Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Pobrežie Slonoviny - Japonsko 2:1, Drogbov príchod zmenil dej

Didier Drogba Foto: TASR/AP Photo

Rozhodujúcim momentom za stavu 0:1 bol príchod nedoliečeného Didiera Drogbu po hodine hry.

Recife 15. júna (TASR) - Futbalisti Pobrežia Slonoviny vyhrali v nedeľu nadránom SELČ v C-skupine MS v brazílskom Recife nad Japonskom 2:1. Rozhodujúcim momentom za stavu 0:1 bol príchod nedoliečeného Didiera Drogbu po hodine hry, ktorý okamžite zmenil rozprestrel ofenzívne štrukútry afrického tímu a ten v rýchlom slede skóre otočil.

"Sloni" sa vo štvrtok 19. júna stretnú v Brasilii s Kolumbiou o 18.00 SELČ a o 6 hodín neskôr má v Natale výkop zápas Japoncov s Grékmi.

Priebeh zápasu

Po úvodnej oťukávačke patrilo takmer 15 minút africkému tímu. Aj bez Drogbu pôsobil sebavedome, lebo jeho hráči v ofenzíve demonštrovali svoje technické a kombinačné zručnosti. Pravda, len po šestnástku, spoza nej preletelo z pravej strany do vápna zopár jedovatých centrov, ináč si pohyblivá japonská obrana pozície držala. Japonci za hustého dažďa potom udreli ako blesk z jasného neba - Honda si skvele prevzal aut hodený k hranici šestnástky a jeho bomba z prvej rozvlnila sieť. Štatistu mu robil mozog "slonov" YaYa Toure, ale pozoruhodná bola diera v celom systéme tímu.

Ten kolaboval aj v nasledujúcich minútach a ďalšie dve obrovské šance mali Učida a opäť Honda. Vďaka neúnavnému špílmachrovi Afričania svoje štruktúry stabilizovali a vo svižnom tempe dobýjali pohyblivé hradby súpera. V 36. minúte Boka parádne vypálil z 30 metrov, ale Kawašima tiež parádne zakročil. Vzruchov pribúdalo, ale herne dominujúci tím pôsobil v koncovke bezradne, naopak Japonci, aj keď dopredu podnikali minimum, boli neustále nebezpeční.

Futbalisti Pobrežia Slonoviny (na snímke) vyhrali v nedeľu nadránom SELČ v C-skupine MS v brazílskom Recife nad Japonskom 2:1.
Foto: TASR/AP Photo
Kolektív z Ázie po obrátke naznačil, že mieni zotrvať vo svojom "betónovaní" a kmitajúc dopredu len vtedy, keď sa rysuje prečíslenie. Ani v prejave súpera sa nič nezmenilo, v poli dominoval, ale riešenia v okolí v šestnástke, tobôž v nej nemal. A tak po hodine naskočil do hry za obrovského aplauzu nedoliečený Drogba. Už po pár minútach sa prejavila zmena v systéme. Keďže na ihrisku boli štyria útočníci a ten čerstvý stiahol zvláštnu pozornosť japonskej obrany, na pravej strane sa do krídelných priestorov vysunul krajný obranca Aurier a jeho skvelý center usmernil spoza päťka hlavou do siete Bony.

O chvíľu už bolo 2:1 pre "slonov", keď sa takmer navlas zopakovala gólová situácia, akurát teraz bol na jej konci Gervinho a nohou. V zmenených pomeroch Japonci nemali nárok, keďže ich rýchlosť a snaha na ofenzívny tlak nestačili, naopak súper presvedčivo kontroloval dianie. V 81. minúte Drogba pohrozil z voľného kopu z 30 metrov a o tri minúty neskôr mal vo vnútri šestnástky veľkú šancu. Gervinho veľmi-veľmi zle vyriešil rýchlu kontru troch na dvoch a to bolo všetko.

