Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Nemecký právnik upozorňuje na ignorovanie pravidiel pri podpore Floyda

Rodinní príslušníci Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel minulý týždeň v USA po zásahu polície, rečnia počas zhromaždenia v Houstone v utorok 2. júna 2020. Foto: TASR/AP

Viacerí futbalisti počas súťažných zápasov manifestovali podporu hnutiu proti rasizmu a policajnej brutalite.

Berlín 5. júna (TASR) - Minulotýždňová smrť Georgea Floyda pri zatýkaní v americkom Minneapolise vyvolala veľkú odozvu aj medzi športovcami. Viacerí futbalisti počas súťažných zápasov manifestovali podporu hnutiu proti rasizmu a policajnej brutalite.

Jadon Sancho z Dortmundu oslávil gól v zápase nemeckej bundesligy vyzlečením dresu, pod ktorým mal tričko s nápisom "Spravodlivosť pre Floyda". Solidaritu prejavili aj ďalší hráči z rôznych mužstiev, napríklad Marcus Thuram z Mönchengladbachu či Achraf Hakimi zo Schalke 04. Hoci svojím prejavom porušili pravidlá, Nemecký futbalový zväz (DFB) vzhľadom na okolnosti upustil od trestu.

K benevolencii vyzvala jednotlivé národné zväzy aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), ktorá ináč tvrdo postihuje politické či podobné prejavy počas zápasov. Na tento paradox upozornil nemecký odborník na športové právo Jan Orth. Sudca kolínskeho okresného súdu si myslí, že porušovanie vlastných stanov je dvojsečná zbraň. "Športové zväzy vyvinuli obrovské úsilie, aby si zabezpečili autonómiu. Ich vnútorným pravidlám však chýba legitimita v porovnaní so všeobecným zákonodarstvom, ktoré prijíma volený parlament. V konečnom dôsledku, aby sa takéto pravidlá udomácnili, je nevyhnuté ich dôsledné dodržiavanie," povedal Orth. V rozhovore pre Frankfurter Allgemeinen Zeitung poukázal na zákaz politických či náboženských prejavov na športových podujatiach: "Je to Pandorina skrinka a ak ju otvoria, už ju nedokážu zavrieť. Pokiaľ takéto prejavy zostanú bez trestu, je na zváženie zmena pravidiel, ktoré by ich povolili."

Vo svojej úvahe nespochybnil oprávnenosť občianskeho postoja futbalistov, no podľa jeho slov sú aj iné možnosti ako dočasné ignorovanie vlastných pravidiel: "Svojím postojom odporujú sami sebe. Z právneho hľadiska je jasné, že všetci futbalisti, ktorí prejavili svoj postoj, porušili pravidlá. To však neznamená, že musia automaticky dostať trest. Aj trestný zákon pozná výnimky a pripúšťa upustenie od trestu, ak by nenaplnil spoločenský záujem."