Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Real eliminoval ofenzívu Bayernu, Guardiola napriek prehre chválil

Hráč Realu Madrid Karim Benzema (vpravo) oslavuje úvodný gól do bránky Bayernu Mníchov vo futbalovom zápase semifinále Ligy majstrov Real Madrid - Bayern Mníchov v Madride 23. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Herná prevaha patrila hosťom, vo finálnej fáze však boli bezzubí a často i netrpezliví a do čistých šancí sa prakticky nedostávali.

Madrid 24. apríla (TASR) - Futbalisti Realu Madrid sú po strede o krok bližšie k zisku jubilejného 10. triumfu v najsledovanejšom európskom pohári. V prvom semifinálovom zápase Ligy majstrov 2013/2014 zdolali doma po takmer bezchybnom defenzívnom výkone obhajcu trofeje Bayern Mníchov 1:0 gólom Karima Benzemu. Bavorský gigant tak nenaplnil svoje predzápasové ambície streliť na ihrisku súpera minimálne jeden gól a v budúcotýždňovej odvete bude musieť doháňať manko pod hrozbou inkasovania na svojom trávniku.

Real hral na brejky

"Som spokojný prakticky so všetkým, s výsledkom i výkonom hráčov," pochválil svojich zverencov kouč Realu Carlo Ancelotti, ktorý vo svojej kariére ešte Bayernu nikdy nepodľahol - päťkrát nad ním vyhral a dvakrát remizoval. Svojmu tímu tentoraz naordinoval účinnú defenzívnu taktiku s dôrazom na bleskové kontry a po nich sa rodili šance na zvýšenie náskoku. "Bol to nesmierne náročný duel, a aj keď sme v úvode pôsobili placho, v druhom polčase sme sa zlepšili a naše protiútoky boli nebezpečné v každom okamihu. V odvete musíme ukázať rovnakú túžbu po víťazstve a sebavedomie, aby sme sa dostali do finále."

Bayern od začiatku duelu územne jasne dominoval s približne 70-percentným držaním lopty. Herná prevaha patrila hosťom, vo finálnej fáze však boli bezzubí a často i netrpezliví a do čistých šancí sa prakticky nedostávali. Najväčšiu príležitosť "spálil" v záverečnom tlaku Mario Götze, ale trafil iba ruky Ikera Casillasa. Španielsky kouč na lavičke Bayernu Pep Guardiola tak utrpel ako tréner vôbec prvú prehru na štadióne San Bernabeu. "Som hrdý na svojich hráčov. Herne sme dominovali a jediné, čo chýbalo, bol gól v sieti súpera," zdôraznil Guardiola po zápase. "Gratulujem Realu. Je to momentálne najlepší tím na svete v protiútokoch..."

Polovičný Ronaldo

V zostave Realu nechýbal po dvojtýždňovej absencii portugalský kanonier Cristiano Ronaldo a napokon predčasne opustil ihrisko, s chrípkou bojujúci Gareth Bale zasa naskočil až v záverečnej dvadsaťminútovke. Víťazný gól na domácom štadióne San Bernabeu dal v 19. minúte po rýchlom brejku Karim Benzema, pre ktorého to bol piaty presný zásah v deviatom stretnutí v tejto sezóne. "Bez Balea a s 50-percentným Ronaldom nie je ľahké hrať až tak dobre. Ronalda som striedal, pretože bolo zbytočné riskovať jeho ďalšie zranenie. Ale pomohol nám a už čoskoro bude stopercentne fit, rovnako ako Bale," povedal na pozápasovej tlačovej konferencii Ancelotti.

Ronaldo po stretnutí prezradil, že niektorí členovia realizačného tímu mu neodporúčali hrať. "Ale cítil som sa dobre, tak som nastúpil a chcel som pomôcť mužstvu k víťazstvu," uviedol portugalský kanonier, ktorý mohol viackrát z rýchlych protiútokov navýšiť svoju doteraz 14-gólovú sezónnu bilanciu v LM. Pred odvetou vidí šance svojich vysoko: "Máme príjemný náskok a keď vonku skórujeme, poriadne to Bayernu skomplikujeme."

Bayernu hrá pred odvetou do karát bilancia domácich duelov s Realom v najprestížnejšom európskom pohári - z desiatich doterajších zápasov "biely balet" ešte v Mníchove nikdy nevyhral, ale to nebude musieť ani v utorok. "Výsledok nie je ideálny, ale pripravíme sa na odvetu tak, aby sme výzvu zvládli. Po predvedenej hre som dokonca optimistickejší ako pred prvým zápasom," povedal napriek tesnej prehre pre agentúru DPA Guardiola, ktorého ekipa vyhrala na rohy 15:3 a na strely 16:9. Doplnil ho aj športový šéf Bayernu Matthias Sammer: "Žiadny tím Bayernu ešte nikdy takto nad Realom nedominoval. Mali sme zápas v rukách, ale výsledok nie. K jasnému držaniu lopty sa musí pridať aj nemilosrdnosť v koncovke. Potom to môžeme dokázať..."

Odveta je na programe 29. apríla v bavorskej metropole. Víťaz dvojzápasu sa vo finále Ligy majstrov 24. mája v Lisabone stretne s úspešnejším z druhého semifinále medzi Atleticom Madrid a Chelsea Londýn (prvý zápas 0:0).