Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Futbalisti Talianska zvíťazili nad Anglickom 2:1, rozhodol Balotelli

Mario Balotelli Foto: TASR/AP Photo

Tréner štvornásobných svetových šampiónov Cesare Prandelli musel pre zranenie vynechať zo základnej zostavy brankára a kapitána Gianluigiho Buffona.

Manaus 15. júna (TASR) - V jednom zo šlágrov celej skupinovej fázy MS v Brazílii zvíťazili futbalisti Talianska v D-skupine nad Anglickom 2:1. V Amazonia Arene v Manause v prvom polčase padli góly na každej strane vďaka presným strelám Claudia Marchisia, resp. Daniela Sturridgea. O triumfe "Azzurri" rozhodol v ťažkých klimatických podmienkach krátko po začiatku druhého polčasu hlavou Mario Balotelli.

Tréner štvornásobných svetových šampiónov Cesare Prandelli musel pre zranenie vynechať zo základnej zostavy brankára a kapitána Gianluigiho Buffona, ktorého nahradil Salvatore Sirigu z Paríža St. Germain. Kouč "squadry" do základu nasadil až 5 stredopoliarov. Lodivod Anglicka Roy Hodgson poslal tím do hry v amazonskej džungli v rozostavení 4-2-3-1.

Angličania v 2. kole nastúpia vo štvrtok 19. júna v Sao Paule (21.00 SELČ) proti dvojnásobným majstrom sveta z Uruguaja, ktorí prekvapujúco prehrali na úvod s Kostarikou 1:3. Taliani sa najbližšie v piatok 20. júna v Recife (18.00 SELČ) stretnú s Kostarikou.

Priebeh zápasu

Radosť hráčov Talianska.
Foto: TASR/AP Photo
V amazonskej džungli pri teplote 31 stupňov Celzia a vyše 60 percentnej vlhkosti vzduchu sa hral prvú polhodinu taktický šach. Z neho sporadicky nebezpečne zahrozil raz jeden - raz druhý. Hráči šetrili sily a klasický ostrý šprint bol raritou. V 4. minúte krásne, tvrdo, ale iba do bočnej siete napálil Sturridge. Angličania boli spočiatku nebezpečnejší, Henderson a Welbeck však strieľali nepresne. Na druhej strane sa nepískala penalta po akcii Pirla cez ruku Johnsona pri tele a neskôr štipľavá jedovka Candrevu popálila rukavice len vyrážajúceho Harta. V 23. minúte zaujala akcia a center Welbecka, ale Sturridge nedočiahol na zblokovanú loptu.

Po polhodinke sa už zrodili aj góly. V 35. minúte po nacvičenom signáli po rohu prepustil Pirlo medzi nohami loptu za šestnástkou Marchisiovi, ktorý si ju pripravil a skvelou strelou cez obrannú hradbu tiel napol sieť. Albión ale odpovedal už o dve minúty, prienikovú prihrávku na ľavú stranu dostal Rooney, skvelou ľavačkou načasoval center na Sturridgea, ktorý bol nekompromisný v zakončení - 1:1. Nadstavený čas patril "Azzurri", najprv Balotelli skvele lišiacky loboval do prázdnej brány, ale pohotový Jagielka z bránkovej čiary vyhlavičkoval. Vzápätí Candreva trafil ľavú tyč.

Do druhého polčasu sa išlo bez striedaní, Angličania zaspali v 50. minúte a pykali. Candreva si skvele na pravej strane v behu povodil Bainesa, nacentroval na zadnú žrď, kde bol pripravený číhajúci Balotelli a ten sa prudkou hlavičkou nepomýlil. Odpovedať sa snažil hneď Rooney, ale jeho zaujímavá strela išla tesne mimo. Rooney mohol vyrovnať aj v 62. minúte, Baines ho krásne našiel voľného v 16-ke, ale jeho strela tesne minula cieľ. Dobrým technickým priamym kopom sa v 77. minúte prezentoval aj Baines, ale Sirigiu si loptu postrážil a vyrazil ju do bezpečia na roh. V poslednej desaťminútovke Angličania vytiahli vpredu pressing, v 85. minúte Gerrard zo sľubnej pozície zo 17 metrov priamy kop poslal len nad taliansku bránu. V nadstavenej 5-minútovke Pirlo trafil brvno, výsledok sa ale už nezmenil a lepšie tak na turnaji vykročili skúsenejší Taliani ako mladí a ambiciózni Angličania.

