Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

Chyba rozhodcov ovplyvnila zápas Nigérie s Bosnou, Džekovi vzali gól

Súboj o loptu medzi Tino-Sven Susicom a Efem Ambrosem Foto: TASR/AP

Novozélandskí rozhodcovia regulárny gól Bosniackeho kanoniera neuznali pre neexistujúci ofsajd.

Cuiaba 21. júna (TASR) - Futbalisti Nigérie zvíťazili v noci na nedeľu v zápase F-skupiny na MS v Brazílii nad Bosnou a Hercegovinou tesne 1:0.

Na štadióne Arena Pantanal v Cuiabe si v úvode vypracovali väčšie šance hráči Bosny a Hercegoviny a podarilo sa im aj otvoriť skóre, ale regulárny gól Edina Džeka rozhodca O'Leary neuznal pre neexistujúci ofsajd. V 29. minúte tak išla do vedenia Nigéria, keď sa zblízka presadil Odemwingie. Bosniaci sa snažili vyrovnať, no proti dobre hrajúcim súperom si už veľa šancí nevypracovali. V nadstavenom čase mal tutovku opäť kanonier Džeko, no jeho pokus z asi 8 metrov vyrazil Enyeama na tyč a tak zaistil svojmu tímu tri body a priblížil ho k postupu do osemfinále. Naopak, Bosna skončí pri svojej premiére na svetovom šampionáte v základnej skupine.

Prvú vážnu šancu videli diváci na štadióne Arena Pantanal v Cuiabe v 7. minúte, keď nigérijský útočník Odemwingie poslal na bránku technickú strelu, ktorá trafila žrď. To však bolo až do polovice prvého polčasu všetko. Oba tímy sa totiž sústredili najmä na defenzívu a nechceli príliš riskovať ofenzívne výpady. V 21. minúte prišla kontroverzná situácia, keď útočník Edin Džeko dostal výbornú prihrávku za obranu do šestnástky a z prvej otvoril skóre duelu, no novozélandskí rozhodcovia jeho regulárny gól neuznali pre neexistujúci ofsajd. O tri minúty sa situácia zopakovala, Džeko nebol mimo hry, ale jeho strelu tentokrát pohotovo vyrazil gólman Nigérie Enyeama. Potvrdilo sa nepísané pravidlo "nedáš-dostaneš" a po polhodine hry poslal čoraz aktívnejších Afričanov do vedenia Odemwingie, ktorý zblízka trafil medzi nohy brankára Begoviča - 1:0. V ďalších minútach však duel stratil iskru, ani jeden tím nevedel vymyslieť niečo prekvapujúce a tak sa bojovalo najmä medzi šestnástkami.



Bosna na turnaji končí

Nezáživný futbal pokračoval aj po polčasovej prestávke. Bosna sa síce snažila tvoriť, no nedokázala sa dostať do vyložených pozícii a jej šance sa obmedzili len na strely z diaľky. Tréner Safet Sušič sa snažil priniesť nový vietor do hry svojho mužstva striedaniami, keď od 57. do 64. minúty využil všetky tri svoje možnosti, ale ani to na priebehu zápasu nič nezmenilo. Jalová snaha Bosny narážala na odpor sústredenej defenzívy Nigérie, ktorá navyše hrozila z brejkov. Nebezpečný bol najmä rýchlonohý Emenike, ktorý sa v 62. minúte dostal do výbornej šance, ale jeho pokus zneškodnil Begovič. Obaja aktéri si zopakovali podobnú situáciu aj o štyri minúty neskôr a opäť s úspešnejším koncom pre Bosnu, Emenike vybojoval len rohový kop. Najbližšie k vyrovnaniu mal Ibiševič, jeho hlavička po rohovom kope však smerovala mimo bránku. V závere mal tutovku kanonier Džeko, ale jeho pokus z asi 8 metrov vyrazil Enyeama na tyč a tak zaistil svojmu tímu tri body a priblíž ho k postupu do osemfinále. Naopak, Bosna skončí v základnej skupine.




