Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Futbal

Slováci do 21 rokov uzavreli kvalifikáciu na ME17 remízou s Tureckom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Žreb základných skupín ME 2017 prebehne 1. decembra o 18.00 SEČ v Krakove.

Alanya 11. októbra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov uzavreli účinkovanie v 8. skupine kvalifikácie ME 2017 utorňajšou remízou 1:1 v Turecku. Na vlastný gól brankára Matúša Hrušku zo 44. minúty odpovedal v 70. minúte úspešnou exekúciou jedenástky kapitán Stanislav Lobotka.

Zverenci trénera Pavla Hapala mali už pred súbojom v Alanyi isté prvenstvo v skupine a postup na finálový turnaj, ktorý sa 16.-30. júna budúceho roka uskutoční v Poľsku. Žreb základných skupín ME 2017 prebehne 1. decembra o 18.00 SEČ v Krakove.

Prvý a zatiaľ jedinýkrát Slováci štartovali na ME 21 v roku 2000. Na domácom šampionáte obsadili pod vedením Dušana Radolského štvrtú priečku a kvalifikovali sa na OH v Sydney.

Slováci nastúpili v Turecku s jasným zámerom natiahnuť šnúru priaznivých výsledkov a vyhrať siedmy kvalifikačný duel v rade. Zaobísť sa museli bez Milana Škriniara, ktorého Pavel Hapal uvoľnil trénerskému kolegovi Jánovi Kozákovi pre potreby A-tímu. Ani viaceré zmeny v základnej zostave sa neodrazili na kvalite hry slovenskej dvadsaťjednotky, ktorú v 9. minúte mohol poslať do vedenia Vestenický, ale v tesnej blízkosti po Bénesovom centri netrafil bránu. Turci s cieľom eliminovať futbalový prejav hostí vyrukovali s agresívnou hrou, na ktorú doplatili v ostrých osobných súbojoch Lobotka s Mihalíkom, druhý menovaný musel po ošetrení v 26. minúte prenechať miesto na ihrisku Ivanovi. V závere prvého polčasu domáci nečakane udreli, keď sa pokus Basacikoglua z priameho kopu odrazil od brvna do chrbta brankára Hrušku a od neho lopta smoliarsky zapadla do siete - 1:0. Smolu mali Slováci, aj čo sa týka zranení. Do druhého polčasu už z tohto dôvodu nezasiahol Rusnák a v 48. minúte museli ošetrovať Hromadu. V 70. minúte Špalek vnikol do pokutového územia, kde ho nedovolene zastavil Özdemir a rozhodca ukázal na biely bod. Loptu si naň postavil kapitán Lobotka, ktorý chladnokrvne prekonal domáceho brankára. V úplnom závere mohol rozhodnúť striedajúci Chrien, namieril však len do ľavej žrde.


kvalifikácia ME 2017 do 21 rokov - 8. skupina:

Alanya

Turecko - Slovensko 1:1 (1:0)

Góly:
44. Hruška (vl.) - 70. Lobotka (z 11 m). ŽK: Özdemir. Rozhodoval: Petrescu (Rum.)

zostavy a striedania:

Turecko:
Akkan - Babacan, Alkan, Özdemir, Cicek - Ünder, Kacar, Artarslan (84. Altintas), Basacikoglu - Karaman (73. Kahveci), Caglayan (66. Kanatsizkus)

Slovensko:
Hruška - Valjent, Vavro, Králik, Šatka - Lobotka - Rusnák (46. Špalek), Hromada, Bénes (84. Chrien), Mihalík (26. Ivan) - Vestenický

Hlasy po zápase (zdroj: www.futbalsfz.sk):

Pavel Hapal, tréner SR 21: "Som spokojný so zápasom. Urobili sme sedem zmien v zostave. Omladili sme mužstvo. Dovolím si povedať, že sme boli lepší ako domáci. V závere sme mali šance rozhodnúť zápas v náš prospech. Dostali sme nešťastný gól po odrazenej lopte. Ale globálne som veľmi spokojný s výkonom."

Stanislav Lobotka, stredopoliar a kapitán SR 21: "Vedeli sme, že na nás čaká dobrý súper, ktorý je silný na lopte. Ukázali sme však naše zbrane, ktoré nás zdobili celú kvalifikáciu. V druhom polčase sme išli naplno, vypracovali sme si viac šancí a dali sme gól. Sme radi za celú elimináciu. Na pokutový kop som si veril, chcel som ukončiť dlhé obdobie, keď som neskóroval."

Tomáš Vestenický, útočník SR 21: "Myslím si, že sme boli lepší. Viac sme držali loptu, domáci zasa mali protiútoky. Je podstatné, že sme stretnutie zvládli herne, ani remíza 1:1 v Turecku sa nedá považovať za zlý výsledok."

Nikolas Špalek, stredopoliar SR 21: "Začal som sa rozcvičovať v prvom polčase, lebo Albert Rusnák sa zranil. Tréner ma poslal, aby som priniesol čerstvý vietor, robil tam nábehy a unavil obrancu. Pohybom som si vypýtal loptu do nohy, zvrtol som sa. Martin Valjent mi dal výbornú loptu za obranu a stihol som tam dať špičku pred obrancom, ktorý ma fauloval."



ďalší výsledok:

Larnaka

Cyprus - Holandsko 1:4 (1:2)

Góly:
20. Ioannou - 17. Van de Beek, 41. a 66. Bergwijn, 57. Bazoer



konečná tabuľka 8. skupiny:

1. SLOVENSKO 8 6 1 1 21:6 19*

2. Holandsko 8 4 2 2 15:10 14

3. Turecko 8 3 2 3 7:8 11

4. Bielorusko 8 2 2 4 7:11 8

5. Cyprus 8 1 1 6 4:19 4



* - istý postup na ME 2017