Hlasy po zápase (zdroj: ČT Šport, Reuters):

Roy Hodgson, tréner Anglicka: "Môj vnútorný pocit je, že sme urobili niekoľko veľmi dobrých vecí a predviedli sme dobré individuálne výkony. V inom zápase by tie strely a centre priniesli ovocie. Ak hráči dokážu zopakovať tento výkon aj v ďalších dvoch dueloch, tak môžeme dosiahnuť dobré výsledky."

Steven Gerrard, kapitán Anglicka: "Taliansko má skutočne dobrý tím. My sme ale vedeli, ako budú hrať a neprekvapili nás ničím. Prehrali sme však a je to sklamanie. Pred dvoma rokmi nás kritizovali, že málo útočíme, dnes sme útočili dosť a myslím, že to mohol vidieť každý. Bohužiaľ, nestačilo to."

Cesare Prandelli, tréner Talianska: "Bol to veľkolepý zápas. Duel, ktorý si budeme pamätať počas celých našich životov. Nemali sme takých silných hráčov ako Anglicko, takže sme museli zvýšiť schopnosti našich hráčov."

Andrea Pirlo, stredopoliar Talianska: "Dnes sme videli statočné Taliansko. Bolo to veľmi dôležité víťazstvo na našej ceste majstrovstvami sveta."


D-skupina, 1. kolo:
Anglicko - Taliansko 1:2 (1:1)
Góly:
37. Sturridge - 35. Marchisio, 50. Balotelli, ŽK: Sterling (Ang.). Rozhodovali: Kuipers – Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), 40.500 divákov (vypredané)

Anglicko: Hart - Johnson, Jagielka, Cahill, Baines - Gerrard, Henderson (73. Wilshere) - Welbeck (61. Barkley), Sterling, Rooney - Sturridge (80. Lallana)

Taliansko: Sirigu - Darmian, Paletta, Barzagli, Chiellini - Verratti (57. Motta), Marchisio, De Rossi - Pirlo, Candreva (79. Parolo) - Balotelli (73. Immobile)

Tabuľka D-skupiny:
1. Kostarika 1 1 0 0 3:1 3
2. Taliansko 1 1 0 0 2:1 3
3. Anglicko 1 0 0 1 1:2 0
4. Uruguaj 1 0 0 1 1:3 0


Listina strelcov gólov na 20. MS vo futbale v Brazílii:

28 gólov po 8. zo 64 zápasov:

2 góly: Neymar (Bra.), Arjen Robben, Robin van Persie (obaja Hol.)

1 gól: Tim Cahill (Aus.), Oscar (Bra.), Alexis Sanchez, Jean Beausejour, Jorge Valdivia (všetci Chile), Joel Campbell, Oscar Duarte, Marco Urena (všetci Kostarika), Wilfried Bony, Gervinho (obaja P. Slonoviny), Daniel Sturridge (Ang.), Mario Balotelli, Claudio Marchisio (obaja Tal.), Keisuke Honda (Jap.), Pablo Armero, James Rodriguez, Teofilo Gutierrez (všetci Kol.), Oribe Peralta (Mex.) Stefan de Vrij (Hol.), Xabi Alonso (Šp.), Edinson Cavani (Uru.)

vlastné góly:
Marcelo (Braz.)


Zoznam žltých a červených kariet na 20. MS vo futbale v Brazílii:

Po 8. zo 64 zápasov:

červené karty (1): Maxi Pereira (Uru.)
červené karty po 2. žltej karte (0):

žlté karty (25):
Austrália (3): Mark Milligan, Mile Jedinak, Tim Cahill
Holandsko (3): Jonathan de Guzman, Robin van Persie, Stefan de Vrij
Uruguaj (3): Diego Lugano, Martin Caceres, Walter Gargano
Brazília (2): Luiz Gustavo, Neymar
Pobrežie Slonoviny (2): Didier Zokora, Souleymane Bamba
Grécko (2): Dimitrios Salpingidis, Sokratis
Japonsko (2): Masato Morišige, Maja Jošida
Chorvátsko (2): Dejan Lovren, Vedran Čorluka
Chile (1): Charles Aranguiz
Anglicko (1): Raheem Sterling
Kamerun (1): Dany Nounkeu
Kolumbia (1): Carlos Sanchez
Mexiko (1): Hector Moreno
Španielsko (1): Iker Casillas