Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Platini považuje Blatterovo rozhodnutie za ťažké, odvážne a správne

Súčasný prezident UEFA Michel Platini Foto: TASR/AP

Francúz sa už minulý piatok pred voľbou šéfa FIFA pokúsil presvedčiť Blattera k odchodu.

Nyon 2. Júna (TASR) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini privítal prekvapujúce oznámenie Josepha Blattera. Švajčiar sa v utorok rozhodol predčasne skončiť vo funkcii šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

"Bolo to ťažké rozhodnutie, odvážne rozhodnutie a správne rozhodnutie," citovala agentúra dpa slová Platiniho. Francúz sa už minulý piatok pred voľbou šéfa FIFA pokúsil presvedčiť Blattera k odchodu.

Za "absolútne správny" považuje Blatterov krok aj prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Wolfgang Niersbach: "Je však tragické, že to neurobil skôr. Mohol ušetriť samého seba a nás všetkých tiež."

"Tlak bol priveľký. Nikdy by nenašiel pokoj, či už nesie vinu alebo nie," reagoval legendárny Nemec Franz Beckenbauer, ktorý Blattera podporoval.

Jeden z najväčších odporcov Blattera, šéf anglickej asociácie FA Greg Dyke uviedol: "Vítame dnešné vyhlásenie a veríme, že je to dobrá správa pre FIFA a pre svetový futbal. Zmena na vrchole FIFA je nevyhnutým prvým krokom pre skutočnú reformu." Bývalý anglický reprezentant Gary Lineker netajil prekvapenie: "Nemôžem tomu celkom uveriť..."

Bývalý portugalský reprezentant a jeden z pôvodných adeptov na kreslo prezidenta FIFA Luis Figo označil odstúpenie Seppa Blattera za "pekný deň pre FIFA i celý svetový futbal". Podľa neho teraz treba "zodpovedne a v pokoji nájsť globálne riešenie na odštartovanie novej éry dynamiky, transparentnosti a demokracie v rámci FIFA".

Ruský minister športu Vitalij Mutko označil krok Blattera za "statočný" s tým, že jeho rozhodnutie by malo pomôcť odstrániť rozpory v rámci FIFA. "Pre futbalovú rodinu je to nečakané rozhodnutie, ale je to jeho rozhodnutie a statočné rozhodnutie, s láskou pre FIFA," dodal Mutko.

Bývalý kandidát na post šéfa FIFA Jerome Champagne pre Reuters reagoval: "Blatter obetoval sám seba za FIFA, za štruktúru, ktorej bol tvorcom a ktorú miloval." Britský minister pre kultúru, média a šport Johnn Whittingdale: "Dúfam, že futbal sa teraz spamätá. Priepasť vytvorenú Blatterom treba preklenúť."

Hovorkyňa Európskej komisie pre šport Nathalie Vandystadtová uviedla: "Je to dôležitý krok, ale ešte bude veľa práce. Teraz očakávame dlhý proces zmien potrebný na obnovenie dôvery a nastavenie solídneho systému správy vo FIFA."

Bývalý brazílsky reprezentant a dnes senátor Romario považuje koniec Blattera za "najlepšiu správu". Majster sveta z roku 1994 prostredníctvom facebooku dodal: "Začína sa nová éra vo svetovom futbale."