Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Futbal

Osobnosti veria v postup,Barmoš favorizuje Nemcov,Jurkemik kvarteto

Na archívnej snímke zľava tréner brankárov Miroslav Seman, asistent trénera Štefan Tarkovič a tréner Ján Kozák. Foto: TASR/Michal Svítok

Odpovede v ankete Športovej redakcie TASR pred štartom finálového turnaja EURO 2016 vo Francúzsku.

Bratislava 3. júna (TASR) - Športová redakcia TASR oslovila slovenské futbalové osobnosti v ankete pred štartom finálového turnaja EURO 2016 vo Francúzsku s nasledujúcimi otázkami:


1. Aké sú šance slovenskej reprezentácie na EURO vo Francúzsku?

2. Kto je favorit turnaja a prečo?

3. Kto bude najväčšou hviezdou turnaja, resp. objav šampionátu?



Štefan Tarkovič, asistent reprezentácie SR:


1.

"Sme v skupine, kde je Anglicko najväčší favorit. Aj vzhľadom na to, akú odohral kvalifikáciu, kde desať zápasov vyhral a dostal len tri góly. Máme tam aj ďalšie vyrovnané mužstvá Rusko a Wales. V každom jednom zápase sa budeme snažiť podať maximálny výkon. Samozrejme, našou ambíciou, keďže sme sa už na turnaj dostali, je výsledkovo zvládnuť všetky zápasy a postúpiť zo skupiny."

2.

"Všetky asociácie, ktoré sa tam dostali, tam postúpili z dlhodobej kvalifikácie okrem organizátora s automatickou účasťou. Nik tam nie je náhodou. Vidíme, koľko významných reprezentácií zostalo mimo. Nik nebude slabý. Konkurencia je veľká. Ťažko povedať, kto vyhrá šampionát. Aj z hľadiska rankingu topfavoriti turnaja budú určite Španielsko, Nemecko, vyskočiť môže Taliansko, za "čierneho koňa" by som dal Anglicko. A zabudnúť nemožno ani na organizátora Francúzsko, hoci v ich neprospech hovorí, že nehrali kvalifikáciu, čo môže do určitej miery možno poznačiť ich výkonnosť, na druhej strane majú mnoho výrazných individualít."

3.

"Bol by som veľmi rád, ak by sme aj my mali hráča, ktorý bude hviezdou turnaja, resp. ktorý sa zajagá. Predpoklady na to sú. Čo sa týka ostatných mužstiev, určite bude hviezdou hráč z topštvorky turnaja, resp. finále, ale naozaj ťažko špecifikovať jedno, dve či tri mená, lebo tých mien superkvalitných futbalistov je strašne veľa."




Ladislav Jurkemik, bývalý reprezentačný tréner SR a majster Európy z Belehradu 1976
:

1.

"Momentálne máme skutočne dobrý výber, sú tam hráči s dobrými charaktermi a myslím si, že je veľká šanca dostať sa zo skupiny ďalej. Podľa mňa nebudeme mať najväčšie problémy s Angličanmi ani s Walesanmi, ale s Rusmi. Na ostrovanov vieme hrať. Rusi sa teraz skonsolidovali, konečne majú domáceho trénera Leonida Sluckého. Pre nás budú nepríjemní, hrajú futbal, ktorý nám veľmi nevyhovuje."

2.

"Pre mňa sú to štyri mužstvá - Španielsko, Francúzsko, Nemecko a môj čierny kôň Belgicko. Keď si teraz pozriete v televízii futbal, všade sú Belgičania. Majú hráčov v popredných európskych kluboch a hrajú tam dobre. Tam je Hazard, tam Mertens, tam je Lukaku. Sú vo veľkých kluboch a všetci tam aj hrávajú. To keď dá tréner dobre dokopy, musí to byť veľká kvalita. Ale pre mňa sú najväčší favoriti aj tak Francúzi. Doma to vyhrajú rovnako ako v roku 1984."

3.

"To je naozaj ťažká otázka, ale možnože Antoine Griezmann. Je to hráč, ktorý teraz vyskočil veľmi vysoko. Podľa mňa by mu pomohlo, keby hral v nejakom ešte lepšom klube, Reale, Barcelone, či Manchestri a získal by ešte väčší punc. Ale každopádne je to jeden vynikajúci futbalista."



Jozef Barmoš, bývalý čs. reprezentant a tréner, majster Európy z roku 1976:

1.

"Myslím si, že by sa mohli dostať medzi postupovú trojicu v skupine. Tým pádom by splnili aj niečo nad rámec toho, čo možno očakáva spoločnosť. Mali by vsádzať na rovnaké zbrane, ktoré ukázali v úspešnej kvalifikácii - dobrá defenzíva, veľmi dobrá organizácia hry, minimum alebo takmer žiadne individuálne chyby, rýchly protiútok s dôrazným a presným zakončením, prípadne nejaký iný individuálny výtvor hráča.

2.