Média kritizujú rozhodcu

Tím futbalistov Bosny a Hercegoviny mal byť na MS v Brazílii jedným z "čiernych koňov" finálového turnaja, ale napokon pri svojej premiére neprejde sitom skupinovej fázy. Definitívne o tom rozhodla nedeľňajšia prehra 0:1 v druhom zápase s Nigériou, v ktorom hlavný rozhodca Peter O'Leary z Nového Zélandu neuznal Bosne a Hercegovine regulárny gól.

Prebiehala 21. minúta stretnutia F-skupiny v Cuiabe, keď nastala kontroverzná situácia. Útočník Edin Džeko dostal výbornú prihrávku za obranu do šestnástky Nigérie, strelou z prvej otvoril skóre duelu, ale novozélandskí rozhodcovia jeho gól neuznali pre neexistujúci ofsajd. Bosna a Hercegovina, ktorá v prvom stretnutí prehrala s Argentínou 1:2, tak má na šampionáte po dvoch dueloch nula bodov.

"Krádež v Cuiabe - Bosna sa lúči po zahanbujúcom výkone rozhodcov," uvádza sarajevský denník Dnevni Avaz. "Bosne neuznali regulárny gól, potom dostala Nigéria darček," konštatujú Nezavisne Novine z Banjej Luky.

Médiá v Bosne a Hercegovine súčasne kritizujú novozélandských rozhodcov za situáciu, ktorá predchádzala víťaznému gólu Nigérie. Emmanuel Emenike údajne predtým, ako pripravil parketu na víťazný zásah pre Petra Odemwingieho, fauloval obrancu Bosny.

"Bosna bola počas celého zápasu lepším mužstvom... ale aj tak ide domov, čiastočne aj vďaka amatérskym rozhodcom,"
dodáva Avaz. Internetový portál Klix.ba si neodpustil ani odkaz pred Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA). "Dúfame, že FIFA si konečne uvedomí, aké hororové situácie vznikajú, keď umožní rozhodovať takým ľuďom, ako napríklad Peter O'Leary."

F-skupina, 2. kolo:

Nigéria - Bosna a Hercegovina 1:0 (1:0)

Gól: 29. Odemwingie, ŽK: Mikel - Medunjanin, Rozhodovali: O'Leary - Hintz, Rule (všetci N. Zéland), 40.499 divákov.

Nigéria: Enyeama - Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo - Onazi, Mikel - Musa (65. S. Ameobi), Odemwingie, Babatunde (75. Uzoenyi) - Emenike

Bosna: Begovič - Mujdža, Sunjič, Spahič, Medunjanin (64. Sušič) - Pjanič, Bešič - Hajrovič (57. Ibiševič), Misimovič, Lulič (58. Salihovič) - Džeko

Hlasy (zdroj: AP)

Safet Sušič, tréner BaH: "Všetci hráči ticho sedia v šatni. Sú zdeprimovaní a sklamaní. Je pravdou, že ak naši najlepší hráči predvádzajú svoje najlepšie výkony, tak môžeme zdolať hocijakého súpera. Keď sa im však nedarí, ťažko vyhrávame. Ideme domov, ale kufre zbaliť by si mal aj rozhodca. Ovplyvnil výsledok, kvôli nemu sme prehrali. Džekov gól mal platiť."

Asmir Begovič, brankár BaH: "Edin žije na góloch. Dnes mu nebolo dopriate tešiť sa, hoci podľa nás to bol regulárny gól. Tvrdo sme pracovali, ale zostali nám len oči pre plač."

Vincent Enyeama, brankár Nigérie: "Je to niečo neuveriteľné pre Afriku. Potrebovali sme zvíťaziť, aby sme ľuďom doma dodali sebavedomie. Sme šťastní a blízko postupu do osemfinále."

tabuľka

1. Argentína 2 2 0 0 3:1 6
2. Nigéria 2 1 1 0 1:0 4
3. Irán 2 0 1 1 0:1 1
4. Bosna a Hercegovina 2 0 0 2 1:3 0