Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

V Brazílii sa začnú jubilejné 20. MS v futbale

Na snímke Národný štadión v brazílskej metropole Foto: TASR/AP

Do užšieho okruhu favoritov budú okrem Brazílie a Španielska patriť tradične aj tímy Argentíny, Nemecka, zamiešať karty môže Uruguaj, Taliansko, Francúzsko či Portugalsko.

Bratislava 6. júna (TASR) - Zápasom domácej Brazílie s Chorvátskom odštartuje vo štvrtok 12. júna o 21.00 SELČ v Sao Paule svetový šampionát vo futbale s jubilejným poradovým číslom 20. Vyše mesiaca trvajúci festival, ktorý ponúkne 64 zápasov, vyvrcholí finálovým duelom v nedeľu 13. júla v Rio de Janeiro (21.00 SELČ).

Piatykrát hostí finálový turnaj MS niektorá z krajín juhoamerického kontinentu, no naposledy sa šampionát konal v týchto končinách v Argentíne ešte v roku 1978. Všetky štyri doterajšie šampionáty, ktoré sa odohrávali v Južnej Amerike, mali šampióna z tejto oblasti. Je to spôsobené klimatickými podmienkami, na ktoré sú "miestne" reprezentácie lepšie adaptované ako Európania. Titul v Brazílii obhajuje Španielsko, ktoré pred štyrmi rokmi zdolalo vo finále MS v Juhoafrickej republike tím Holandska 1:0 po predĺžení. V 32-člennom poli nechýba ani jeden zo siedmich držiteľov titulu - Argentína, Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko, Uruguaj, ale aj nováčik na tomto fóre, ktorým je mužstvo Bosny a Hercegoviny.

Do užšieho okruhu favoritov budú okrem Brazílie a Španielska patriť tradične aj tímy Argentíny, Nemecka, zamiešať karty môže Uruguaj, Taliansko, Francúzsko či Portugalsko. FIFA rozdelí štedré prémie pre každý z tímov štartujúcich na MS. Majster sveta zinkasuje 35 miliónov USD, zdolaný finalista o desať miliónov dolárov menej. Už samotná účasť na šampionáte je ocenená sumou 8 miliónov USD.

Celkový počet 32 tímov rozdelil žreb do ôsmich skupín po štyroch. Z každej sa do osemfinále prebojujú dvaja najlepší, ktorí sa stretnú medzi sebou krížovým spôsobom s tímom zo susednej skupiny (1A-2B, 1B-2A atď.). Vyraďovacím spôsobom pokračuje preosievanie až po finále. Premiéru na MS zažije technológia GoalControl, ktorá posúdi sporné gólové momenty. Oficiálne túto novinku schválila FIFA s úmyslom pomôcť rozhodcom pri posudzovaní neprehľadnej situácie. Taká sa napríklad zrodila aj pred štyrmi rokmi v JAR, keď v osemfinále proti Nemecku neuznali Angličanom regulárny gól.

Problémová kriminalita

V súvislosti so šampionátom rezonujú vo verejnosti obavy, či Brazília predstavuje dostatočne bezpečné miesto pre konanie takého veľkého podujatia. Pri násilnostiach, ktoré tam vypukli, už zomrelo niekoľko ľudí, v mestách s blížiacim sa štartom štrajkujú dopravcovia, rôzne skupiny sociálne znevýhodneného obyvateľstva využívajú mediálnu pozornosť na vyjadrenie protestov formou štrajkov.

Polícia pred letnou olympiádou, ktorú bude brazílske Rio de Janeiro hostiť o dva roky, a tohtoročným svetovým šampionátom, bojuje s veľkým problémom. Snaží sa vykoreniť kriminalitu z favel, brazílskej obdoby slumov, ktoré sú obľúbeným pôsobiskom gangov. Policajti v posledných rokoch výrazne posilňujú svoju prítomnosť v chudobných oblastiach mesta a vytvorili niekoľko desiatok stálych jednotiek pôsobiacich v jednotlivých favelách.

Turistov pred príchodom do Brazílie varujú pred kriminalitou podobne ako tomu bolo pred štyrmi rokmi v JAR. Na druhej strane je Brazília kolískou futbalu. Futbal sa tu hrá na každom voľnom priestranstve a divákov čaká skutočná oslava.

Slováci v kvalifikácii neuspeli na úkor Bosniakov a Grékov a nezopakovali historickú účasť z JAR 2010. Na turnaji nebudú ako priami účastníci ani rozhodcovia spod Tatier. Na kongrese FIFA (10.-11. júna) sa zo Slovenska tradične zúčastnia prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, generálny sekretár Jozef Kliment a viceprezident pre štátnu reprezentáciu Karol Belaník. Najmä zápasy Španielov, ktorí sú súperom SR v kvalifikácii EURO 2016 vo Francúzsku, si osobne pozrú pozorovatelia SFZ, asistent reprezentačného kouča Jána Kozáka Štefan Tarkovič a ďalší tréner Vladimír Koník.

zloženie základných skupín MS 2014 v Brazílii:

A-skupina: BRAZÍLIA, Chorvátsko, Mexiko, Kamerun

B-skupina: ŠPANIELSKO, Holandsko, Chile, Austrália

C-skupina: KOLUMBIA, Grécko, Pobrežie Slonoviny, Japonsko

D-skupina: URUGUAJ, Kostarika, Anglicko, Taliansko

E-skupina: ŠVAJČIARSKO, Ekvádor, Francúzsko, Honduras

F-skupina: ARGENTÍNA, Bosna a Hercegovina, Irán, Nigéria

G-skupina: NEMECKO, Portugalsko, Ghana, USA

H-skupina: BELGICKO, Alžírsko, Rusko, Kórejská republika