Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

VIDEO: Hanba Angličanov, rasizmus fanúšikov Chelsea v parížskom metre

Ilustračné foto. Foto: Screenshot

Futbaloví fanúšikovia The Blues nepustili do metra francúzskeho černocha.

Londýn 18. februára (TASR) - Francúzska a britská polícia spolupracujú pri vyšetrovaní rasistického incidentu v parížskom metre pred utorňajším duelom futbalovej Ligy majstrov medzi Parížom St. Germain a Chelsea Londýn. Anglickí fanúšikovia podľa amatérskeho videozáznamu nedovolili mužovi čiernej pleti nastúpiť do vozňa a skandovali pri tom slogan "my sme rasisti". Prípad už pod svoju kuratelu prebral úrad parížskej prokuratúry.



Videozáznam od britského rezidenta žijúceho v Paríži zverejnil na svojej webstránke denník The Guardian. Ukazuje, ako sa asi hodinu pred futbalovým stretnutím snaží muž čiernej pleti dostať do preplneného vozňa na stanici metra Richelieu-Drouot, ale skupina mužov ho opakovane vytláča von skandujúc "my sme rasisti, my sme rasisti, tak sa nám to páči".

Hovorca londýnskeho klubu označil správanie sa fanúšikov za "odporné" a vyjadril plnú podporu polícii pri vyšetrovaní prípadu. Prisľúbil tvrdé opatrenia proti vinníkom vrátane zákazu vstupu na štadión ak sa ukáže, že sú držiteľmi permanentiek alebo členmi klubu Chelsea. Do vyšetrovania sa už zapojila aj londýnska Metropolitná polícia, ktorá na základe videozáznamu pátra po vinníkoch a požiadala verejnosť o poskytnutie akýchkoľvek informácií o prípade. Francúzska ani britská polícia ale v tejto súvislosti zatiaľ nezadržali žiadneho podozrivého.

Na incident v parížskom metre už zareagoval aj prezident Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA Sepp Blatter. "Tiež odsudzujem počínanie malej skupiny fanúšikov Chelsea v Paríži. Vo futbale nie je miesto pre rasizmus," odkázal šéf strešnej organizácie prostredníctvom Twitteru. Európska futbalová únia UEFA vyjadrila ľútosť nad udalosťou s tým, že vec sa stala mimo štadióna a tak je mimo dosahu jej pôsobnosti. Nemôže tak podniknúť kroky voči fanúšikom alebo londýnskemu klubu.

Hovorca francúzskej polície uviedol, že v utorok bol v uliciach Paríža zvýšený počet príslušníkov, vrátane desiatich britských policajtov, a zabránili niekoľkým hroziacim konfliktom.