Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Nový model premiérovo aj so Slovákmi, španielsky útok na hetrik

Trofej pre víťaza Euro 2016. Foto: TASR AP

Prvýkrát sa na šampionáte predstaví rekordných 24 tímov namiesto doterajších 16. Oproti predošlým majstrovstvám Európy sa tak zvýši počet zápasov o 21 na celkových 51 duelov.

Účastníkom tohtoročnej edície majstrovstiev Európy vo futbale bude premiérovo aj slovenská reprezentácia, ktorej súpermi v B-skupine budú Wales (11. júna o 18.00 SELČ v Bordeaux), Rusko (15. júna o 15.00 SELČ v Lille) a Anglicko (20. júna o 21.00 SELČ v Saint-Étienne). Mužstvo Jána Kozáka si účasť na kontinentálnom šampionáte vybojovalo vďaka 2. miestu v C-skupine kvalifikácie, keď viac bodov od neho nazbieralo len vysoko favorizované Španielsko, ktoré sa v krajine "galského kohúta" pokúsi nadviazať na predošlé dva triumfy z rokov 2008 a 2012. Pred štyrmi rokmi zverenci trénera Vicenteho del Bosqueho triumfovali vo finále nad Talianskom jednoznačne 4:0, následne však "pohoreli" na MS 2014 v Brazílii, keď nedokázali postúpiť zo základnej skupiny. Na EURO 2016 budú súpermi Španielska v "D-skupine smrti" reprezentácie Česka, Chorvátska a Turecka.

Prvýkrát sa na šampionáte predstaví rekordných 24 tímov namiesto doterajších 16. Oproti predošlým majstrovstvám Európy sa tak zvýši počet zápasov o 21 na celkových 51 duelov. Okrem Slovenska zažijú debut na kontinentálnom fóre tímy Islandu, Walesu, Albánska a Severného Írska. Rekordérom v počte účasti na ME je Nemecko, ktoré vo Francúzsku absolvuje už dvanásty turnaj.

Skupín na EURO 2016 je spolu šesť (A-F), do osemfinále sa prebojujú prví dvaja z každej a štyri najlepšie tímy z tretích miest. Od osemfinále sa hrá vyraďovacím systémom na jeden zápas. Šampión si automaticky vybojuje miestenku na Pohár konfederácií 2017, ktorý ako generálku pred nadchádzajúcimi MS organizuje Rusko.

Spolu 51 zápasov majstrovstiev sveta bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint-Étienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice). Medzi topfavoritov budú okrem španielskeho obhajcu patriť už tradične Nemci, Francúzi, Taliani, "čiernym koňom" by mohlo byť Chorvátsko so silným stredom poľa či Belgicko s pretlakom ofenzívnych hviezd.

V súvislosti so šampionátom pretrvávajú obavy z možných teroristických útokov. Od novembrových udalostí v Paríži sú vo Francúzsku sprísnené bezpečnostné opatrenia, pričom organizátori v spolupráci s Európskou futbalovou úniou (UEFA) kladú zvýšený dôraz na vytvorenie bezproblémového priebehu turnaja. Niekoľkokrát preto zvýšili aj rozpočet. Fanúšikovia sa musia pripraviť na viacstupňové kontroly a masívnejší výskyt príslušníkov polície na verejných priestranstvách.

Slovenská reprezentácia nájde prechodný domov v kúpeľnom mestečku Vichy v hoteli Célestins, odkiaľ bude vyrážať do jednotlivých dejísk zápasov základnej B-skupiny. Do vyše 400 km vzdialeného Bordeaux na súboj dvoch debutantov s Walesom ju čaká letecký presun, rovnako aj do Lille (z Vichy cca 575 km), kde nastúpia zverenci trénera Jána Kozáka proti Rusku. Do Saint-Étienne, ktoré je od Vichy vzdialené približne 150 km, sa prepravia autobusom.



Zloženie skupín EURO 2016 vo Francúzsku:

A-skupina: Francúzsko, Rumunsko, Albánsko, Švajčiarsko

B-skupina: Anglicko, Rusko, Wales, SLOVENSKO

C-skupina: Nemecko, Ukrajina, Poľsko, Severné Írsko

D-skupina: Španielsko, Česko, Turecko, Chorvátsko

E-skupina: Belgicko, Taliansko, Írsko, Švédsko

F-skupina: Portugalsko, Island, Rakúsko, Maďarsko



Na poste asistenta rozhodcu bude Roman Slyško


Okrem slovenských futbalistov sa na EURO 2016 vo Francúzsku predstaví v pozícii asistenta rozhodcu aj Roman Slyško. Štyridsaťdvaročný arbiter sa na šampionáte objaví v česko-slovenskej trojici s Pavlom Královcom a Martinom Wilczekom.

Európska futbalová únia (UEFA) už v decembri zverejnila zoznam 18 hlavných rozhodcov, ktorí povedú zápasy na EURO 2016. Slyško tvorí dlhoročnú súčasť rozhodcovskej trojice s Královcom a Wilczekom a v takomto zložení budú viesť aj zápasy na ME.

Jedinou krajinou, ktorá dodá dvoch rozhodcov, je Anglicko. "Kolísku futbalu" budú reprezentovať Mark Clattenburg a Martin Atkinson. Prvý menovaný bol hlavným arbitrom v májovom finále Ligy majstrov, Atkinson pískal vyvrcholenie Európskej ligy UEFA 2014/2015. Vo výbere nechýba ani Talian Nicola Rizzoli, ktorý viedol finále MS 2014 v Brazílii.

Rozhodcovia budú pracovať v tímoch, v tom Slyškovom okrem hlavného Královca je druhý asistent Wilczek, štvrtým rozhodcom, resp. tretím asistentom je Tomáš Mokrush a dvoma bránkovými rozhodcami sú Petr Ardeleánu a Michal Paták.

Slovenskí futbalisti sa na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku predstavia v základnej B-skupine. Prvý duel odohrajú s Walesom v Bordeaux (sobota 11. júna), následne ich čakajú Rusko v Lille (streda 15. júna) a Anglicko v Saint-Étienne (pondelok 20. júna).



Zoznam hlavných rozhodcov pre EURO 2016 vo Francúzsku (zdroj: APA):

Pavel Královec (hlavný/ČR) - Roman SLYŠKO (SR/AR1), Martin Wilczek Martin (ČR/AR2), Tomáš Mokrusch (ČR/AR3), Petr Ardeleánu (ČR/AAR1), Michal Paták (ČR/AAR2)

ďalší hlavní rozhodcovia: Martin Atkinson (Angl.), Felix Brych (Nem.), Björn Kuipers (Hol.), Cüneyt Cakir (Tur.), Szymon Marciniak (Poľ.), Mark Clattenburg (Angl.), Milorad Mažič (Srb.), William Collum (Škót.), Svein Moen (Nór.), Jonas Eriksson (Švéd.), Nicola Rizzoli (Tal.), Ovidiu Hategan (Rum.), Damir Skomina (Slovin.), Sergej Karasev (Rus.), Clement Turpin (Fr.), Viktor Kassai (Maď.), Carlos Velasco Carballo (Šp.)