Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Španielska polícia zatkla rasistického útočníka, Alves spustil mániu

Dani alves počas rasistického incidentu Foto:

Vedenie Villarrealu krátko po incidente vyhlásilo, že daný fanúšik dostal doživotný zákaz vstupu na ich štadión El Madrigal.

Villareal 30. apríla (TASR) - Španielska polícia zatkla muža, ktorý rasisticky zaútočil na futbalistu FC Barcelona Daniho Alvesa.

Dvadsaťšesťročný David Campayo Lleo počas zápasu na ihrisku Villarealu hodil Alvesovi pod nohy banán. Reakcia brazílskeho obrancu však bola viac ako duchaprítomná, keď ovocie zodvihol, ošúpal, odhryzol si z neho, zahodil a okamžite zahral roh.

Polícia v stredu potvrdila zatknutie páchateľa a zároveň oznámila, že pracoval v realizačnom tíme mládežníckeho tímu Villarealu. Vedenie klubu ho údajne po incidente prepustilo. V prípade, že Campaya Llea uznajú vinným, hrozí mu aj väzenie v rozmedzí od jedného do troch rokov.

Celú situáciu na štadióne Villarealu zachytili pozorné objektívy fotoreportérov a správanie Alvesa sa stretlo s pozitívnou odozvou po celom svete. Vedenie Villarrealu krátko po incidente vyhlásilo, že daný fanúšik dostal doživotný zákaz vstupu na ich štadión El Madrigal. Alves sa následne posťažoval na úroveň rasizmu na Pyrenejskom polostrove. "Ak by to bolo na mne, fotku toho muža, ktorý po mne hodil banán, by som umiestnil na internet. Myslím, že verejné zahanbenie by mu náležalo. Je to smutné, ale rasizmus proti cudzincom je v Španielsku veľmi rozšírený. Celá krajina sa prezentuje ako veľmi rozvinutá, ale určité veci najmä čo sa týka myslenia ľudí sú veľmi zaostalé," uviedol Alves pre brazílske Radio Globo.



Dani Alves spustil foto mániu s banánmi



Tím FC Barcelona podporil svojho hráča v protirasistickej kampani, no zapojila sa aj známe tváre nielen zo športu.
Svoje ´banánové´foto postupne uverejňovali Neymar, Oscar, Suarez alebo Balotelli. Kampaň s odkazomodkazom, "we are all monkeys" sa šíri po celom svete a aj keď sú hráči na ihrisku rivalmim, v osobnom živote sa vedia dokážu spojiť a spoločne bojovať proti rasizmu.