Hlasy po zápase (AP, Reuters):

Sabri Lamouchi, tréner P. Slonoviny: "Keď nastúpil Didier Drogba, všetko sa zmenilo. Keď máte na ihrisku hráča tohto kalibru, ste veľmi šťastný. Samozrejme, že bol frustrovaný z toho, že sedel na lavičke. Ale keď ste videli jeho radosť, keď sa skončil zápas... je to šampión."

Alberto Zaccheroni, tréner Japonska: "Očakával som iný výkon, chcem analyzovať zápas a porozprávam sa s hráčmi. Viem, že vedia hrať lepšie, pretože to už veľakrát dokázali. Máme pred sebou ešte dva zápasy a musíme zachovať dobrú morálku."

Eidži Kawašima, brankár Japonska: "Musíme zmeniť našu mentalitu. Je ťažké prijať prehru hneď v prvom zápase. V ďalšom musíme na ihrisku odovzdať všetko. Po tom, čo nastúpil Drogba, boli viac sebavedomí. Zmenilo to zápas."


C-skupina, 1. kolo:
Pobrežie Slonoviny - Japonsko 2:1 (0:1)
Góly:
64. Bony, 66. Gervinho - 16. Honda. ŽK: Bamna, Zokora - Jošida, Morišige. Rozhodovali: Osses - Astroza, Romana (všetci Čile), 46.000 divákov.

Pobrežie Slonoviny: Barry - Aurier, Bamba, Zokora, Boka (75. Djakpa) - Tiote, Y. Toure, Die (62. Drogba) - Kalou, Bony (78. Ya Konan), Gervinho

Japonsko: Kawašima - Učida, Jošida, Morišige, Nagatomo - Jamaguči, Hasebe (54. Endo) - Okazaki, Honda, Kagawa (86. Kakitani) - Osako (67. Okubo)

Tabuľka D-skupiny:
1. Kolumbia 1 1 0 0 3:0 3
2. P. Slonoviny 1 1 0 0 2:1 3
3. Japonsko 1 0 0 1 1:2 0
4. Grécko 1 0 0 1 0:3 0


Listina strelcov gólov na 20. MS vo futbale v Brazílii:

28 gólov po 8. zo 64 zápasov:

2 góly: Neymar (Bra.), Arjen Robben, Robin van Persie (obaja Hol.)

1 gól: Tim Cahill (Aus.), Oscar (Bra.), Alexis Sanchez, Jean Beausejour, Jorge Valdivia (všetci Chile), Joel Campbell, Oscar Duarte, Marco Urena (všetci Kostarika), Wilfried Bony, Gervinho (obaja P. Slonoviny), Daniel Sturridge (Ang.), Mario Balotelli, Claudio Marchisio (obaja Tal.), Keisuke Honda (Jap.), Pablo Armero, James Rodriguez, Teofilo Gutierrez (všetci Kol.), Oribe Peralta (Mex.) Stefan de Vrij (Hol.), Xabi Alonso (Šp.), Edinson Cavani (Uru.)

vlastné góly:
Marcelo (Braz.)


Zoznam žltých a červených kariet na 20. MS vo futbale v Brazílii:

Po 8. zo 64 zápasov:

červené karty (1): Maxi Pereira (Uru.)
červené karty po 2. žltej karte (0):

žlté karty (25):
Austrália (3): Mark Milligan, Mile Jedinak, Tim Cahill
Holandsko (3): Jonathan de Guzman, Robin van Persie, Stefan de Vrij
Uruguaj (3): Diego Lugano, Martin Caceres, Walter Gargano
Brazília (2): Luiz Gustavo, Neymar
Pobrežie Slonoviny (2): Didier Zokora, Souleymane Bamba
Grécko (2): Dimitrios Salpingidis, Sokratis
Japonsko (2): Masato Morišige, Maja Jošida
Chorvátsko (2): Dejan Lovren, Vedran Čorluka
Chile (1): Charles Aranguiz
Anglicko (1): Raheem Sterling
Kamerun (1): Dany Nounkeu
Kolumbia (1): Carlos Sanchez
Mexiko (1): Hector Moreno
Španielsko (1): Iker Casillas