Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

LM: Chelsea prehrala s Atletico Madrid 1:3, finále Real - Atletico

Španielsky útočník Chelsea Fernando Torres (uprostred) padá faulovaný medzi hráčmi Atletica, vľavo Miranda, vpravo Mario Suarez v odvete semifinále futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 FC Chelsea Londýn - Atletico Madrid na štadióne Stamford Bridge v Londýne v stredu 30. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Zverenci argentínskeho trénera Diega Simeoneho na ceste do finále ani v jednom z dvanástich zápasov neťahali za kratší koniec.

Londýn 30. apríla (TASR) -Finále futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 bude španielskou záležitosťou, 24. mája v Lisabone bude súperom Realu Madrid jeho mestský rival Atletico. Rozhodla o tom stredajšia odveta semifinále, v ktorej Atletico zvíťazilo na pôde Chelsea Londýn 3:1 a po minulotýždňovej domácej bezgólovej remíze oslavovalo na Stamford Bridge historický postup do finále. V ňom bude Real bojovať o jubilejnú 10. trofej LM, Atletico o prvú.

Zverenci argentínskeho trénera Diega Simeoneho na ceste do finále ani v jednom z dvanástich zápasov neťahali za kratší koniec. V londýnskej odvete síce prehrávali po góle Fernanda Torresa z 36. minúty, ale o osem minút Adrian Lopez vyrovnal a po zmene strán kanonier Atletica Diego Costa premenenou jedenástkou poslal "Albirojas" do vedenia. V 72. minúte sa Arda Turan tretím gólom postaral o dokonalý obrat španielskeho tímu.

Útočník Atletica Adrian Lopez oslavuje svoj gól v odvete semifinále futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 FC Chelsea Londýn - Atletico Madrid na štadióne Stamford Bridge v Londýne v stredu 30. apríla 2014.
Foto: TASR/AP

Chelsea nastúpila v bráne s austrálskym veteránom Schwarzerom a v poli s uzdravenou dvojicou Terry - Hazard, pre trest ale nemohli zasiahnuť do odvety stredopoliari Lampard a Obi Mikel. V zostave hostí chýbal kapitán a motor mužstva Gabi. Prvý zápas bol pretaktizovaný a z hľadiska postupu nič nevyriešil, na Stamford Bridge sa očakával podobný scenár. Už vo 4. minúte mohli domáci kapitulovať po tom, ako Schwarzera prekvapil strieľaný center Kokeho, ktorý pristál na brvne. Ďalší priebeh prvého polčasu už taký štedrý na šance nebol. Chelsea trpezlivo lákala svojho súpera z obrannej ulity, ale Atletico jej so sformovanou defenzívou neumožnilo dostať sa do súvislého tlaku. V 15. minúte po faule na Ramiresa mali "The Blues" dobrú príležitosť, loptu si na priamy kop z 21 m postavil Willian, ale prestrelil bránu. V 23. minúte Ivanovič dlhým autom našiel v šestnástke Luiza, ktorý chrbtom k bráne vykúzlil akrobatické nožničky, chýbala im však presnosť. Chelsea sa v 36. minúte dočkala odmeny za aktivitu. Willian sa na pravej strane dokázal presadiť cez dvojicu brániacich protihráčov, v jeho akcii pokračoval Azpilicueta, ktorý našiel v pokutovom území Torresa a ten strelou z prvej nezadržateľne skóroval - 1:0. Presný zásah proti "milovanému" klubu sa však kanonier Chelsea, na rozdiel od spoluhráčov, rozhodol neoslavovať. Odpoveď hostí na seba nenechala dlho čakať a podarilo sa im streliť veľmi dôležitý gól "do šatne". Zastupujúci kapitán Tiago poslal skvelý center do pokutového územia na Juanfrana, ktorý z uhla vrátil loptu pod seba na zadnú žrď k Adrianovi Lopezovi a ten nemal problém umiestniť ju do brány - 1:1.

Galéria: Semifinále Ligy majstrov Chelsea Londýn - Atletico Madrid





V 47. minúte po zmätkoch v domácej defenzíve mohol poslať Atletico do vedenia Turan, jeho delovku z uhla však Schwarzer reflexívne vyrazil na roh. Na opačnej strane sa vyznamenal Courtois, ktorý rukami pod telom skvele zasiahol proti hlavičke Terryho. V 59. minúte striedajúci Eto'o netakticky fauloval na hranici pokutového územia Costu a rozhodca správne odpískal jedenástku, ktorú sám faulovaný hráč bezpečne premenil - 1:2. Chelsea v tej chvíli potrebovala streliť dva góly, prvý mal na hlave Luiz, ale Courtois zázračne vytlačil loptu na žrď. V 72. minúte líder španielskej ligy definitívne zlomil odpor súpera. Turan najskôr po centri na zadnú žrď poslal loptu do brvna, ale z následnej dorážky ju už bez problémov doklepol za chrbát Schwarzera - 1:3. Zápas sa zmenil na festival futbalovej moderny v podaní Atletica, ktoré tromi gólmi totálne znechutilo hráčov domáceho mužstva a mohlo vyhrať aj vyšším rozdielom. V závere ešte Hazard mohol po individuálnom prieniku aspoň znížiť, ale Courtois potvrdil svoje kvality a následný pokus Terryho minul bránu.

Odveta semifinále LM 2013/2014:

Chelsea Londýn - Atletico Madrid 1:3 (1:1)
Góly: 36. Torres - 44. Lopez, 61. Costa (z 11 m), 72. Turan. Rozhodoval: Rizzoli (Tal.), ŽK: Cahill - Costa, Lopez.

/prvý zápas 0:0, Atletico Madrid postúpilo do finále/

Zostavy a striedania:
Chelsea: Schwarzer - Ivanovič, Cahill, Terry, Cole (54. Eto'o) - Ramires, Luiz - Willian (76. Schürrle), Hazard, Azpilicueta - Torres (67. Ba)

Atletico: Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Luis - Koke, Tiago, Suarez, Turan (83. Rodriguez) - Costa (76. Sosa), Lopez (66. Garcia)