Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Rusko v úvodnom zápase turnaja vyzve nevyspytateľných Kórejčanov

Na archívnej snímke z 15. októbra 2013 ruský futbalový tím pózuje pred začiatkom kvalifikačného zápasu v skupine F na MS v Brazílii proti Azerbajdžanu. Foto: AP/TASR

Od rozdelenia Sovietskeho zväzu sa ruským reprezentantom nepodarilo na svetovom šampionáte ani raz postúpiť zo základnej skupiny (1994 a 2002).

Sao Paulo 16. júna (TASR) - Futbalisti Ruska odohrajú v stredu o polnoci svoj úvodný zápas na MS 2014 v Brazílii proti nevyspytateľnej Kórejskej republike. Stretnutie H-skupiny na štadióne Pantanal v Cuiabe, v ktorom sa "zborná" musí vyrovnať s absenciou zraneného kapitána a ofenzívneho stredopoliara Romana Širokova, povedie argentínsky hlavný rozhodca Nestor Pitana.

Od rozdelenia Sovietskeho zväzu sa ruským reprezentantom nepodarilo na svetovom šampionáte ani raz postúpiť zo základnej skupiny (1994 a 2002). Tentoraz však majú za sebou oslnivú cestu z kvalifikačnej F-skupiny, ktorú vyhrali pred Portugalskom. Navyše, zverenci Fabia Capella v šiestich prípravných zápasoch štyrikrát vyhrali a dvakrát remizovali, pričom v máji zdolali aj Slovensko 1:0.

Rusi sa na finálovom turnaj MS predstavia po prvý raz od roku 2002, keď sa šampionát konal v Japonsku a Kórejskej republike. Jediným súčasným pamätníkom v tíme "zbornej" je Alexander Keržakov, pričom národný výbor tvoria len hráči ruskej ligy. "Máme ambície vyhrať tento finálový turnaj," povedal Keržakov pre agentúru Reuters. "Všetci naši hráči sú úspešní v Rusku, ale ľudia zo zahraničných krajín nás nepoznajú. Čo je však dôležité, že náš tréner Fabio Capello pozná našu kvalitu aj silu. Vieme, čoho sme schopní a každý sa bude snažiť odviesť svoje maximu, aby z toho bol napokon úspech."

V príprave zlyhali

V podstatne odlišnej nálade pricestovali do Brazílie futbalisti Kórejskej republiky. Zverenci trénera Hong Myung-boa totiž v siedmich prípravných dueloch prehrali päťkrát, pričom v generálke s Ghanou dokonca utrpeli debakel 0:4. Za kratší koniec ťahali aj v novembrovom vzájomnom súboji s Ruskom, v ktorom prehrali 1:2.

Bývalý juhokórejský reprezentant Park Ji-sung uviedol, že jeho krajania majú šancu na úspech aj v súboji s Ruskom, ale musia zápas zvládnuť predovšetkým psychicky. "Proti Rusku to bude zápas 'buď-alebo'. Myslím si, že Kórea napokon zvíťazí. Ale ja som Juhokórejčan, takže akoby som mohol povedať, že zvíťazí Rusko? Ak chceme však uspieť, musíme sa vyrovnať s tlakom a zvládnuť zápas najprv vo svojich hlavách," povedal Ji-sung.

Kórejská republika dosiahla najlepšie umiestnenie na svetovom šampionáte na domácej pôde v roku 2002, keď obsadila štvrtú priečku. Ako prvý ázijský tím tak postúpila na MS do štvrťfinále, pričom, cestou vyradila Portugalsko, Taliansko a Španielsko a prehrala až s Nemeckom.

H-skupina, 1. kolo:

Rusko - Kórejská republika, streda 0.00 SELČ, hlavný rozhodca: Nestor Pitana (Arg.)

Pravdepodobné zostavy:

Rusko: Akinfejev - V. Berezuckij, Ignaševič, Ješčenko, Sčennikov - Žirkov, Samedov, Fajzulin, Denisov - Šatov - Kokorin.

Kórejská republika: Sung-ryong - Yong, Tae-hwi, Young-gwon, Chang-soo - Sung-yeung, Kook-young - Chung-yong, Heung-min, Ja-cheol - Chu-young.