Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Pelé, Messi i Ronaldo vzdali úctu Di Stefanovi

Na archívnej snímke z 25. augusta 1963 Alfredo Di Stefano Foto: TASR/AP

Brazílska legenda Pelé vyhlásila, že Di Stefano má veľkú zásluhu na tom, že v Európe hrá v súčasnosti množstvo hráčov z krajín Latinskej Ameriky.

Madrid 8. júla (TASR) - Bývalí i súčasní hráči vzdali úctu legendárnemu futbalovému útočníkovi Realu Madrid Alfredovi Di Stefanovi. Ten zomrel v pondelok vo veku 88 rokov na následky infarktu.

"Don Alfredo nás opustil, ale navždy zostane v našich srdciach. Legendy nikdy nezomierajú. Vďaka za všetko Maestro," napísala súčasná hviezda "bieleho baletu" Cristiano Ronaldo na sociálnej sieti Twitter. Argentínčan Lionel Messi, ktorý sa na MS v Brazílii pripravuje na stredajšie semifinále proti Holandsku, vyzdvihol ľudské kvality Di Stefana. "Skvelý muž na ihrisku i mimo neho. Svet dnes prišiel o legendu. Moje myšlienky sú s jeho rodinou a priateľmi," uviedol Messi prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Brazílska legenda Pelé vyhlásila, že Di Stefano má veľkú zásluhu na tom, že v Európe hrá v súčasnosti množstvo hráčov z krajín Latinskej Ameriky. "Boh opatruj jeho dušu. Vďaka nemu sa otvorili hranice futbalového sveta," napísal Pelé na Twitteri.

Di Stefano, prezývaný pre svoju rýchlosť "La Saeta Rubia" (v preklade blonďavý šíp), trpel srdcovými problémami od roku 2005. Po infarkte myokardu mu lekári voperovali kardiostimulátor a štvornásobný bajpas.

Rodák z Argentíny začínal svoju futbalovú kariéru v klube River Plate, odtiaľ odišiel do kolumbijského Millionariosu. V rokoch 1953 až 1964 obliekal dres Realu Madrid. Za "biely balet" odohral viac ako 600 zápasov a strelil 400 gólov. Získal s ním osem titulov majstra krajiny. V klube pôsobil aj počas trénerskej kariéry v období 1982 - 1984, avšak bez veľkého úspechu. Od roku 2000 bol jeho čestným prezidentom.