Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Oranjes tlieskali aj domáci priaznivci

Futbalisti Holandska s bronzovými medailami oslavujú víťazstvo v zápase o 3. miesto na MS vo futbale 2014 Brazília - Holandsko na Národnom štadióne v brazílskej Brasilii v sobotu 12. júla 2014. Foto: FOTO TASR/AP

Aj napriek tomu, že Holanďania nezískali pre svoju krajinu premiérový titul, podarilo sa im zapísať do histórie. Prvýkrát ani raz neprehrali v riadnom hracom čase.

Brasilia 13. júla (TASR) - Holandskí futbaloví reprezentanti nadviazali na úspešné ťaženie z MS 2010 v JAR a z Brazílie cestujú s ďalším cenným kovom. Pred štyrmi rokmi im na krk zavesili strieborné medaily, tentokrát odchádzajú domov s bronzovými kovmi po triumfe 3:0 nad domácou reprezentáciou. Hoci po semifinálovej prehre s Argentínou zavládlo v tíme vedenom trénerom Louisom van Gaalom sklamanie, v sobotu večer mohli fanúšikovia vidieť na ich tvárach opäť spokojnosť. O osude stretnutia rozhodli góly Robina van Persieho, Daleyho Blinda a Georginia Wijnalduma. "Oranjes" sa dočkali uznania aj od domácich fanúšikov v podobe potlesku, kým brazílskym hráčom sa ušiel piskot.

"Môžeme sa spätne obzrieť za úspešným šampionátom. Som pyšný na svojich hráčov," vyhlásil po stretnutí Van Gaal.

Futbalisti Holandska Dirk Kuyt (vľavo) a Arjen Robben s bronzovými medailami oslavujú víťazstvo v zápase o 3. miesto na MS vo futbale 2014 Brazília - Holandsko na Národnom štadióne v brazílskej Brasilii v sobotu 12. júla 2014.
Foto: FOTO TASR/AP
Aj napriek tomu, že Holanďania nezískali pre svoju krajinu premiérový titul, podarilo sa im zapísať do histórie. Prvýkrát ani raz neprehrali v riadnom hracom čase, resp. v predĺžení. Prehru im v semifinálovom súboji uštedrila len Argentína, ale až po penaltovom rozstrele. Okrem toho si zapísali zisk prvého bronzu. Po prevzatí medailí im pripravili standing ovation aj brazílski priaznivci. "Musím sa poďakovať všetkým ľuďom v Brazílii za ich úžasnú podporu," citovala agentúra AP Arjena Robbena. "Pre nás je to najlepší možný spôsob, ako ukončiť tento turnaj. Zaslúžime si bronz za to, ako sme hrali. Je to veľký úspech."

Strelec tretieho gólu Georginio Wijnaldum vyzdvihol po stretnutí najmä schopnosť tímu zjednotiť sa. "Pozitívom bola naša odolnosť. Predtým nás Argentína vyradila, ale my sme sa vrátili a vyhrali. Chceli sme zakončiť šampionát čo najlepšie."

Víťaznú rozlúčku s reprezentáciou tak absolvoval aj Van Gaal, ktorý po skončení MS prevezme Manchester United. "Po prehratom semifinále to nebolo jednoduché. Brazília mala navyše možnosť pripravovať sa o deň viac. Mohli sme byť pokojne aj vo finále, Argentína nám to však prekazila. Proti Brazílii sme ale ukázali skutočnú kvalitu," uzavrel 62-ročný kouč.