Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Newcastle s Dúbravkom dostal štvorku od Arsenalu, Arteta chválil Saku

Na archívnej snímke slovenský futbalový reprezentačný brankár v drese Newcastle Martin Dúbravka. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Tréner Gunners Mikel Arteta tak mohol byť po dlhšom čase spokojný. Pred zápasom sme sa rozprávali, že chceme nerozhodné výsledky zmeniť na výhry.

Londýn 17. februára (TASR) - Futbalisti Arsenalu Londýn sa po sérii štyroch remíz v Premier League dočkali víťazstva. V nedeľňajšom súboji 26. kola zdolali doma Newcastle United v zostave so slovenským brankárom Martinom Dúbravkom presvedčivo 4:0 a posunuli sa na desiate miesto tabuľky.

Tréner "Gunners" Mikel Arteta tak mohol byť po dlhšom čase spokojný. "Pred zápasom sme sa rozprávali, že chceme nerozhodné výsledky zmeniť na výhry. V prvom polčase sme sa trochu pomalšie rozbiehali. Spôsob, akým hrá súper, keď sa zatiahne pred vlastnú šestnástku, vás môže ľahko frustrovať. V druhom polčase sme sa výrazne zlepšili," zhodnotil duel Arteta.

"Straky" držali na Emirates Stadium krok s domácimi do 54. minúty. Dúbravku ako prvý prekonal gabonský útočník Pierre-Emerick Aubameyang, ktorý z päťky hlavičkoval presne k pravej žrdi. Slovenský reprezentačný brankár nemal nárok ani na zakončenie Nicolasa Pepeho po skvostnej akcii Bukaya Saku. Na loptu si siahol iba pri góle nemeckého stredopoliara Mesuta Özila z 90. minúty, keď mu prešla cez ruky do siete. V piatej minúte nadstaveného času stanovil konečný rezultát strelou k pravej žrdi striedajúci Alexandre Lacazette. Arteta po zápase vyzdvihol najmä individuálne schopnosti Saku. "Má guráž. Je to hráč, ktorý chce mať vplyv na zápasové dianie. Trúfa si, chce zobrať na seba zodpovednosť, riskuje," pochválil 18-ročného krídelníka.

Arsenal sa v tabuľke bodovo odpútal od svojho súpera. Dvanásť kôl pred koncom sezóny stráca šesť bodov na piaty Tottenham, ktorý momentálne drží miestenku do Európskej ligy. Pri treste Manchestru City, ktorý vylúčila UEFA na dva roky z európskych pohárových súťaží, však môžu "kanonieri" poškuľovať aj na prvú štvorku a účasť v Lige majstrov. "Bude to náročné," reagoval Arteta, ktorý v decembri opustil pozíciu asistenta v City, aby zasadol na lavičku Arsenalu. "Keď som sa dopočul, že ich vylúčili, bol to pre mňa šok. Chcem pre Manchester City len to najlepšie, aj pre Pepa (Guardiolu), pre jeho realizačný tím, aj pre hráčov. Mám k ich práci úctu, želám im iba samé pozitívne veci. Sústredím sa iba na moju práce v Arsenale, ktorý chcem posunúť čo najvyššie," dodal španielsky kormidelník.

Hráči Newcastlu sa naďalej trápia v koncovke, v 26 ligových stretnutiach strelili iba 24 gólov. Aj proti Arsenalu nepremenili veľké šance - Allan Saint-Maximin orazítkoval žrď a Ciaran Clark zblízka v tutovke netrafil ani bránu. Trénera Stevea Brucea však v zápase nepotešila ani defenzíva. "Góly, ktoré sme inkasovali, nie sú pre nás typické. Súper sa k nim dostal príliš ľahko. Druhý polčas sme nezačali tak, ako sme mali. Hrali sme ľahkovážne a dostali príšerné góly," citovala Brucea agentúra AFP. Newcastlu patrí v tabuľke so ziskom 31 bodov 13. priečka, od pásma zostupu ho delí sedem bodov.