Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Nigérii hrozí suspendácia z FIFA

Nigérijčan Peter Odemwingie sa raduje z gólu v sieti Bosny Foto: TASR/AP

Nigérijská vláda po návrate tímu z Brazílie zatkla šéfa zväzu a prepustila všetkých zamestnancov federácie.

Rio de Janeiro 7. júla (TASR) - Nigérijská vláda, ktorý po návrate z majstrovstiev sveta nechala zatknúť prezidenta národnej federácie Amina Maigariho a rozpustila celé zväzové vedenie, si stojí za svojím rozhodnutím a nemieni ho prehodnotiť. Africkej krajine tak reálne hrozí suspendácia zo strany Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Nigérijská vláda po návrate tímu z Brazílie zatkla šéfa zväzu a prepustila všetkých zamestnancov federácie. Dôvodom bola nespokojnosť po prehre 0:2 v osemfinále MS s Francúzskom a aféra s nevyplatenými finančnými prémiami hráčom, ktorí kvôli tomu uvažovali o bojkote. Podobne agresívne reagovala vláda v Nigérii aj po MS 2010.

FIFA chráni všetkých 209 členských krajín od vládnych zásahov a v prípade porušenia pravidiel môže krajinu potrestať viacročným zákazom činnosti. Nigérii dala čas do utorka, aby všetko vrátila do pôvodných koľají. Na víkendovom stretnutí v hlavnom meste Abuja však zástupcovia vlády i novozloženého futbalového zväzu potvrdili predošlý verdikt. Podľa agentúry AP Nigérijskej futbalovej federácii (NFF) v súčasnosti šéfuje funkcionár dosadený ministrom športu.

"Rešpektujeme pravidlá FIFA, no nemôžeme porušovať naše vlastné zákony," vyhlásil Obinna Ogba, jeden z delegátov na víkendovom kongrese.

Nigérijčania pritom v Brazílii vôbec nesklamali a prvýkrát od roku 1998 postúpili zo skupiny, v ktorej remizovali 0:0 s Iránom, zdolali 1:0 Bosnu a Hercegovinu a prehrali po dobrom výkone s Argentínou 2:3. V osemfinále boli Francúzom vyrovnaným súperom a dva góly inkasovali až v závere. Najbližšie čaká Nigériu v septembri kvalifikácia o postup na Africký pohár národov 2015.