Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

MS v Brazílii poslúži Kozákovi ako pomôcka pre kvalifikáciu ME

Tréner futbalovej reprezentácie Ján Kozák Foto: TASR/Michal Svítok

Hlavný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák očakáva od blížiacich sa majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii množstvo prekvapení už v základných skupinách.

Košice 6. júna (TASR) - Svetový šampionát v Brazílii neprinesie len množstvo gólov, radostných momentov, sklamaní z prehier, či divácku eufóriu, ale mnohým trénerom aj vďaka televíznemu signálu poslúži ako pomôcka pri prenášaní moderných futbalových prvkov do hry svojho národného tímu. Výnimkou nebude ani slovenský kormidelník Ján Kozák, ktorý začiatkom septembra vstúpi so svojimi zverencami do kvalifikačných duelov o postup na ME 2016 do Francúzska.

"Futbal sa vyvíja, sledujem ho vlastnými očami, nie ako konzument, ale ako tréner. Človek musí mať predstavu akým smerom sa bude futbal pod jeho vedením uberať, a aké typy hráčov sú potrebné pre jeho realizáciu. V dnešnej dobe už totiž nestačí urobiť iba analýzu šampionátu a začať niečo, čo sa odohralo. Život ide rýchlo dopredu a preto je dobré pozrieť si tieto duely. Môj kolega pôjde priamo do Brazílie, ja chcem vidieť všetky zápasy v televízii. Potom si sadneme, rozanalyzujeme a urobíme závery. Nesmieme pri tom zabúdať, že rovnako ako rýchlo napreduje život, tak je to i s futbalom," uviedol pre TASR Kozák.

Do Južnej Ameriky vycestuje teda iba jeho asistent Štefan Tarkovič, ktorý bude sledovať vybrané zápasy. Tréner, ktorého klubová kariéra sa spája predovšetkým s Košicami má v pláne vidieť všetky duely a zamerať sa predovšetkým na Španielov, ktorí budú súpermi Slovenska v európskej kvalifikácii. "Ísť do Brazílie na určitý čas a vidieť prakticky iba dva, tri zápasy, pričom by mi ušli ďalšie, tak to som nechcel. Chcem vidieť všetky duely, pozrieť si ich v pokoji a najmä sústrediť sa na mužstvá ako Španielsko. Samozrejme, chcem vidieť aj tímy, ktoré sa mi pozdávajú a vidieť ako sa vyrovnajú s tlakom," ozrejmil svoje zámery šesťdesiatročný kouč.

Z tréningu slovenského futbalového tímu pred prípravným futbalovým zápasom Rusko - Slovensko v Petrohrade 25. mája 2014. Na snímke tréner Ján Kozák, Tomáš Hubočan (vpravo) a Stanislav Šesták.
Foto: TASR/Michal Svítok
V druhej polovici minulého roka sa stal v poradí jedenástym trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie v ére samostatnosti. Vo funkcii nahradil trénerské duo Stanislav Griga a Michal Hipp. V posledných štyroch dueloch neúspešnej kvalifikácie o postup na MS 2014 viedol Slovákov v záverečných štyroch dueloch. "Vychádzal som z toho, že sme hrali s Gréckom i Bosnou a Hercegovinou, ktorí boli v prvej desiatke rebríčka a myslím si, že sme s nimi odohrali viac ako vyrovnanú partiu. Takže je vidieť, že sa dá hrať aj so špičkou a zvíťaziť," analyzoval časť neúspešnej kvalifikácie Kozák, ktorý pri svojich 55 reprezentačných štartoch zaznamenal deväť presných zásahov.

Slováci v snahe o historický prienik medzi európsku elitu narazia na dve veľké prekážky - Španielsko a Ukrajinu. "Španielsko disponuje tak kvalitným kádrom, že to nebude jednoduché. V ich koši boli pre nás hrateľní súperi, ktorí by nám vyhovovali viac, musíme však rešpektovať žreb. Z druhého koša som si neprial Ukrajinu a Belgicko, pretože majú naozaj kvalitu. V kvalifikácii je však hrateľná aj Ukrajina a ostatné mužstvá, ale to isté hovoria oni o nás. Futbal sa vyrovnáva a sú viditeľné výsledky, keď relatívne slabšie družstvá dokážu prekvapiť tímy, ktoré sa pripravujú na MS," dodal Kozák.

