Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Manchester City a PSG porušili pravidlá finančnej fair play

Futbalista Manchesteru City Yaya Toure (vpravo) sa teší so spoluhráčom Jesusom Navasom po strelení gólu Foto: TASR/AP

UEFA podľa BBC už rozhodla aj o výške finančných sankcií, ktoré všetky previnilé kluby budú musieť zaplatiť.

Londýn 29. apríla (TASR) - Manchester City a Paríž St. Germain porušili pravidlá Európskej futbalovej únie (UEFA) v súvislosti s dodržiavaním finančnej fair play. Informáciu v utorok priniesli viaceré britské médiá.

Podľa správy BBC pravidlá finančnej fair play nedodržala takmer dvadsiatka klubov. Maximálnu povolenú čiastku na prestupy a nákup nových hráčov najviac prekročili Man City a PSG, oba kluby sú vo vlastníctve arabských šejkov z Dubaja. UEFA podľa BBC už rozhodla aj o výške finančných sankcií, ktoré všetky previnilé kluby budú musieť zaplatiť.

Generálny sekretár UEFA Gianni Infantino už vo februári uviedol, že až tretina z 237 európskych klubov poskytla o svojom financovaní neúplné správy a UEFA každý z týchto klubov musela požiadať o dodatočné informácie.

Základným princípom finančnej fair play je, že kluby nemajú míňať viac peňazí ako sami zarobia. UEFA síce povoľuje špeciálne finančné dotácie, ale tie môžu dosiahnuť v priebehu trojročného obdobia iba maximálnu hranicu 45 miliónov eur. Do celkovej povolenej sumy na míňanie sa nepočítajú prostriedky vynaložené na výstavbu tréningových ihrísk či rozvoj mládeže.