Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Kabína nováčika z Podbrezovej žije pred štartom ligy odhodlaním

Tréner A-tímu FO ŽP Šport Podbrezová Jaroslav Kentoš počas predsezónnej tlačovej konferencie Foto: TASR/Branislav Račko

Prezident klubu Július Kriváň neskrýva značné očakávanie v historickej premiére.

Podbrezová 8. júla (TASR) - Ak by sa mikroklíma kabíny preniesla do zápasov Fortuny ligy, tak by diváci ocenili nesmiernu chuť a odhodlanie nováčika zo ŽP Šport Podbrezová pred úvodným zápasom na Slovane. Žiadne obavy, žiadny stres hráčov nezväzujú a ponúka sa aj priorita, hrať na hranici možností a vyhnúť sa priamemu boju o záchranu.

Tréner Jaroslav Kentoš pochválil úsilie v príprave. "Dopadla dobre, no zranil sa nám Vraťo Greško, má svalové zranenie a pravdepodobne si nezahrá prvý zápas. Inak máme za sebou výborné sústredenie v rakúskom Obertraune, stretli sme sa s kvalitnými súpermi, využívali perfektné podmienky. Súperov sme si vybrali takých, aby nás preverili aj vo vyššom tempe a v ňom sa ukázali naše slabiny, na ktorých musíme popracovať. Aj konkurencia v tíme vplýva pozitívne na hráčov, stmelený kolektív považujem za našu najväčšiu zbraň."

Pohyby v kádri tréner nevylučuje. "Ak nájdeme vhodný typ, ktorý by chcel hrať za Podprezovú, tak sa nebránim doplniť mužstvo, prvý zápas nám však najlepšie napovie, ako na tom sme. Tabuľkový cieľ konkrétny nemáme, len sa vyhnúť priamemu boju o záchranu. Čo bude navyše, to privítame. Naša hra, ak by zostala na úrovni z druhej ligy, možno postačí, možno nie, ťažko teraz niečo predvídať. Bude to o vyššom tempe, aj keď niektoré výkony v druhej lige mali parametre najvyššej súťaže."

Obavy Jaroslav Kentoš zaháňa presvedčením, že príprava padla na úrodnú pôdu. "V lete sme pracovali na odolnosti hráčov, trénovali sme vo vyšších intenzitách a ja verím, že aj vo vyššom tempe si ustrážia chyby. Pred tri a pol rokom som prišiel do Podbrezovej, na futbal chodilo zo 300 ľudí, no postupne eufória do hľadiska pritiahla aj ľudí zo širšieho okolia. Verím, že ich doslova pobláznime a že budú fungovať lákadlá, čiže mená súperov a výkony našich hráčov. Predpokladám však, že prvý ročník nášho pôsobenia vo Fortune ligy budú najmä o zbieraní skúseností."



Prezident klubu Július Kriváň neskrýva značné očakávanie v historickej premiére. "Nášmu futbalu fandí celé Horehronie a my sa vynasnažíme, aby sa každý divák u nás dobre cítil a aby aj zázemie zodpovedalo najvyššej súťaži. Hráčom sme povedali, že postupom si našu dôveru zaslúžili aj naďalej a káder zostal na 90 percent pohromade. Väčšina z neho pochádza od Banskej Bystrice vyššie na Horehron a bude to určite aj o srdci. V každej jednej formácii by sa zišla nejaká posila, takže pribudnú maximálne štyria noví hráči. Základnému kádru veríme a aj tomu, že vybojuje miesto mimo záchranárskych, reálne by sme sa mohli pohybovať medzi 5. až 10. priečkou. Som presvedčený, že môžeme odohrať dôstojné partie so všetkými mužstvami. Nepociťujeme tlaky z prehnaných cieľov, alebo z toho, že by sme sa mali nahrnúť do nejakého popredia."

Rozpočet Július Kriváň neupresnil, to však neznamená, že nemá mantinely. "Som obchodník, celý život narábam s konkrétnymi vecami a keby som teraz povedal číslo, bude vymyslené. Výška rozpočtu nie je prehnaná, oproti predchádzajúcej sezóne percento nárastu sa zastaví na jednomiestnom čísle. Ak uzavrieme všetky zmluvy, výšku rozpočtu zverejníme, nerobí nám to problém."

Silná devíza v klube sa ponúka, vyplácať aj naďalej hráčov bez dlžôb. "Šport v každom našom klube funguje ako zábava, to je naša filozofia," zdôrazňuje prezident. "Uvedomujeme si aj, že hráči za svoju prácu v klube si zaslúžia peniaze. V tomto sme nikdy problém nemali, nikdy sme s výplatami nemeškali a nikdy sa nestalo, že v akomkoľvek našom klube pod strechou železiarní bolo inak."

Ivan Minčič, kapitán, vyzdvihol zdravú atmosféru v kabíne, bez nejakých stresov, alebo obáv. "Nervozita nami nelomcuje, je mierna, na ihrisku opadne. Vládne nadšenie, pre viacerých to bude veľká premiéra, navyše v prvom kole na Slovane. Veľké oči nemáme, musíme sa najskôr prejaviť na ihrisku, v každom prípade sa pokúsime vyhnúť boju o záchranu."

Podľa kapitána v prípravných ťažkých zápasoch sa snažili vychytať všetky muchy. "Až neskôr zistíme, či splnili účel. Veríme, že aj nejaký bod na Slovane vydolujeme. Záapsy nopáčika s majstrom sú špecifické, nikde nie je napísané, že nemôžeme ukradnúť majstrovi aj tri body."

Káder mužstva

brankári: Jozef Hanák, Juraj Baláž, Patrik Babiák, Andrej Maťašovský, obrancovia: Ivan Minčič, Nikola Andrič, Ľuboš Kupčík, Vratislav Greško, Ján Nosko, Gabriel Snitka, Ján Gajdošík, stredopoliari: Milan Harvilko, Tomáš Galo, Pablo Podio, Matej Kochan, Lukáš Kožička, Juraj Pančík, Michal Pančík, útočníci: Štefan Gerec, Blažej Vaščák, Igor Ležaič, Dominik Kunca

príchody: Ján Nosko (návrat z hosťovania v Dukle B. Bystrica), Dominik Kunca (hosťovanie z MFK Zemplín Michalovce), Andrej Maťašovský (hosťovanie z MFK Dubnica), Juraj Hovančík (v riešení z MFK Košice)

odchody: Hector Tubonemi (hosť. Zemlín Michalovce), Július Szöke (hosť. Zlaté Moravce), Michal Mózer (hosť. L. Mikuláš), Ivan Očenáš (hosť. Pohronie D. Ždaňa), Stanislav Morháč (hľadá si klub), Tomáš Čekovský (hľadá si klub)

realizačný tím

tréner: Jaroslav Kentoš, asistent: Branislav Benko, kondičný tréner: Roman Snopko, vedúci mužstva: Radoslav Kupec, fyzioterapeut: Pavel Purdek, masér: Jozef Chovanec

Výsledky prípravných zápasov

MFK Ružomberok - ŽP Šport Podbrezová 1:2, Podbrezová - Zlaté Moravce 0:0, Podbrezová - Pohronie D. Ždaňa 1:1, Dinamo Moskva - Podbrezová 2:0, TSV 1860 Mníchov - Podbrezová 0:0, FC Zestafoni - Podbrezová 2:2