Súpermi slovenskej futbalovej reprezentácie v C-skupine kvalifikácie EURO 2016 budú okrem úradujúcich majstrov sveta a Európy zo Španielska a Ukrajiny i Bielorusko, Macedónsko a Luxembursko.

Očakáva šampionát prekvapení

Hlavný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák očakáva od blížiacich sa majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii množstvo prekvapení už v základných skupinách. Podobne ako viacero ďalších odborníkov tvrdí, že by mohol prekvapiť národný tím Belgicka, a to i napriek chýbajúcim skúsenostiam.

"Vo všeobecnosti som presvedčený, že to bude šampionát prekvapení. Z Európy tam figuruje šesť, sedem kvalitných mužstiev a rovnako tímy z amerického kontinentu, pričom to už nie je iba Brazília a Argentína. Prekvapiť môže i USA, Mexiko a rovnako i niektoré mužstvo z Afriky. V každej skupine čakám prekvapenie a vyrovnané MS. Očakávam to od Belgicka, ktoré má veľmi kvalitný káder, šikovných hráčov, ale nemajú skúsenosti," uviedol v rozhovore pre TASR šesťdesiatročný futbalový odborník.

Na snímke zľava tréner brankárov Miroslav Seman, asistent trénera Štefan Tarkovič a tréner Ján Kozák počas prípravného futbalového zápasu Izrael - Slovensko v izraelskom meste Netanya 5. marca 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Kozák citlivo vnímal i situáciu okolo záverečnej fázy prípravy domácich futbalistov pred domácimi majstrovstvami sveta, no verí, že protestné pokriky nahradí napokon podpora fanúšikov smerom k národnému tímu. "V Brazílii som bol niekoľkokrát, som presvedčený, že to bude veľkolepý šampionát, pretože svetová špička sa rozšírila a favorit MS nie je jasný ako v minulosti. Krajina miluje futbal, a i keď sa tam teraz dejú rôzne veci, tak verím, že sa to počas šampionátu upokojí a ľudia budú fandiť svojim reprezentantom a futbalu. Som veľmi zvedavý na konfrontáciu Európy proti Južnej Amerike," konštatoval držiteľ bronzu z ME 1980 v Taliansku.

Popri nepokojnej situácii v krajine neušiel pozornému trénerskému oku ani vývoj lôpt určených pre MS. Lopta Brazuca sa stala najtestovanejšou loptou v histórii. "Aj lopty sú čím ďalej kvalitnejšie a nielen jedna značka, ale rôzne druhy. Vyrábajú naozaj kvalitné produkty, ale aj tak si myslím, že stále rozhoduje kvalita hráča. V každom mužstve sú kvalitní hráči a podľa môjho názoru padne dosť gólov. Možno tie úvodné zápasy budú trošku opatrnejšie, ale potom sa to rozbehne a som presvedčený, že uvidíme jeden krásny šampionát," zamyslel sa slovenský lodivod.

Brazília je najúspešnejším klubom v histórii svetových šampionátov, nechýbala ani na jednom z nich a hrdí sa piatimi majstrovskými titulmi. "Pre Brazíliu ako futbalový národ je úspechom iba zisk titulu, všetko ostatné je nezaujímavé. Pri reprezentácii sa vystriedalo dosť trénerov, no znova sa vrátili k trénerovi, ktorý vie pracovať pod tlakom, vie si vybrať i pripraviť hráčov. Myslím si, že takto skúsený tréner akým je Scolari sa s tým vie vyrovnať, a preto je tam, kde je," povedal Kozák na margo brazílskeho trénera, ktorý "kanárikov" doviedol doposiaľ k poslednému piatemu svetovému titulu v roku 2002.