Londýn 10. septembra (TASR) - Argentínčan Mauricio Pochettino si myslí, že titul pre víťaza Premier League za sezónu 2016/17 by mal po priznaných finančných priestupkoch londýnskej Chelsea patriť futbalistom Tottenhamu. Súčasný tréner reprezentácie USA bol vtedy trénerom Spurs a so svojimi zverencami obsadil druhé miesto.
Anglická FA potrestala na konci júla Chelsea pokutou 10 miliónov libier (približne 11,76 milióna eur) a podmienečným zákazom prestupov na dva prestupové termíny. Dôvodom mali byť priestupky týkajúce sa agentov, spolupráce so sprostredkovateľmi a investícií tretích strán do hráčov. Tie mali pochádzať najmä z obdobia medzi rokmi 2011 až 2018 a nahlásilo ich nové vedenie klubu v roku 2022, keď práve kupovalo klub od ruského miliardára Romana Abramoviča.
Tímu však neudelili žiadne športové sankcie a podľa Pochettina by mal byť titul udelený inému tímu. „Mali by sme vyhrať jeden titul, jednu Premier League. Ak je pravda, že sa diali podobné veci, určite si zaslúžime byť šampiónmi, pretože sme boli druhí najlepší,“ vyjadril sa argentínsky tréner v rozhovore pre The Guardian. Tottenham ukončil sezónu s najmenším počtom prehier, strelil najviac gólov a inkasoval najmenej. V konečnom dôsledku však stratil sedem bodov na majstra.
Prípad sa týka platieb v hodnote niekoľkých miliónov libier vyplatených neregistrovaným agentom v súvislosti s prestupmi Edena Hazarda, Davida Luiza či Nemanju Matiča. Všetci boli súčasťou majstrovského tímu. „Potrestali ich a priznali to. Je úplne prirodzené povedať, že sme pred sezónou nemali rovnaké podmienky. S rovnakými možnosťami sme mohli podpísať hráčov, ktorí by náš tím ešte viac zlepšili. Nie je to sťažnosť. Je to skrátka pravda,“ pokračoval Pochettino.
Argentínčan po angažmáne v PSG viedol Chelsea v ročníku 2023/2024. „Fanúšikovia Chelsea sa na mňa budú hnevať, ale ja to nedávam za vinu hráčom a ani trénerom. Boli skvelí. Ale ak by niečo podobné spravil náš klub, priznal by som, že si to nezaslúžime,“ uviedol 54-ročný kouč.
V anglickom futbale tradične nechcú autority odoberať tituly v prípadoch porušenia pravidiel. To podľa Pochettina vysiela ten najhorší možný signál. V rozhovore zároveň hovoril o nadšení z novej zmluvy v reprezentácii USA a v prípade, že by sa situácia vyvinula inak, mohol sa v minulej sezóne vrátiť do Tottenhamu.