Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Futbal

Nemci mali na MS žolíka, dvanástym hráčom bol Andre Schürrle

Nemec Andre Schürrle (vpravo) oslavuje úvodný gól v osemfinálovom zápase Nemecko-Alžírsko na MS vo futbale Foto: TASR/AP

Schürrleho príspevok k titulu má parametre historickej výnimočnosti ako dôsledok jeho nasadzovania do zápasov v špecifickom systéme trénera Joachima Löwa.

Bratislava 15. júla (TASR) - "Proti Alžírsku gól ako z obrázkovej knihy, dva údery Brazílii a vo finále rozhodujúca gólová akcia - Andre Schürrle je teraz najúspešnejším nemeckým žolíkom v histórii futbalových MS". Toto je len jeden z radu podobných citátov nemeckých médií. V podstate pre každého je Andre Schürrle teraz "Superžolík".

Je aj nie je to tak. Schürrleho príspevok k titulu má parametre historickej výnimočnosti ako dôsledok jeho nasadzovania do zápasov v špecifickom systéme trénera Joachima Löwa. Nemecká lavička bola silná, základná zostava sa menila pomerne často a zmeny vyplývali z funkčných priorít. Či má hrať vysoký stopér Mertesacker, či bude hrať od začiatku na špici typický hrotový zakončovateľ Klose alebo univerzálnejší Müller a či sa Löw vzdá rozporuplnej bavorskej novinky Pepa Guardiolu a vráti Lahma zo štítového stredu poľa na pravý kraj obrany. Vrátil a urobil dobre, takisto mu systémovo vyšiel ťah s tvorcom hry Kroosom a "uprataním" kritizovaného Özila na (zväčša ľavé) krídlo. Čo mu však vyšlo úplne geniálne a najmä hmatateľne, to bola špecifická pozícia 23-ročného krídelníka Chelsey.

Schürrle nebol na rozdiel od Kloseho, Götzeho, či Mertesackera v pozícii klasického náhradníka. Na ihrisko prišiel, aby tam proste bol, hráč číslo 12. "Je veľmi dôležité, že máme hráča, ktorý po vystriedaní niečím pohne. Andre do našej hry vždy prinesie nový impulz," tak charakterizoval svojho "faktorového" muža Löw. Schürrle sa dostal do hry takmer vždy (až na zápas s Ghanou) a v play off bol vlastne kľúčovým hráčom tímu šampiónov. Nemcom bolo najhoršie v osemfinále proti Alžírsku, outsiderovi nevedeli dať gól, naopak súper neustále hrozil v prečísleniach. "Superžolík" prišiel na ihrisko v druhom polčase za nepresvedčivého Götzeho a bola ho plná scéna. V 2. minúte nadstavenia zlomil odpor Alžírčanov fantastickou gólovou pätičkou.



Keď bolo Nemecku na MS druhýkrát horšie, po obrovskej šanci súpera a pri blížiacej sa hrozbe jedenástkového vabanku, vo finálovom zápase proti Argentíne vytiahol pre zmenu excelentnú krídelnú akciu so skvelým pasom na gól... V tomto dueli hral tiež viac ako hodinu čistého času, vlastne hral viac ako 90 minút, lebo nastúpil v 32. minúte. Práve tento moment najlepšie charakterizuje jeho "dvanástu pozíciu". Nemci museli dať z hry preč defenzívneho štíta Kramera, ale keďže Khedira nebol úplne fit, išiel do hry ofenzívny krídelník. V zálohe sa Özil posunul do stredu, Kroos sa stiahol viac k Schweinsteigerovi a nemecká hra dopredu sa vďaka "víchrovým" manévrom supernáhradníka prevzdušnila. A keď sám nevyužil dve dobré šance, tú rozhodujúcu nachystal.

Schürrle na MS odohral celkovo 244 minút. Dal tri góly a zaregistrovali mu jednu tzv. asistenciu. Všetky "body" nazbieral v play off, teda v najťažšej fáze šampionátu. V tej, v ktorej okrem neho explodovali už iba dvaja spoluhráči Toni Kroos, Thomas Müller a Kolumbijčan James Rodriguez. Ten mimochodom dal gól, alebo mal asistenciu každú 51. minútu na MS, Schürrle každú 61. minútu, Brazílčan Neymar každých 71 a Müller každých 85 minút. Pre porovnanie, kontroverzný držiteľ Zlatej lopty na MS, Argentínčan Lionel Messi sa presadil v každej 138. minúte svojho vystúpenia, ale za posledné tri zápasy (330 minút) vôbec...

Andre Schürrle
Foto: TASR/AP
Čiastočne už po základnej skupine ale naplno po osemfinále experti odporúčali Löwovi, že by už mal svojho blonďavého krídelníka konečne postaviť do základu. Ten ho proti Francúzsku využil však len od 69. minúty a opäť mimoriadne viditeľný Schürrle zahodil veľkú šancu na 2:0. Jeho druhý semifinálový gól (na 7:0) proti Brazílii FIFA vyhodnotila v silnej plejáde parád ako jeden z najkrajších na šampionáte a to si robil konkurenciu aj sám spomínanou pätičkou do siete Alžírska. "Hlavne, že to bolo v semifinále MS. To je pre mňa niečo neuveriteľné," vyznal sa strelec, ktorého opäť pasovali do základu. Pred finálovým zápasom však nemecký krídelník pôsobil trpezlivým dojmom a vyhlásil: "Prirodzene, že by som chcel hrať od začiatku. Ale vkladám sa do služieb mužstva."

Nemci popisujú rozhodujúci moment finále MS aj takto: "Andre Schürrle si prevzal pas od Toniho Kroosa a pri druhom dotyku ho poslal späť. Hneď sa odpútal za chrbát Fernanda Gaga, opäť dostal loptu a bleskurýchlo zašprintoval pozdĺž ľavej postrannej čiary. Javier Mascherano ho nedokázal zachytiť a vbehol do prázdna a trochu neskoro pribehol aj Pablo Zabaleta. Hoci tiesnený, Schürrle poslal svojou ľavou nohou optimálny pas pred bránku, kde ho využil na rozhodujúci gól Mario Götze."

Ako to už býva, aj najdôležitejší hráč niekedy zostane v tieni toho, kto strelí "zlatý" gól. A hoci je teraz hlavným hrdinom majstrov sveta Mario Götze, "Pán Efektívny" Andre Schürrle si ako najlepší v "tabuľke pravdy" môže vychutnávať svoj vlastný príbeh futbalovej slávy. Ak už teda vie ako, lebo po zápase povedal: "Nemôžem tomu uveriť. Keď prišiel záverečný hvizd vyhŕkli mi slzy. Vôbec som nevedel, čo si mám počať..."