Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Portugalci zdolali Ghanu 3:2, rekordný Ronaldo

Portugalský hráč Cristiano Ronaldo oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil úvodný gól z penalty vo futbalovom zápase H-skupiny Portugalsko - Ghana na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Dauhá 24. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Ronaldo sa stal prvým hráčom v histórii, ktorý zaznamenal gól na piatich rôznych svetových šampionátoch.

Dauha 24. novembra (TASR) - Portugalskí futbalisti majú za sebou víťazný vstup do MS v Katare. Vo štvrtkovom zápase H-skupiny v Dauhe zdolali reprezentáciu Ghany 3:2, strelecky sa v ich drese presadili Cristiano Ronaldo, Joao Felix a Rafael Leao.

Ronaldo sa stal prvý hráčom v histórii, ktorý zaznamenal gól na piatich rôznych svetových šampionátoch. V prvom stretnutí "háčka" medzi Uruguajom a Kórejskou republikou sa zrodila remíza 0:0.

Portugalsko si v ďalšom zápase v pondelok 28. novembra o 20.00 SEČ zmeria sily s Uruguajom, o 14.00 SEČ nastúpi Ghana proti Kórejskej republike.

Africký tím vyrukoval na favorita s defenzívnou taktikou, ktorá v prvom polčase slávila úspech. Cez päťčlenný obranný val Ghany sa podarilo dostať v 10. minúte Ronaldovi, po šikovnej kolmici si však v rozhodujúcej chvíli nespracoval loptu ideálne a Ati-Zigiho neprekonal. Už o chvíľu sa portugalský kapitán ocitol v ďalšej dobrej šanci, jeho hlavička po rohu nebola presná. Okrem týchto dvoch zábleskov portugalský tím v prvom polčase nenadchol, jeho hre chýbalo tempo a moment prekvapenia. Ghane taktické zámery vychádzali a na bezgólovom priebehu nič nezmenila ani situácia po polhodine hry. Ronaldo síce do tretice dokázal rozvlniť sieť, lenže predtým v šestnástke odtlačil súperovho obrancu a rozhodca gól neuznal.

Portugalský hráč Cristiano Ronaldo skórujel z penalty vo futbalovom zápase H-skupiny Portugalsko - Ghana na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Dauhá 24. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Ghana sa po prestávke začala viac vysúvať dopredu, prvoradá však bola bezchybná defenzíva. V 55. minúte vypálil Kudus tesne vedľa ľavej žrde, bola to vôbec prvá ofenzívna hrozba Ghany v zápase. Portugalci pokračovali v letargickom a stereotypnom ofenzívnom výkone z prvého polčasu. Až prišla lopta na Ronalda do pokutového územia a nedovolený zákrok Salisua, po ktorom rozhodca ukázal na biely bod. Ronaldo jedenástku premenil a stal sa prvým hráčom v histórii, ktorý sa strelecky presadil na piatich svetových šampionátoch - 1:0. Ghane sa rýchlo podarilo vyrovnať, keď Kudusovu spätnú prihrávku aj s dávkou šťastia upratal do siete A. Ayew - 1:1. Nerozhodný stav však dlho nevydržal. Joao Felix dostal od Fernandesa kolmú prihrávku za chrbát ghanskej obrany a prekonal vybiehajúceho brankára súpera - 2:1. Rozhodená Ghana inkasovala opäť už o dve minúty neskôr, na konci rýchlej kontry bol striedajúci Leao - 3:1. Gólostroj sa nezastavil, Ghana tesne pred koncom strelila kontaktný gól zásluhou Bukariho - 3:2. Záver sľuboval drámu, ale Ghane sa už v deväťminútovom nadstavení nepodarilo vyrovnať.

Hlasy aktérov (zdroj: abola.pt):

Rúben Neves, stredopoliar Portugalska: "Je veľmi dôležité začať šampionát víťazstvom. Na tomto fóre nie je žiadny zápas ľahký a dnešný s Ghanou to iba potvrdil. Museli sme vydať maximum, aby sme uspeli. Prvý polčas sme mali hru pod kontrolou, v druhom bol tlak Ghany väčší a naša hra mala ďaleko od optima. Musíme byť pragmatickejší."

Raphael Guerreiro, obranca Portugalska: "Záver zápasu bol plný nervov, ale zvládli sme to. Sme radi za tri body, výsledkovo nám vstup do MS vyšiel. Herne to nebolo ono, je priestor na zlepšovanie. Už sa sústredíme na zápas proti Uruguaju."

Otto Addo, tréner Ghany (o jedenástkovom verdikte): "Neviem, čo si o tom mám myslieť. Videorozhodcovia pravdepodobne spali. Je šialené, že sa na tú situáciu ani nepozreli. Myslím si, že nás poškodili, jedenástka sa nemala kopať. Po zápase som sa o nej chcel s rozhodcom porozprávať, ale nebolo mi to umožnené."


H-skupina - 1. kolo:

Portugalsko - Ghana 3:2 (0:0)

Góly: 65. Ronaldo (z 11 m), 78. Joao Felix, 80. Leao - 73. A. Ayew, 89. Bukari. ŽK: Pereira, Fernandes - Kudus, A. Ayew, Seidu, Williams. Rozhodovali: Elfath - Atkins, Parker (všetci USA), 42.662 divákov.

Portugalsko: Costa - Cancelo, Dias, Pereira, Guerreiro - Neves (77. Leao) - B. Silva (88. Palhinha), Fernandes - Otavio (56. Carvalho), Ronaldo (88. Ramos), Joao Felix (88. Joao Mario)

Ghana: Ati-Zigi - Seidu (66. Lamptey), Djiku, Amartey, Salisu (90.+2 Semenyo), Baba - Kudus (77. Bukari), Partey, Abdul Samed (90.+2 Kyereh), A. Ayew (77. J. Ayew) - Williams


tabuľka:

1. Portugalsko 1 1 0 0 3:2 3

2. Uruguaj 1 0 1 0 0:0 1

Kór. rep. 1 0 1 0 0:0 1

4. Ghana 1 0 0 1 2:3 0