"Favorizujem Nemcov. Ako ich poznám, bude u nich panovať tímový duch. Je to nezlomný, typický turnajový mančaft, ktorý naberá fazónu každým zápasom. V domácom prostredí budú takisto veľmi silní Francúzi, svoju dominanciu by mohli potvrdiť Španieli, prekvapiť môžu Belgičania, prípadne niekto iný, možno Česi. Nepredpokladám senzácie typu Dánsko z roku 1992 či Grécko z roku 2004. Môže sa stať, že nejaký outsider, ako napríklad Albánsko, bude hrať pekný futbal a bude pre ostatné mužstvá ťažkým súperom, ale tak ďaleko sa nedostane."

3.

"O vyloženej hviezde šampionátu by som nehovoril. Veľká kvalita je v nemeckom kádri - majú brankára Manuela Neuera, dispečera stredu poľa Toniho Kroosa či zakončovateľa Thomasa Müllera. Plejádu kvalitných hráčov má v tíme Belgicko, z ktorých by niekto mohol pretŕčať nad ostatnými - napr. Romelu Lukaku, Kevin de Bruyne, Christian Benteke. Po prvých zápasoch sa môže vynoriť aj hráč, s ktorým sme v prognózach nepočítali. Veľmi to však nepredpokladám, skôr pôjde o známeho futbalistu z európskych klubových súťaží, ktorý potvrdí svoju dobrú formu nejakými mimoriadnymi výkonmi."



Ján Pivarník, bývalý čs. reprezentant a majster Európy z r. 1976:

1.

"Šance máme také isté, ako všetci naši súperi v skupine. Ani jeden zápas nebude ľahký a jednoznačný, očakávam vyrovnané partie. Dôležité bude, aby sme v prvom zápase s Walesom neprehrali. Ísť potom na Rusov s tým, že musíme vyhrať, by nebolo dobré. Poviem to takto - ani nám pred 40 rokmi nikto neveril a napokon sme to dotiahli až k titulu majstrov Európy."

2.

"Francúzi majú veľmi dobré mužstvo a pre mňa sú favoritmi na titul, hoci budú pod tlakom. To isté už zažili v roku 1998 na majstrovstvách sveta, ale vtedy mali kvalitnejší tím a dokázali zvíťaziť. Na druhej strane tá ohromná kulisa fanúšikov bude stáť na ich strane a to je veľká podpora. Okrem Francúzov si myslím, že to ďaleko môžu dotiahnuť aj Nemci a Španieli."

3.

"Myslím si, že vo výbornom svetle uvidíme Cristiana Ronalda, ktorého však v závere sezóny limitovali zranenia a ani vo finále Ligy majstrov nepodal dobrý výkon. Z belgického tímu sa mi páči Eden Hazard a z francúzskeho Paul Pogba, ktorý je ešte mladý a čaká ho veľká budúcnosť. Vyskočiť však môže aj niekto ďalší. Skoro na každom šampionáte to tak býva, že niekto prekvapí."



Ľubomír Moravčík, bývalý čs. a slovenský reprezentant:

1.

"Rovnaké, aké majú ostatné reprezentácie na šampionáte. Šance všetkých účastníkov, teda okrem zopár favoritov, ktorými sú Nemecko, Francúzsko, Španielsko či Anglicko, sú úplne vyrovnané, takže Slovensko by mohlo postúpiť do štvrťfinále. Máme celkom vyvážené mužstvo."

2.

"Spomedzi favoritov zabojujú o titul majstrov Európy určite klasicky Nemci, domáce prostredie môže pomôcť Francúzom, predchádzajúce dva šampionáty opanovali Španieli. Tento rok disponujú kvalitným výberom Angličania. Možno však ďaleko prenikne nejaký čierny kôň a možno sa ním stane práve Slovensko."

3.

"Popredné reprezentácie majú vo svojich radoch stabilné hviezdy. Lídrom nášho tímu je jednoznačne Marek Hamšík, ale defenzívu drží pohromade kapitán Martin Škrtel."



Pavel Hapal, tréner slovenskej reprezentácie do 21 rokov:

1.

"Už som povedal, že Slovensko alebo Česko dosiahne úspech, takže uvidíme, ktoré mužstvo na tom v konečnom účtovaní bude lepšie. Minulé stretnutie v Nemecku ukázalo obrovskú kvalitu a súdržnosť, ktoré panujú v slovenskom tíme. Z tohto dôvodu verím, že by Slovensko mohlo byť vo Francúzsku úspešné."

2.

"Ťažko odhadnúť celkového favorita šampionátu, majstrovstvá Európy bývajú zakaždým dosť vyrovnané. Sú tam turnajové výbery ako Nemecko, azda sa bude dariť Francúzom v domácom prostredí, ale nedovolím si tipovať celkového víťaza, uvidíme. Reprezentácie v Európe sú neskutočne vyrovnané, takže rozhodovať budú maličkosti. Ťažko povedať, či sa môžu zopakovať prekvapenia, akými boli Dánsko v roku 1992 a Grécko v roku 2004."

3.


"Pre mladých reprezentantov je štart na takomto významom podujatí vždy veľké povzbudenie do ďalšej aktívnej činnosti, napríklad vo švédskom tíme je niekoľko majstrov Európy do 21 rokov z minuloročného šampionátu tejto vekovej kategórie v Česku. Mladí hráči dostanú príležitosť, aby sa ukázali a vydarene pokračovali vo svojej kariére."