Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Mourinho doplatil na defenzívnu taktiku a musel gratulovať Simeonemu

Tréner Chelsea José Mourinho (vpravo) a tréner Atletica Diego Simeone (vľavo) v odvete semifinále futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 FC Chelsea Londýn - Atletico Madrid na štadióne Stamford Bridge v Londýne v stredu 30. apríla 2014. Foto: TASR/AP

V odvetnom zápase semifinále Ligy majstrov zvíťazili futbalisti Atletico Madrid na ihrisku FC Chelsea 3:1.

Londýn 1. mája (TASR) - Nestáva sa často, aby tréner FC Chelsea Jose Mourinho na pozápasových tlačových konferenciách chválil výkon súperových hráčov. Portugalský kouč však po odvetnom semifinálovom súboji Ligy majstrov, v ktorom Londýnčania nestačili na Atletico Madrid a po prehre 1:3 sa rozlúčili so súťažou, zmenil svoje zaužívané pravidlá a s pokorou v hlase pogratuloval španielskemu mužstvu a ich kormidelníkovi Diegovi Simeonemu.

"Súperovi patrí veľká gratulácia. Atletico má výborné mužstvo, čo dokázalo v tejto sezóne aj na domácej scéne. Verím, že madridské finále bude mať svoju kvalitu. Oba tímy sú tam zaslúžene. Niekedy sa do finále Ligy majstrov prebojujú tímy, ktoré si to nie úplne zaslúžia. Tento rok však bude iný," povedal Mourinho pre Sky Sports. Portugalský trénerský mág musel byť po zápase nahnevaný najmä sám na seba. Nevyšla mu totiž ultra-defenzívna taktika, s ktorou uspel v prvom zápase v Madride i v dôležitom zápase Premier League na ihrisku vedúceho Liverpoolu. Proti Atleticu v stredu postavil až šiestich defenzívnych špecialistov, keď okrem obrannej štvorice Ivanovič, Cahill, Terry a Cole v tíme figurovali aj David Luiz a Azpilicueta. Chelsea sa spoliehala na rýchle protiútoky, ale Madridčania ich dvakrát prekvapili loptami nakopávanými za chrbát obrany. Práve po takýchto akciách padol prvý i tretí gól hostí z kopačiek Lopeza a Turana.

Rozhodla 60. minúta

Ako rozhodujúci moment stredajšieho stretnutia Mourinho označil 60. minútu, keď najskôr hosťujúci brankár Thibaut Courtois - na hosťovaní práve z Chelsea - výborným zákrokom zlikvidoval gólovú hlavičku Johna Terryho a o niekoľko sekúnd potom sa Atletico ujalo vedenia zásluhou premeneného pokutového kopu, ktorý nekompromisne premenil Diego Costa. "Do toho momentu bol zápas podľa mojho názoru veľmi, veľmi vyrovnaný. V prvom polčase sme dokonca mali miernu prevahu. Jedna minúta však zmenila všetko. Najskôr ich brankár vychytal Terryho a potom prišla z nášho pohľadu úplne zbytočná penalta. Potom sa proti súperovi hralo len veľmi ťažko, mal navrch i psychicky a poľahky kontroloval hru. O výsledkoch veľkých zápasov rozhodujú malé, ale veľmi dôležité detaily. Na adresu môjho mužstva nemôžem byť kritický, pretože hráči vydali zo seba všetko. Aj napriek zraneniam, suspendáciám a ostatným problémom som na mužstvo hrdý. Pre víťazstvo a následný postup sme urobili všetko, čo bolo v našich silách," dodal sklamaný Mourinho.

Spokojný Simeone

Jeho madridský náprotivok Diego Simeone samozrejme žiaril spokojnosťou. Argentínsky tréner, pod vedením ktorého Atletico v aktuálnej sezóne pozitívne šokuje Španielsko i celú futbalovú Európu, začal hodnotenie zápasu nečakaným poďakovaním. "V prvom rade chcem poďakovať matkám mojich hráčov, pretože oni im dali pri narodení guráž a odvahu zvládnuť takého zápasy. Dnes to bol z našej strany predovšetkým výsledok veľkého kolektívneho snaženia. V prvom polčase obe mužstvá predviedli veľmi dobrý taktický výkon. Všetko zmenil prvý gól, potom sa hralo viac ofenzívne. Na naše sťastie sa nám rýchlo podarilo odpovedať na presný zásah Torresa. Po zmene strán sme sa museli veľmi snažiť, aby sme súperovi vnútili náš štýl hry. To sa nám podarilo po premenenej penalte a za tento fakt patrí hráčom absolutórium. Dominovať proti tak silnému tímu, akým Chelsea bez pochybností je, si určite zaslúži uznanie aj z vašej strany," prihovoril sa novinárom Simeone.

"Los Rojiblancos" sa tak vo finále Ligy majstrov 24. mája na lisabonskom Estadio da Luz stretnú v madridskom derby s Realom. "Verím, že to bude skvelý zápas. Urobili sme všetko preto, aby sme si v Lisabone zahrali a myslím, že tam - rovnako ako Real - budeme úplne zaslúžene," dodal Simeone.