Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Platini odmieta obvinenia z korupcie pri hlasovaní za Katar

Prezident UEFA MICHEL PLATINI. Foto: TASR/AP

Daily Telegraph v utorok informoval, že Platini sa tajne stretol so svojím vtedajším kolegom z FIFA Mohamedom bin Hammamom z Kataru krátko pred decembrovým hlasovaním o dejisku šampionátu.

Nyon 3. júna (TASR) - Viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini kritizoval britské noviny, ktoré ho spojili s korupciou pri výbere dejiska majstrovstiev sveta v roku 2022 v Katare.

Daily Telegraph v utorok informoval, že Platini sa tajne stretol so svojím vtedajším kolegom z FIFA Mohamedom bin Hammamom z Kataru krátko pred decembrovým hlasovaním o dejisku šampionátu. Právo usporiadať šampionát získal blízkovýchodný emirát.

Denník tak nadviazal na informácie, ktoré sa objavili v Sunday Times. Podľa britského periodika "osoba zasvätená do pomerov v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA)" poskytla "stovky miliónov emailov, účtov a ďalších dokumentov", ktoré dokumentujú platby vo výške päť miliónov dolárov od bin Hammama pre ďalších predstaviteľov organizácie. Bývalý člen výkonného výboru FIFA a niekdajší prezident Ázijskej futbalovej konfederácie mal podplácaním získať podporu pre svoju krajinu.

"Nepodložené fámy, ktoré majú poškodiť moju povesť," reagoval prezident UEFA. "Pripadá mi zvláštne, že konverzácia s ďalším členom výkonného výboru FIFA sa náhle môže premeniť na 'štátnu záležitosť'." Platini dodal, že je prirodzené, že sa často stretával s dlhoročným členom FIFA aj v roku 2010.

"Počas tých rozhovorov bola témou moja potenciálna kandidatúra na prezidenta FIFA. Pán bin Hammam sa ma snažil presvedčiť, aby som išiel do volieb v roku 2011," uviedol.

Hammam chcel byť prezidentom FIFA

Po tom, čo Katar získal právo hostiť MS 2022, bin Hammam sa pokúsil zosadiť Seppa Blattera z prezidentského kresla FIFA. O jeho snahe dohodnúť sa s Platinim na hlasoch predstaviteľov UEFA vtedy informovali viaceré médiá.

Krátko pred voľbami však katarský funkcionár stiahol svoju kandidatúru, keďže FIFA sa ho chystala suspendovať za to, že si údajne kúpil hlasy karibských predstaviteľov. Blatter tak nemal žiadneho protivníka a voľby vyhral.

Bin Hammam škandál síce prekonal, ale neskôr rezignoval, keď FIFA začala prešetrovať účty Ázijskej futbalovej konfederácie.

Etická komisia FIFA medzičasom spustila vyšetrovanie úspešných kandidatúr Kataru (2022) a Ruska (2018) a o ich výsledkoch by mala informovať na budúci týždeň. Šéfom vyšetrovacieho tímu je newyorský právnik Michael Garcia.

Platini hlasoval pre oboch víťazov, podľa niektorých médií však pod tlakom od vtedajšieho francúzskeho prezidenta Nicloasa Sarkozyho, ktorý údajne chcel podporiť emirát bohatý na nerastné suroviny.

"Chcem znova zdôrazniť, že som ako jediný člen Výkonného výboru FIFA verejne povedal, komu som dal svoj hlas. To je dôkaz o mojej transparentnosti," citovala Platiniho agentúra AP.