Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Paríž St. Germain získal doma všetky trofeje, aj posledný Ligový pohár

Futbalista Paríža St. Germain Kylian Mbappe (uprostred), ktorý nehral pre zranenie, sa teší so spoluhráčmi po tom, čo sa stali historicky poslednými víťazmi Ligového pohára vo Francúzsku v Paríži v piatok 31. júla 2020. V piatkovom finále na národnom štadióne Stade de France futbalisti PSG zdolali Olympique Lyon v jedenástkovom rozstrele 6:5 po tom, ako sa duel v riadnom hracom čase i predĺžení skončil bez gólov.Zverenci Thomasa Tuchela slávili aj ligový titul v predčasne skončenej sezóne Ligue 1, pred týždňom triumfovali vo Francúzskom pohári a po ročníku 2017/2018 opäť dosiahli domáce treble. V hre sú ešte aj v Lige majstrov, 12. augusta nastúpia v lisabonskom štvrťfinále proti Atalante Bergamo. Coupe de la Ligue sa stal minulosťou, od nasledujúcej sezóny sa spomedzi piatich najlepších súťaží v Európe bude hrať Ligový pohár už iba v Anglicku. Foto: TASR/AP

Parížania oslavovali zisk trofeje opäť po týždni, keď predtým triumfovali vo Francúzskom pohári.

Paríž 1. augusta (TASR) - Futbalisti Paríža St. Germain potvrdili svoju dominanciu na francúzskej scéne. V piatok zdolali Lyon po bezgólovom zápase v penaltovom rozstrele 6:5 a stali sa historicky poslednými víťazmi Ligového pohára. Súťaž, v ktorej na rozdiel od národného pohára nastupovali výlučne profesionálne mužstvá, sa totiž Francúzi rozhodli zrušiť.

Parížania oslavovali zisk trofeje opäť po týždni, keď predtým triumfovali vo Francúzskom pohári. Titul národného šampióna im patrí, hoci sezónu ukončili v krajine galského kohúta predčasne. Treble si na svoje konto pripísali štvrtýkrát z predchádzajúcich šiestich sezón. Na domácej scéne získali 25 trofejí z 36 možností. "Vedeli sme, že tento zápas bude bolieť, veď sme nastúpili proti osemfinalistovi Ligy majstrov. Som hrdý na svojich hráčov. Makajú spoločne, trpia spoločne. Dosiahli sme maximum a môžeme sa sústrediť na naše štvrťfinále v Lige šampiónov," vyjadril spokojnosť na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Thomas Tuchel, ktorý pripomenul, že PSG vyhral pred sezónou aj Trophée des Champions, teda Francúzsky superpohár. Pozbieral tak štyri trofeje.

Piatkový duel sa hral v náročných podmienkach, teplomer ukazoval 33 stupňov Celzia. Do hľadiska mali obmedzený prístup aj diváci, na Stade de France ich bolo 5000. "Vyhrať pohár vo Francúzsku nie je jednoduché. O tom sme sa presvedčili vlani. Zásluhu na zisku tejto trofeje má veľa hráčov, ktorí v priebehu ročníka nastúpili. Je to kolektívny úspech," povedal stredopoliar PSG Ander Herrera.

Parížania už pred vypuknutím pandémie koronavírusu stihli postúpiť do štvrťfinále Ligy majstrov, v ktorom si zmerajú sily s Atalantou Bergamo. Lyon má pred sebou ešte odvetu osemfinále, 7. augusta nastúpi na pôde Juventusu Turín, v prvom zápase zvíťazil 1:0. Ak sa Lyonu nepodarí triumfovať v najprestížnejšej európskej súťaži, v budúcej sezóne sa nepredstaví v pohárovej Európe prvýkrát od ročníka 1996/97.