvalifikácie EURO 2016 sú Slováci na 25. pozícii (25,333). UEFA ranking zostavuje na základe výsledkov v kvalifikácii, resp. na záverečnom turnaji MS 2010 (20 percent), výsledkov v kvalifikácii a na finálovom turnaji EURO 2012 (40 percent) a výsledkov v kvalifikácii MS 2014, vrátane baráže (40 percent).

UEFA zaviedla revolučný koncept "Týždňov futbalu" (Weeks of Football), v ktorých sa budú hrať kvalifikačné zápasy od štvrtka do utorka. Časy výkopov budú v dvoch reláciách - v sobotu a v nedeľu od 18.00 SEČ a 20.45 SEČ, v ďalších dňoch prevažne o 20.45. Počas Týždňa futbalu budú jednotlivé reprezentácie hrať v dňoch spárovaných do kľúča štvrtok/nedeľa, piatok/pondelok alebo sobota/utorok. Doteraz sa hralo systémom piatok - utorok, hráči mali tri dni na odpočinok. Teraz budú mať na regeneráciu len dva dni. Každý deň "Týždňa futbalu" sa bude hrať od osem do desať zápasov.

Z politických dôvodov sa v jednej skupine nemôžu stretnúť Španieli s Gibraltárom a Arménsko s Azerbajdžanom. Nový je aj fakt, že kvôli televíznemu trhu musia Anglicko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Holandsko hrať v 6-člennej skupine.

Žreb budú realizovať slávne osobnosti z dejín futbalu, bývalí majstri Európy Ruud Gullit z Holandska a Bixente Lizarazu z Francúzska. Generálnemu sekretárovi UEFA Gianni Infantinovi budú asistovať aj slávni brankári, ktorí sa môžu pochváliť, že nad hlavu zdvihli Pohár Henriho Delaunaya - Fabien Barthez, Ivo Viktor, Andreas Köpke, Antonis Nikopolidis, Dino Zoff aj Peter Schmeichel.

Rozdelenie do výkonnostných košov pri žrebe kvalifikácie EURO 2016 vo Francúzsku:

1. kôš: Španielsko, Nemecko, Holandsko, Taliansko, Anglicko, Portugalsko, Grécko, Rusko, Bosna a Hercegovina

2. kôš: Ukrajina, Chorvátsko, Švédsko, Dánsko, Švajčiarsko, Belgicko, Česko, Maďarsko, Írsko

3. kôš: Srbsko, Turecko, Slovinsko, Izrael, Nórsko, SLOVENSKO, Rumunsko, Rakúsko, Poľsko

4. kôš: Čierna Hora, Arménsko, Škótsko, Fínsko, Lotyšsko, Wales, Bulharsko, Estónsko, Bielorusko

5. kôš: Island, Severné Írsko, Albánsko, Litva, Moldavsko, Macedónsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Cyprus

6. kôš: Luxembursko, Kazachstan, Lichtenštajnsko, Faerské ostrovy, Malta, Andorra, San Maríno, Gibraltár