Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

Nigérii a Argentíne stačí remíza aby vyšachovali Irán

Lionel Messi dáva gól z pokutového kopu. Foto: TASR/AP

Od Lionela Messiho a spol. čakajú fanúšikovia viac, i keď Argentína prvé dva zápasy na MS výsledkovo zvládla.

Porto Alegre 24. júna (TASR) - Nerozhodný výsledok v stredajšom vzájomnom súboji na MS v Brazílii medzi futbalistami Nigérie a Argentíny by vyhovel obom. Juhoameričanov potvrdí na poste víťaza F-skupiny, z druhého miesta v prípade remízy postúpia ďalej aj africkí "Super orli" a len oči pre plač zostanú Iránu, ktorý sa v tom prípade môže v paralelnom súboji všemožne snažiť o víťazstvo nad Bosnou a Hercegovinou.

Zaujímavosťou je, že za určitých okolností by po stredajších záverečných skupinových dueloch mohol o postupe Nigérie či Iránu rozhodnúť až žreb. Ešte nikdy v histórii svetových šampionátov sa nestalo, aby sa o vyradení rozhodlo touto formou. Predstavitelia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) budú musieť siahnuť k tomuto riešeniu, ak Argentína v záverečnom stretnutí zdolá Nigériu o gól a Irán navlas rovnakým výsledkom zvíťazí nad Bosnou a Hercegovinou. Potom by africký i ázijský tím mali na svojom konte po štyri body, zhodné skóre 1:1 (alebo 2:2, 3:3 atď.), pričom ich vzájomný zápas sa skončil bezgólovou remízou.

Nigéria na šampionáte najskôr remizovala 0:0 v nezáživnom zápase s Iránom a potom zdolala Bosnu 1:0. Proti Argentíne jej bude stačiť aj remíza na postup, aby sa prebojovala medzi najlepších 16 tímov šampionátu prvýkrát od roku 1998. "Argentína má skvelý tím, vynikajúcich hráčov svetovej extratriedy. Ale takých máme aj my. Nemáme strach, bude pre nás veľkou motiváciou zahrať si proti takému gigantovi v dôležitom zápase," povedal stredopoliar Nigérie Ahmed Musa.

Tlak na Messiho

Od Lionela Messiho a spol. čakajú fanúšikovia viac, i keď Argentína prvé dva zápasy na MS výsledkovo zvládla. Herne však neoslnila a nad Iránom zvíťazila až gólom svojej najväčšej hviezdy z úplneho záveru stretnutia. "Sami si uvedomujeme, že nehráme, ako sa od nás očakáva. Ale verím, že s pribúdajúcimi zápasmi na šampionáte sa budeme zlepšovať a ukážeme naplno náš potenciál," vyjadril sa Messi, autor dvoch gólov na týchto MS.

Zápas Nigéria - Argentína má výkop v stredu o 18.00 SELČ na štadióne Beira-Rio v Porto Alegre, povedie ho rozhodca Nicola Rizzoli z Talianska. Mužstvá sa v doterajšej histórii stretli šesťkrát, prevahu so štyrmi víťazstvami má Argentína. Raz sa zrodila remíza a raz vyhrala Nigéria.

F-skupina - 3. kolo:

Nigéria - Argentína, streda 18.00 SELČ, Porto Alegre, Estadio Beira-Rio, hlavný rozhodca: Nicola Rizzoli (Tal.)

pravdepodobné zostavy:

Nigéria: Enyeama - Ambrose, Oshaniwa, Omeruo, Yobo - Onazi, Mikel - Moses, Musa, Odemwingie - Emenike

Argentína: Romero - Zabaleta, Mascherano, Garay, Rojo - F. Fernandez, Gago, di Maria - Messi, Agüero, Higuain

Tabuľka F-skupiny:

1. Argentína 2 2 0 0 3:1 6*
2. Nigéria 2 1 1 0 1:0 4
3. Irán 2 0 1 1 0:1 1
4. Bosna a Hercegovina 2 0 0 2 1:3 0

Pozn.: * - postup do osemfinále